ChatGPT een tijdlijn van gebeurtenissen uit een monumentaal eerste jaar !

Home » ChatGPT een tijdlijn van gebeurtenissen uit een monumentaal eerste jaar !

Om de verjaardag van ChatGPT te vieren, belicht we de virale AI-chatbot in zijn eerste jaar op de markt heeft bereikt.

Een jaar geleden lanceerde OpenAI ChatGPT publiekelijk. Als je het nog niet wist: ChatGPT staat voor Chat Generative Pre-Trained Transformer, en dit is de vlaggenschip van het bedrijf, door AI aangedreven en door tekst gegenereerde chatbot, gemaakt om met gebruikers een reeks algemene onderwerpen aan te pakken.

Het voelt alsof de AI-chatbot en zijn moederbedrijf al veel langer dan een jaar het nieuws hebben overgenomen, maar tegelijkertijd voelt het als de dag van gisteren dat OpenAI de wereld schokte toen het conversatie-AI-platform vrijwel onmiddellijk viraal ging, gefeliciteerd met je eerste verjaardag ChatGPT.

Hoewel er op dit moment veel over OpenAI kan worden gezegd de verjaardag van ChatGPT door de tien mijlpalen te benadrukken die het in zijn eerste jaar op de markt heeft bereikt.

En onthoud: dit gebeurde allemaal in een jaar tijd, waar denk je dat de chatbot volgend jaar of in het komende decennium zal zijn?

ChatGPT Jaar 1-mijlpalen 30 november 2022: lancering OpenAI kondigt de publieke lancering van ChatGPT aan in een blogpost op 30 november 2022.

Deze gratis versie wordt mogelijk gemaakt door GPT-3.5 en is alleen toegankelijk via zijn website.

Om te beginnen wordt er tot september 2021 alleen op data getraind, de AI-chatbot wordt van de ene op de andere dag een succes en trekt in de eerste vijf dagen op de markt 1 miljoen gebruikers.

In december 2022 overtreft het de 100 miljoen maandelijkse actieve gebruikers en wordt het de snelst groeiende internetapplicatie voor consumenten ooit.

Net als veel andere nieuwe technische diensten werd ChatGPT gelanceerd met een wachtlijst die mensen in de loop van de tijd toegang verleende.

1 februari 2023: OpenAI lanceert ChatGPT Plus OpenAI lanceert een abonnementsservice genaamd ChatGPT Plus om inkomsten te genereren met een hoger niveau van zijn AI-chatbot.

Het abonnement kost $ 20 per maand en omvat toegang tot experimentele versies van ChatGPT.

Het meest opvallende is dat abonnees op dit moment toegang hadden tot ChatGPT tijdens piekuren, wanneer de AI-chatbot anders niet beschikbaar is voor gebruikers die er gratis toegang toe hebben.

1 maart: Er komt een API aan OpenAI brengt een API uit voor ChatGPT waarmee elk bedrijf, organisatie of ontwikkelaar zijn technologie kan integreren in hun reeds ontwikkelde apps en producten.

Een van de eerste API-gebruikers is Snap, dat de API van ChatGPT gebruikte om zijn eigen AI-chatbotaanbod binnen Snapchat te creëren, genaamd My AI.

14 maart: GPT-4 wordt gelanceerd OpenAI lanceert GPT-4, het nieuwste AI-model, dat het bedrijf het hele jaar door blijft verfijnen.

Dit AI-model kan tekst, afbeeldingen en spraakopdrachten analyseren. GPT-4 is met een beperkte capaciteit beschikbaar voor ChatGPT Plus-gebruikers en via de API. GPT-4 heeft echter een berichtlimiet.

Bij de lancering waren ChatGPT Plus-abonnees beperkt tot 100 berichten om de vier uur, maar dat is vanaf november 2023 gewijzigd naar 50 berichten om de drie uur.

Het grootste verschil tussen GPT-4 en GPT-3.5 is dat het tot april 2023 op data is getraind.

18 mei: iOS-lancering OpenAI lanceert zijn mobiele ChatGPT-app in de VS voor iPhone-gebruikers. De app wordt later ook uitgebreid naar iPad-gebruikers.

De app-versie van de AI-chatbot is gratis te gebruiken, bevat geen advertenties en bevat spraak-naar-tekst-mogelijkheden, de app is nu uitgebreid zodat gebruikers spraakgesprekken kunnen voeren met het product met behulp van een spraakherkenningssysteem genaamd Whisper, dat reageert met een handvol stemmen. De app kan ook de geschiedenis van gebruikers op verschillende apparaten synchroniseren.

Eind mei breidt de app van ChatGPT uit naar bijna 50 extra landen, in september heeft de mobiele app van ChatGPT een omzet van $4,6 miljoen en 15,6 miljoen downloads.

25 juli: App-toegang wordt uitgerold op Android OpenAI breidt zijn mobiele ChatGPT-app uit naar de Google Play Store en Android-gebruikers.

De op Android gebaseerde app wordt eerst gelanceerd in de VS, India, Bangladesh en Brazilië voordat deze wordt uitgebreid naar meer regio’s.

28 augustus: ChatGPT Enterprise arriveert OpenAI lanceert ChatGPT Enterprise, een nieuw aanbod dat ondernemingen onbeperkte toegang geeft tot GPT-4 met extra lagen van beveiliging en privacy.

Dit is een meer bedrijfsgerichte versie van ChatGPT en wordt geleverd met mogelijkheden voor gegevensanalyse. ChatGPT Enterprise wordt ook geleverd met meer aanpassingsmogelijkheden.

18 oktober: surfen op internet keert terug Eerder dit jaar bracht OpenAI een plug-in uit die ChatGPT met internet verbindt om de mogelijkheden uit te breiden naar kennis van derden.

API-ontwikkelaars en ChatGPT Plus-gebruikers waren de eersten die toegang kregen voordat het AI-bedrijf de functie offline haalde om enkele problemen op te lossen. OpenAI heeft ChatGPT’s browsertoegang teruggegeven, dit keer voor iedereen.

Met deze nieuwe functie zegt OpenAI dat de gegevens van ChatGPT in september 2021 niet langer beperkt zijn, omdat het via internet toegang heeft tot realtime gegevens, OpenAI bèta testte de internetbrowsefunctie in september met geselecteerde gebruikers voordat deze werd uitgebreid.

19 oktober: AI Image Generator Dall-E 3 is geïntegreerd in ChatGPT OpenAI kondigt aan dat het zijn AI-beeldgenerator Dall-E 3 integreert in ChatGPT, waardoor gebruikers eenvoudige gesprekken kunnen voeren met ChatGPT om het te begeleiden bij het maken van afbeeldingen.

Gebruikers kunnen hun visie beschrijven met behulp van tekst of audio, en de chatbot kan deze creëren met behulp van de mogelijkheden van Dall-E het kan zelfs bewerkingen verwerken.

De functie is alleen beschikbaar voor ChatGPT Plus- en Enterprise-gebruikers.

6 november: OpenAI introduceert aangepaste GPT’s OpenAI organiseert zijn eerste ontwikkelaarsconferentie in San Francisco, waar het een hele reeks nieuwe aanbiedingen aankondigt, waaronder de mogelijkheid om aangepaste versies van ChatGPT te maken.

OpenAI noemt deze aangepaste versies van zijn AI-chatbot GPT’s en ze kunnen worden ontworpen met instructies, aangepaste kennis en andere vaardigheden.

GPT’s kunnen worden gebruikt voor verschillende aanbiedingen, zoals het maken van websites, het automatiseren van taken, gegevensanalyse en meer.

Topgoal®
Topgoal® 2022 18+ Online wedden op sporten en casino’s is in Nederland is toegestaan , op de site van Topgoal® zal er geen legaal aanbod te vinden zijn met de gereguleerde operators die een Nederlandse licentie bezitten daar Topgoal® geheel onafhankelijk en transparant informatie in haar berichtgeving wenst te verstrekken.