Dekker: Loterijmarketing op GGZ-site roept vragen op

Home » Dekker: Loterijmarketing op GGZ-site roept vragen op

Minister van Rechtsbescherming Sander Dekker heeft gereageerd op de bevindingen dat de Nederlandse Loterij NLO. BV en Vriendenloterij, een vooraanstaande goede doelenloterij, gepromoot zijn op de website van een liefdadigheidsinstelling voor geestelijke gezondheidszorg.

KSA lanceert RG-onderzoeksplan de verklaring kwam naar aanleiding van een verhaal van de Nederlandse onderzoeks journalistiek site Follow the Money, waaruit bleek dat promotie voor de Nederlandse Loterij en de goede doelenloterij Vriendenloterij op de website van de geestelijke gezondheidsorganisatie MIND was verschenen.

Na publicatie van het verhaal stelden Kamerleden Mirjam Bikker en Pieter Grinwis – beiden van de ChristenUnie – staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Paul Blokhuis een aantal vragen over de loterij en haar marketingactiviteiten.

Blokhuis richtte de vragen vervolgens aan Dekker, de minister die toezicht houdt op kansspel gerelateerde zaken, die antwoordde met schriftelijke antwoorden.

Dekker zei dat de link tussen het goede doel en de loterijen voor de hand liggende vragen opriep over de vraag of het gepast was.

Ik kan me voorstellen dat het op zijn minst vragen oproept waarom een ​​organisatie die de geestelijke gezondheid wil verbeteren en mensen met psychische problemen en hun families wil ondersteunen, het kopen van loterijen op hun website promoot en dit rechtstreeks in verband brengt met geestelijke gezondheid, zei hij.

Dekker voegde eraan toe dat het ministerie van VWS de kwestie al had besproken met MIND, die nu elke promotie van loterijen heeft verwijderd.

Daarnaast zei hij te hopen dat toezichthouder de Kansspelautoriteit (KSA) aandacht zou besteden aan de zaak, en actie zou ondernemen als zij vaststelt dat het nodig is.

In antwoord op een andere vraag zei Dekker dat er geen statistieken waren om de bewering te staven dat een aanzienlijk aantal jonge mensen die lijden aan gok gerelateerde schade (kansspelverslaving) was aangemoedigd om te gokken vanwege advertenties voor de sportweddenschappen Toto van de Nationale Loterij NLO.BV.

Hij verwierp ook argumenten dat de loterij meer mensen aanmoedigde om te gokken door middel van zijn marketingactiviteiten, in plaats daarvan voerde hij aan dat het gewoon mensen aanmoedigde die misschien al gokken om de loterij te spelen.

Het is niet zo dat het overheidsbeleid voor de loterij is om zoveel mogelijk mensen aan te moedigen om te gokken, zei hij.

De Nederlandse Loterij moet kunnen adverteren om spelers naar het legale aanbod te krijgen.

De verklaringen komen kort nadat de Nederlandse online gokmarkt openging voor zaken, met de loterij een van de slechts tien initiële licentiehouders.

Bron debat gemist : https://debatgemist.tweedekamer.nl/debatten/vragenuur-358?start=3089

Topgoal®
Topgoal® 2022 18+ Online wedden op sporten en casino’s is in Nederland is toegestaan , op de site van Topgoal® zal er geen legaal aanbod te vinden zijn met de gereguleerde operators die een Nederlandse licentie bezitten daar Topgoal® geheel onafhankelijk en transparant informatie in haar berichtgeving wenst te verstrekken.