ASA bekritiseert Postcode Loterij vanwege advertenties van de Daily Mail – in VK !

Home » ASA bekritiseert Postcode Loterij vanwege advertenties van de Daily Mail – in VK !

De Advertising Standards Authority (ASA) heeft een klacht tegen de Postcode Loterij gegrond verklaard met betrekking tot twee advertenties in de Daily Mail, de betreffende advertenties, gepubliceerd op 1 juli 2023, beeldden twee omstandigheden uit van mensen die in financiële moeilijkheden verkeerden voordat ze grote sommen geld wonnen met de Postcode Loterij.

De eerste advertentie bevatte de tekst: We moesten de bruiloft uitstellen toen Craig zijn baan verloor. Daaronder stond verder dat de bruiloft van het stel weer is begonnen nadat ze £ 62.500 hadden binnengehaald bij de People’s Postcode Lottery.

De tweede had betrekking op een NHS-verpleegster en haar verloofde, waarvan de advertentie suggereerde dat ze hun plannen om te trouwen moesten uitstellen toen een van hen werd ontslagen.

Er stond verder dat het echtpaar net de aanbetaling voor hun grote dag had betaald toen Craig hoorde dat hij werd ontslagen.

Nu kijkt het paar niet alleen uit naar hun bruiloft volgend jaar, maar ook naar het plannen van een huwelijksreis nadat ze £ 62.500 hebben gewonnen toen hun postcode in Nottinghamshire zaterdag als winnaar werd aangekondigd.

De ASA concludeerde dat de advertenties in strijd waren met de Code van de Commissie voor Reclamepraktijken (CAP) en oordeelde dat de advertenties niet opnieuw in de huidige vorm kunnen verschijnen, vanwege de hulp van Postcodeloterij-diensten als oplossing voor financiële problemen.

Vanwege het taalgebruik in elk verhaal concludeerde de ASA dat de advertentie suggereerde dat deelname aan een loterij een manier was om financiële problemen op te lossen.

De ASA was van mening dat consumenten de kop de bruiloft van het stel is weer begonnen nadat ze £ 62.500 hebben binnengehaald bij de People’s Postcode Lottery zouden interpreteren als een direct verband tussen het winnen van de People’s Postcode Lottery en het feit dat het paar hun trouwplannen kan hervatten, zo luidde het geconcludeerd over een van de omstandigheden.

Als reactie hierop benadrukte de loterij dat de advertentie de code niet schond, omdat “het niet suggereerde dat de winnaars financieel in de problemen hadden gezeten voordat ze de prijs wonnen.

Er werd aan toegevoegd dat er een zekere mate van subjectiviteit bestaat over de manier waarop financiële zorgen zouden worden geïnterpreteerd, waarbij werd aangenomen dat elk verzonnen verhaal niet suggereerde dat deelname aan een loterij een oplossing zou kunnen zijn voor financiële zorgen.

De postcodeloterij zei dat de advertentie niet onnodig inspeelde op de angst van mensen voor financiële druk, en ook niet verwees naar salaris of schulden, aldus een uitsplitsing van de ASA.

Bovendien suggereerde de Postcode Loterij ook dat de winnaars financiële zorgen hadden die een oplossing vereisten, waarbij de advertentie werd beschouwd als een weerspiegeling van situaties waarin vrije uitgaven door de overwinning werden vergemakkelijkt.

De Daily Mail, die niet op de hoogte was van eventuele klachten, zei dat ze niet geloofden dat de advertentie impliceerde dat deelname aan de loterij een manier was om financiële zekerheid te bereiken.

In Groot-Brittannië komt het zelden voor dat een loterij aan de ontvangende kant staat van regelgevende of waakhondacties.

De laatste keer dat een dergelijk geval zich voordeed was in maart vorig jaar, toen de vertrekkende exploitant van de Nationale Loterij Camelot een boete van £3,15 miljoen kreeg van de UK Gambling Commission (UKGC).

Topgoal®
Topgoal® 2022 18+ Online wedden op sporten en casino’s is in Nederland is toegestaan , op de site van Topgoal® zal er geen legaal aanbod te vinden zijn met de gereguleerde operators die een Nederlandse licentie bezitten daar Topgoal® geheel onafhankelijk en transparant informatie in haar berichtgeving wenst te verstrekken.