ASA zet euro 2024 marketingrichtlijnen uiteen

Home » ASA zet euro 2024 marketingrichtlijnen uiteen

Britse sportmarketingteams zijn aangespoord om ervoor te zorgen dat de reclame rond de komende UEFA euro 2024 beperkt is en zich houdt aan de gedragscodes van de industrie.

De Advertising Standards Authority (ASA) heeft deze week een reeks richtlijnen voor sportmarketeers gepubliceerd, waarbij de competitie op 14 juni met Duitsland vs Schotland en de finale voor 14 juli 2024 begint.

Het EK is een van ’s werelds grootste nationale sporttoernooien, misschien wel de op één na belangrijkste in termen van merkblootstelling na het WK, naast de CONMEBOL Copa America.

Als gevolg hiervan, merkte de ASA op, zullen marketeers hun merken willen proberen te associëren met nationale teams of de UEFA zelf en dit brengt echter risico’s met zich mee, omdat deze pogingen verkeerd kunnen worden begrepen als een valse officiële goedkeuring.

De ASA houdt rekening met de algehele indruk die de kopie geeft, inclusief tekst, afbeeldingen, pictogrammen en symbolen, dus als je de wandeling niet kunt lopen, vermijd dan om het gesprek te voeren, aldus de verklaring van de autoriteit.

Als u twijfelt over het gebruik van intellectuele eigendom, overweeg dan om juridisch advies in te winnen.

De opbouw van het toernooi heeft niet verwonderlijk een overvloed aan big budget marketing- en reclameovereenkomsten ondertekend, Coca-Cola, Lidl, Hisense, Bitburger en Betano zijn Coca-Cola, Lidl, Hisense, Bitburger en Betano.

Evenzo zijn deals ook geïnkt met individuele teams en atleten, vorige week tekende de Engelse middenvelder Jack Grealish een deal met Hellmans, die zelf de officiële BBQ-partner van EURO 2024 is.

Dit zijn allemaal officiële partnerschappen, marketingteams van bedrijven die niet rechtstreeks met de UEFA samenwerken, zullen waarschijnlijk manieren willen vinden om hun merken te laten profiteren van het euro’s, maar de ASA heeft uitgelegd hoe bedrijven een fijne lijn kunnen lopen als het gaat om intellectuele eigendomswetten.

Met een reactie op de kansspelindustrie, voegde de ASA eraan toe dat gamingbedrijven een aantal specifieke overwegingen in gedachten hebben, de CAP Code heeft een aantal strenge eisen aan kansspeladvertenties waaraan exploitanten zich moeten houden.

Misschien wel het belangrijkste is dat iedereen onder de 25 jaar niet in gokadvertenties kan verschijnen – dit omvat voetballers. Deze eis wordt verbreed door een waarschuwing waarin staat dat iedereen met een sterke aantrekkingskracht op jongere consumenten niet kan worden vermeld in kansspelmarketing, wat betekent dat sommige atleten ouder dan 25 ook verboden zijn.

De ASA legt uit: Hoewel er een uitzondering is voor websites waar weddenschappen direct kunnen worden geplaatst, moet u ervoor zorgen dat uw advertenties niet op de muur raken door het beschikbare advies te overwegen.

Kansspeladvertenties moeten allemaal kijken dat alle sterspelers in de advertenties ook geen sterke aantrekkingskracht hebben op U-18’s.

Ook alcoholreclame is ook onderworpen aan enkele beperkingen. De cultuur van consumenten onder de 18 jaar kan niet worden afgebeeld en jongeren onder de 24 jaar kunnen ook geen belangrijke rol spelen in enig materiaal.

Net als bij gokken heeft alcohol een lange commerciële relatie met sport – de hierboven genoemde Bitburger-bierbrouwerij is een binnenlandse partner van Euro 2024 in Duitsland. Beiden hebben echter te maken met toenemende controle voor het bevorderen van leeftijdsgebonden producten op een markt met een breed demografisch bereik.

Ten slotte zijn marketeers aangespoord om te controversiële marketing te vermijden, evenals alles wat kan worden gezien als het vergoelijken of aanmoedigen van geweld of antisociaal gedrag.

De ASA in het bijzonder verwees naar het beroemde of beruchte doelpunt van de hand van god, gescoord door Diego Maradona tegen Engeland in 1986, en het voortdurende gebruik hiervan in marketing.

Controverse, glorie en ellende hebben veel gedenkwaardige advertenties gecreëerd, maar marketeers moeten ervoor zorgen dat ze er niet tweevoetig ingaan en er rood voor zien, zei de ASA.

Offensieve stereotypen zijn nog steeds te zien in advertenties en Marketeers moeten zorgvuldig reflecteren op advertenties die raciale, culturele of nationale stereotypen kunnen weergeven. Hoewel de algemene toon van de advertentie zal worden overwogen, het is gewoon geklets is geen excuus om de grens te overschrijden.

Het Euros is nu slechts twee maanden verwijderd en het toernooi lijkt het marketing, media- en commerciële succes van de 2020-editie te herhalen, terwijl bedrijven hierop willen inspelen, zullen toezichthouders aandachtig toekijken op eventuele beoordelingsfouten.

Topgoal®
Topgoal® 2022 18+ Online wedden op sporten en casino’s is in Nederland is toegestaan , op de site van Topgoal® zal er geen legaal aanbod te vinden zijn met de gereguleerde operators die een Nederlandse licentie bezitten daar Topgoal® geheel onafhankelijk en transparant informatie in haar berichtgeving wenst te verstrekken.