Matchfixing en corruptie bij weddenschappen is een grote uitdaging voor zowel exploitanten als sportsancties, vanwege de schadelijke impact die het heeft op de eerlijkheid van de gokmarkten en de integriteit van sport.

Bill South, directeur veiligheid en gemeenschap, William Hill In een recente update die is gepubliceerd op de website van William Hill Plc, besprak Bill South, de directeur van Security and Community Affairs van het bedrijf, hoe effectief matchfixing-preventie kan worden bereikt. South noemde, net als veel werknemers bij gokbedrijven, een passie voor sport als de motiverende factor om lid te worden van de industrie – wat op zijn beurt de wens wekt om wedstrijden eerlijk gespeeld te zien.

Er is een perceptie dat bookmakers niets geven om fixen, legde hij uit.

Dat we ons deel krijgen, ongeacht welke kant wint, maar dat is gewoon fout we moeten ervoor zorgen dat onze markten eerlijk zijn.

Want als onze klanten niet geloven dat dat het geval is, gaan ze gewoon niet met ons wedden.

Paardenraces, zo betoogde hij, is misschien wel het beste voorbeeld hiervan vanwege de fundamentele link tussen de sport en de gokindustrie.

Als gokkers hun vertrouwen niet kunnen stellen in een exploitant om te garanderen dat een race en de bijbehorende markten eerlijk zijn, zullen ze hun weddenschap niet plaatsen.

South merkte op dat matchfixing een negatief effect heeft op zowel operators als hun klanten en ging verder in op hoe de illegale praktijk effectief kan worden bestreden door degenen binnen de branche zelf.

Twee van de belangrijkste actoren in dit proces – waarvan er meerdere schakels in de keten zijn – zijn de handelaren van de operators, die volgens South in de frontlinie in deze strijd staan, en de International Betting Integrity Association (IBIA) .

De handelaren van William Hill werken voortdurend aan het beoordelen van markten en de weddenschappen die worden geplaatst en evalueren factoren zoals of de prijsstelling afwijkt van bedrijfsmodellen of dat een klant herhaaldelijk gokt op dezelfde niche-uitkomst.

Dit proces vereist een scherp oog en aandacht voor detail, aangezien gokkers herhaaldelijk een paard kunnen steunen omdat in de woorden van Zuid het is het NAP van de dag in de zon, of een bepaald voetbalteam kan wedden omdat er een sterspits is geblesseerd voor de wedstrijd.

De handelaren nemen nota van prijzen die ongewoon bewegen zonder voor de hand liggende verklaring – op dat moment wordt de rol van de IBIA prominenter.

Als dergelijke trends worden opgemerkt, wordt de IBIA gewaarschuwd en kan de markt zelfs worden opgeschort.

Vervolgens wordt IBIA-leden over de hele wereld gevraagd of ze vergelijkbare patronen op dezelfde markt hebben gezien, waardoor ze een totaalbeeld ontwikkelen dat zoveel krachtiger is dan één operator die alleen probeert uit te zoeken wat er aan de hand is.

De IBIA kan de verdachte activiteit dan verder escaleren en relevante kansspelregelgevers of sportbestuursorganen op de hoogte stellen van het probleem.

Gelukkig voor operators, klanten en sportfiguren en enthousiastelingen, onthulde de IBIA’s Q2 2021-update dat het aantal verdachte go- waarschuwingen dat aan bestuursorganen werd gemeld sinds het voorgaande kwartaal aanzienlijk was afgenomen.

Een oproep tot transnationale samenwerking is in de voorhoede geplaatst van de strijd tegen corruptie in de sport, aangezien bestuursorganen worden geconfronteerd met het tijdperk van geglobaliseerde misdaad syndicaten die zich richten op professionele sporten.

Een van mijn grote successen bij Hills is het sluiten van overeenkomsten voor het delen van inlichtingen met sportbestuursorganen concludeerde South.

Alle onderdelen van het sport- en gok ecosysteem willen matchfixing uitroeien, en we zijn allemaal veel beter geworden in het onderling communiceren om precies dat te doen.

Sport heeft ook een lange weg afgelegd, van het delen van data tot het voorlichten van spelers over de risico’s.

Helaas gaat matchfixing nooit helemaal weg. Ze zeggen dat speculatie zo oud is als de heuvels.

Nou, dat is ook vals spelen, hoewel er geld te verdienen valt en mensen erbij betrokken zijn, zullen criminelen proberen met hen te knoeien.

Maar met technologie, de expertise van onze handelaren en open communicatie tussen belanghebbenden, kunnen onze klanten veilig spelen in de wetenschap dat ze winnen of verliezen; ze hadden een behoorlijke zweepslag.

Topgoal®
Topgoal® 2022 18+ Online wedden op sporten en casino’s is in Nederland is toegestaan , op de site van Topgoal® zal er geen legaal aanbod te vinden zijn met de gereguleerde operators die een Nederlandse licentie bezitten daar Topgoal® geheel onafhankelijk en transparant informatie in haar berichtgeving wenst te verstrekken.