De Formule 1 keert voor het eerst sinds 1985 terug naar Zandvoort, maar het erfgoed van het Aston Martin Cognizant Formula One™ Team in Nederland gaat nog verder terug.

Voorafgaand aan onze race terugkeer naar Nederland, zijn we hier om je alles te vertellen over een echt historisch circuit.

Vooruitlopend op de terugkeer naar de Formule 1-kalender voor de eerste keer in 36 jaar, heeft Zandvoort een ingrijpende renovatie ondergaan om opwindende Grand Prix races aan te moedigen. Verschillende delen van de nieuwe en verbeterde baanlay-out emuleren Silverstone’s snelle zwaai van Maggots en Becketts, evenals Spa’s Eau Rogue en Raidillon.

De geschiedenis van het circuit gaat terug tot 1939.

Een lokale straatrace in die tijd bleek een succes en burgemeester H. van Alphen zag het potentieel om het fortuin van de stad een boost te geven met een permanente racefaciliteit. Terwijl het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog de plannen in de war bracht, ging de burgemeester op de achtergrond rustig door met het plannen van het circuit.

Na de oorlog heeft de Dutch Automobile Racing Club vervolgens meegewerkt aan de totstandkoming van de eerste lay-out.

Zandvoort werd later een vast onderdeel van het Formule 1-kampioenschap in 1952, en na een paar afwezigheden tussendoor werd in 1985 de laatste Formule 1-race van de vorige incarnatie van het circuit verreden.

Ondanks een lange afwezigheid van het WK-schema, was Zandvoort nog steeds het toneel van enkele van de meest iconische momenten in de geschiedenis van de Formule 1.

In 1979 bijvoorbeeld ging Gilles Villeneuve memorabel voluit op drie wielen.

Nadat hij zich een weg naar de leiding had gevochten, eindigde een langzame lekke band van zijn linker achterband uiteindelijk in het exploderen van de compound.

Ondanks dat hij wegdraaide, kreeg de Canadees zijn Ferrari weer op de baan en reed terug naar de pitlane met één arm omhoog om de coureurs achter hem te waarschuwen, waarmee hij een deskundige autocontrole demonstreerde.

De race van 1983 kenmerkte het dramatische moment waarop titelrivalen Alain Prost en Nelson Piquet met elkaar in botsing kwamen terwijl ze streden om de leiding.

Beide coureurs trokken zich terug uit de race en met slechts 14 punten tussen het tweetal in het kampioenschap op dat moment en nog maar vier races te gaan, zou het leiden tot een spannende seizoensfinale.

Ondanks een achterstand in het klassement, zou Piquet uiteindelijk toch de titel winnen, zijn tweede kampioenschap en Brabhams laatste coureurs titel succes.

Zandvoort zou echter ook gevaarlijk blijken te zijn, met tragedies die leidden tot noodzakelijke circuitwijzigingen en de locatie uiteindelijk van de F1-kalender zou vallen.

Het keert nu terug met de hoogste standaard van Formule 1– en FIA veiligheid, met behoud van het karakter van het klassieke circuit.

Het meest opwindende van alles is dat de Nederlandse Grand Prix twee zwaar hellende bochten zal bevatten, met de laatste bocht in Luyendyk die een veelbelovend racen op hoge snelheid belooft met DRS-invloeden en de mogelijkheid om in te halen.

Topgoal®
Topgoal® 2022 18+ Online wedden op sporten en casino’s is in Nederland is toegestaan , op de site van Topgoal® zal er geen legaal aanbod te vinden zijn met de gereguleerde operators die een Nederlandse licentie bezitten daar Topgoal® geheel onafhankelijk en transparant informatie in haar berichtgeving wenst te verstrekken.