Blackstone Parkeerd CIRSA IPO-plannen

Home » Blackstone Parkeerd CIRSA IPO-plannen

CIRSA zal in 2024 geen openbare notering nastreven, omdat de investeerders van de Spaanse kansspelgroep naar verluidt plannen voor een IPO hebben geparkeerd.

Ter afsluiting van de handel in 2023 kondigde CIRSA aan dat het zijn juridische identiteit had veranderd in de nieuwe naam CIRSA Enterprises, als gevolg van de bedrijfstransformatie van het bedrijf sinds de overname van private equity-gigant Blackstone in 2018.

De naamswijziging werd gemeld naast het nieuws dat het management van CIRSA de plannen voor een openbaar aanbod had uitgesteld, waarvan vorig jaar sterk werd gespeculeerd dat Blackstone de Spaanse opties zou herzien.

In 2023 werd gemeld dat Blackstone een openbare notering van + $ 3 miljard voor CIRSA in de gaten houdt waardoor een aanzienlijke premie op de overname van de PE-fonds van de erfgoedgokgroep ongeveer zes jaar geleden werd verkregen.

Een beursgang werd beschouwd als de waarschijnlijke exit voor Blackstone van Spaans gokken, omdat CIRSA de achterwind van 2020 had overwonnen en opeenvolgende winsten had verklaard in respectievelijk FY2021 en FY2022 van € 330 miljoen en € 552 miljoen.

De laatste rekeningen van het bedrijf beschrijven dat CIRSA nettokas van 231 miljoen euro en een kapitaalliquiditeit van 530 miljoen euro heeft, terwijl de netto financiële schuld € 2,2 miljard bedroeg, als gevolg van een hefboomratio van x 3,6 EBITDA.

Onder het eigendom van Blackstone heeft CIRSA zijn internationale voetafdruk uitgebreid, waarbij het bedrijf Modena Giochi, een Italiaans machinebedrijf, over de overname van Modena Giochi en een belang van 60% in de Italiaanse online gaming-operator ePlay24.

CFO Antoni Grau citeerde dat CIRSA het potentieel heeft om acquisitieactiviteiten te escaleren als gevolg van een betere financiële gezondheid, maar dat het management een conservatieve benadering van acquisities zou handhaven.

Een conservatieve aanpak is vereist in 2024, omdat CIRSA een jaar zal doorvoeren van wijzigingen in de kansspelwetgeving, naleving en operationele rechten van Spanje.

De Spaanse regering zal het Koninklijk Besluit inzake verantwoorde kansspelomgevingen in 2024 als nationale wet uitvoeren, wat de volgende fase van de herziening van de Spaanse kansspelen markeert.

Nieuwe wetgeving heeft tot doel ervoor te zorgen dat het Spaanse gokken het strengst toezicht zal houden op de exploitanten en marktactiviteiten in Europa.

Maatregelen omvatten een nieuw gecentraliseerd spelersregister, depositolimieten voor cross-operator en het verplicht bijhouden van recordprofielen voor klanten jonger dan 25 jaar.

Ondanks de uitgestelde beursgang geven de sterke prestaties van CIRSA in 2022/2023 en strategische overnames een bedrijf aan dat vertrouwen heeft in zijn groeitraject en financiële stabiliteit.

Topgoal®
Topgoal® 2022 18+ Online wedden op sporten en casino’s is in Nederland is toegestaan , op de site van Topgoal® zal er geen legaal aanbod te vinden zijn met de gereguleerde operators die een Nederlandse licentie bezitten daar Topgoal® geheel onafhankelijk en transparant informatie in haar berichtgeving wenst te verstrekken.