De vierde Nationale Loterij-licentiecompetitie in het VK is voor de tweede keer uitgesteld waardoor het huidige contract met zes maanden is verlengd, omdat de toezichthouder kritisch wordt bekeken door politici over de manier waarop het proces wordt afgehandeld.

De Gambling Commission, die de biedwedstrijd voor de Nationale Loterij-licentie organiseert, zei woensdag dat het 10 weken aan het proces had toegevoegd en de derde licentie met zes maanden zou verlengen om een soepele overgang tussen exploitanten te garanderen.

De kanshebbers zouden hun definitieve biedingen in september aan een commissie presenteren, en de voorkeurskandidaat werd later die maand bekendgemaakt.

De commissie zei echter dat verschillende bieders om meer tijd hadden gevraagd om hun definitieve indienning voor te bereiden vanwege de complexiteit van de licentie.

De commissie zei dat de definitieve inzendingen nu tegen 15 oktober zullen worden geaccepteerd, en de succesvolle operator in februari 2022 wordt aangekondigd.

De licentie wordt in februari 2024 overhandigd in plaats van in augustus 2023.

Het is onze taak om de best mogelijke competitie te leiden – een die open en eerlijk is en resulteert in het beste resultaat voor spelers en goede doelen.

We willen een vergunninghouder aanstellen die kan voortbouwen op de erfenis van de Nationale Loterij en nieuwe kansen kan vinden voor een duurzame en succesvolle toekomst, aldus de commissie in een verklaring.

Het biedproces werd aanvankelijk in mei 2020 vertraagd vanwege de pandemie.

De race om de licentie van de Nationale Loterij heeft geleid tot hevige concurrentie voor wat een van de meest lucratieve door de overheid toegekende contracten in het VK is.

De loterij wordt sinds de oprichting in 1994 gerund door het Canadese loterijbedrijf Camelot, dat tijdens zijn tijd als exploitant herhaaldelijk werd bekritiseerd omdat het de bijdragen aan goede doelen niet in hetzelfde tempo verhoogde als het zijn eigen winsten heeft vergroot.

Vorige maand lanceerden politici een onderzoek naar het beheer van de licentie en de afhandeling van het concurrentieproces door de Gambling Commission.

Het is van cruciaal belang dat we ons afvragen welke maatregelen zullen worden genomen om ervoor te zorgen dat wanneer de winst stijgt niet alleen de exploitant hiervan profiteert maar ook de goede doelen, zegt Julian Knight, het conservatieve parlementslid dat de herziening voorzit.

De commissie zal in september verslag uitbrengen, maar de Kansspelcommissie zei dat dit geen factor was geweest bij de beslissing om het tijdschema van de wedstrijd te verlengen.

Knight zei dat de vertraging ons onderzoek actueler en effectiever maakt.

In het najaar zal ook een witboek worden gepubliceerd waarin de gokwetten van het VK worden herzien.

Bieders hebben eerder gezegd dat uitbreidingen van het proces de gevestigde exploitant bevoordelen omdat het het algehele proces duurder maakt voor degenen die proberen te concurreren.

De derde vergunning voor de Nationale Loterij staat twee verlengingen van zes maanden toe en de toezichthouder zei dat het alle data onder constante controle hield.

Onder degenen die strijden om de aanbesteding te winnen, is de Tsjechische loterijexploitant Sazka, wiens bod wordt voorgezeten door de organisator van de Olympische Spelen in Londen, Sir Keith Mills; het Italiaanse gokbedrijf Sisal, dat samenwerkt met BT en kinderliefdadigheid Barnado’s; mediamagnaat Richard Desmond’s Northern & Shell.

Na een managementrevisie in 2017 heeft Camelot het rendement voor goede doelen gestaag verbeterd en in juni gemeld dat het vorig jaar £ 1,8 miljard had opgehaald voor goede doelen.

Topgoal®
Topgoal® 2022 18+ Online wedden op sporten en casino’s is in Nederland is toegestaan , op de site van Topgoal® zal er geen legaal aanbod te vinden zijn met de gereguleerde operators die een Nederlandse licentie bezitten daar Topgoal® geheel onafhankelijk en transparant informatie in haar berichtgeving wenst te verstrekken.