De grootste F1 Free Agent in jaren rijdt niet eens

Home » De grootste F1 Free Agent in jaren rijdt niet eens

Nu de Formule 1 in 2024 voor het eerst naar Amerika komt met een sprintrace op zaterdag gevolgd door de Grand Prix van Miami op zondag, zal er naast de baan wellicht nog meer intriges zijn dan op de baan.

En de beroemde toeschouwers en luxe voorzieningen zullen er niets mee te maken hebben en de schokkende overstap van Lewis Hamilton van Mercedes naar Ferrari voor het seizoen 2025 opende wat lijkt op het drukste dwaze seizoen van vrije keuzevrijheid dat we ons kunnen herinneren.

Maar de grootste ontwerper die volgend seizoen ingaat, rijdt geen auto maar hij ontwerpt ze.

Deze week maakte Adrian Newey bekend dat hij Red Bull Racing verlaat na 19 jaar als Chief Technical Officer, de 65-jarige Newey is simpelweg de grootste ingenieur uit de geschiedenis van de Formule 1 waar hij vervolgens landt, kan het machtsevenwicht van de sport voor de rest van het decennium veranderen.

In de afgelopen 32 jaar won Newey 13 F1-coureurskampioenschappen en 12 constructeurs -kampioenschappen met drie verschillende teams, namelijk van 1992 tot 1997 won hij vijf constructeurs titels met vier verschillende coureurs voor Williams voordat hij twee coureurships en een constructeurs titels verdiende met Mika Häkkinen en McLaren.

Newey kwam in 2006 bij Red Bull en won van 2010 tot 2013 vier opeenvolgende kampioenschappen met Sebastian Vettel, vóór zijn huidige driejarige dynastie met Max Verstappen, Newey werd in 2012 benoemd tot Officier in de Orde van het Britse Rijk en is sindsdien niet meer gestopt met winnen.

Dus waarom vertrekt hij?

Terwijl een recent onderzoek naar teambaas Christian Horner over claims van ongepast gedrag van een vrouwelijke werknemer de baas van Red Bull Racing vrijsprak, volgden er naar verluidt verdeeldheid en turbulentie te midden van een machtsstrijd die zich concentreerde op de vraag of Horner aan het roer moest blijven.

De vader van Verstappen, Jos, zelf voormalig F1-coureur, zei in maart dat het team het risico liep uit elkaar te worden gescheurd als Horner de leiding zou behouden.

Nu is Newey uit de kast en bereidt Mercedes zich naar verluidt voor op een bod van ruim 137 miljoen dollar per jaar om Verstappen weg te lokken bij Red Bull, een gerucht dat Mercedes-teambaas Toto Wolff ontkende.

Maar Newey zal in maart volgend jaar ontwerper /agent zijn, waarbij Red Bull afziet van het gebruikelijke verlof en er zal geen tekort zijn aan vrijers die zijn legendarische expertise in hun garage willen brengen.

Zal Newey zich aansluiten bij Hamilton en een droom duo vormen van ontwerper en coureur bij Ferrari?

Zal Wolff Newey naar Mercedes kunnen lokken?

Kan Aston Martin zijn klim naar de top van de F1 voltooien terwijl hij in een door Newey ontworpen auto rijdt?

Zou nostalgie hem terug naar McLaren of Williams kunnen lokken?

Newey heeft een geschiedenis van meer dan dertig jaar op het gebied van technisch genialiteit, die nieuwe trends zet en langdurige kampioenschappen beëindigt om er zelf een te beginnen.

De jacht is geopend op de grootste free agent die de F1 in jaren heeft gezien, waar hij vervolgens naartoe gaat, kan bepalen welk team volgend seizoen en daarna kampioen wordt.

Topgoal®
Topgoal® 2022 18+ Online wedden op sporten en casino’s is in Nederland is toegestaan , op de site van Topgoal® zal er geen legaal aanbod te vinden zijn met de gereguleerde operators die een Nederlandse licentie bezitten daar Topgoal® geheel onafhankelijk en transparant informatie in haar berichtgeving wenst te verstrekken.