De rechtbank van Stockholm wijst de rechtszaak van Holknekt tegen Kindred af

Home » De rechtbank van Stockholm wijst de rechtszaak van Holknekt tegen Kindred af

De rechtbank van Stockholm heeft een juridische uitdaging tegen Kindred Group met betrekking tot de compensatie van de verliezen van gokverslaafde Per Holknekt afgewezen.

Holknekt, de bekende modeontwerper en oprichter van online retailer Odd Molly, begon in juli 2022 een juridische procedure tegen Kindred Group en haar relatie met dochteronderneming Trannel Ltd.

Holknekt beweerde dat hij een VIP-klant van Unibet was en agressief op de markt was gebracht in de periode van 2005 tot 2019, waarin hij beweerde meer dan SEK 55 miljoen (€ 5 miljoen) te hebben gestort en meer dan SEK 26 miljoen (€ 2,3 miljoen) te hebben verloren.

Bij het indienen van de rechtszaak eiste Holknekt SEK 10 miljoen (€ 1 miljoen) schadevergoeding van Kindred. Holknekt had tegenover de media verklaard dat geld niet zijn doel was geweest bij het aanklagen van Kindred, omdat hij de gewetenloze tactieken wilde demonstreren van online kansspelbedrijven die zich op kwetsbare klanten richten.

De districtsrechtbank had de opdracht gekregen om zich een oordeel te vormen over de vraag of de regels van de Zweedse kansspelwet van 2018 konden worden toegepast op een juridische uitdaging die activiteiten omvatte voorafgaand aan de goedkeuring van nieuwe kansspelwetten in 2019.

Na de evaluatie heeft de rechtbank de betwisting van Holknekt afgewezen en verklaard dat hij geen overeenkomst had met het aangeklaagde bedrijf Kindred Group, maar met een dochteronderneming, Unibet International Ltd/Trannel, die geen deel uitmaakte van de rechtszaak.

Van belang is dat in het arrest onzekerheden werden benadrukt met betrekking tot de toepassing van het Zweedse ondernemingsrecht op Kindred, aangezien dit in Malta is geregistreerd.

Bijgevolg werd Holknekt veroordeeld tot het betalen van ongeveer 2 miljoen SEK (€ 200.000) aan juridische kosten aan Kindred Group Plc., de zaak maakt deel uit van een bredere context waarin de wettelijke aansprakelijkheid van kansspelexploitanten steeds meer onder de loep wordt genomen, vooral wat betreft hun verantwoordelijkheden jegens klanten met kansspelproblemen.

Klantaansprakelijkheid is op de voorgrond gekomen van de Zweedse kansspelagenda en in december veroordeelde het Zweedse Octrooi en Markthof van Beroep Betsson AB om 5,8 miljoen SEK (600.000 euro) te betalen aan een voormalige klant wegens het verergeren van zijn geestesziekte.

De rechtbank oordeelde dat Betsson de klant met een psychische aandoening had aangevallen met agressieve marketingaanbiedingen en dat medewerkers van Betsson hem hadden aangemoedigd om te blijven gokken. In 2024 zal de Zweedse regering vanaf 1 april 2024 nieuwe wijzigingen op het gebied van online kansspel implementeren, waardoor de consumentenbescherming wordt versterkt en de boetes voor overtredingen van de antiwitwaspraktijken worden verhoogd.

Vanaf 1 april 2024 zijn vergunninghouders voor online gokken verplicht om gegevens over de gezondheid en financiële status van een speler te beoordelen en analyseren, wat noodzakelijk wordt geacht om consumenten te beschermen tegen overmatig spelen.

Topgoal®
Topgoal® 2022 18+ Online wedden op sporten en casino’s is in Nederland is toegestaan , op de site van Topgoal® zal er geen legaal aanbod te vinden zijn met de gereguleerde operators die een Nederlandse licentie bezitten daar Topgoal® geheel onafhankelijk en transparant informatie in haar berichtgeving wenst te verstrekken.