Uit een nieuw onderzoek van de Gambling Commission blijkt dat 10% van de 16-17-jarigen zegt meer geld uit te geven vanwege gokadvertenties, maar dat vrienden de grootste invloed lijken te hebben op de mate van schade door gokken.

In het onderzoek van 2CV werden 962 mensen tussen de 16 en 25 jaar ondervraagd over gokken. Van dit totaal werden er 644 geclassificeerd als gokkers, hoewel dit ook het deelnemen aan sociale gokspellen , arcadespellen zoals klauwmachines en privéweddenschappen met vrienden omvatte.

Vervolgens werd de ernst van het gokken voor problemen (PGSI) en een aantal andere vragen gebruikt om uitspraken te bepalen die het meest correleren met het risico op verslaving en kansspel- finaciële schade.

Het bleek dat de grootste correlaties waren met uitspraken over gokken door vrienden, waarbij mijn vrienden moedigen me aan om meer geld te gokken de uitspraak die het meest geassocieerd wordt met hogere risiconiveaus, gevolgd door mijn vrienden moedigen me aan om vaker te gokken en mijn vrienden gok meer dan de gemiddelde persoon.

Uit het onderzoek bleek dat terwijl slechts 11% van degenen met geen of een laag risico op gok-schade zei dat hun vrienden tegen bovengemiddelde tarieven gokken, 41% van degenen met een gemiddeld of hoger risico het eens was met de stelling.

Het rapport suggereerde ook dat gezinsleden een hoge mate van invloed kunnen hebben op gokactiviteiten, waarbij een aantal uitspraken over gezins-gokken ook hogere correlatieniveaus laten zien.

Uitspraken over het verbieden van gokken door familieleden of er sterk tegen zijn, correleerden echter niet met lagere risiconiveaus.

Uitspraken over het zien van meer marketing hadden een lagere correlatie met kansspelrisico’s, met uitzondering van degenen die zeiden dat ze een aantal operators op sociale media volgden.

De enquête vroeg jongeren ook welke games ze hadden gespeeld toen ze minderjarig waren. 34% zei dat ze krasloten hadden gespeeld voordat ze 16 werden, terwijl 15% zei dat ze nationale loterijtrekkingen hadden gespeeld.

Ondertussen zei 18% dat ze bingo hadden gespeeld terwijl ze jonger waren dan 18 jaar, 13% zei dat ze fruit of fruitmachines hadden gespeeld en 9% zei dat ze allemaal online bingo hadden gespeeld, op sport hadden gewed en online gokautomaten hadden gespeeld.

2CV merkte echter op dat de interpretatie van de vragen door de respondenten varieerde, waarbij sommigen mogelijk verwijzen naar bingo-achtige spellen die op school werden gespeeld of andere activiteiten die legaal waren.

De enquête vroeg de 267 16-17-jarigen in de steekproef ook naar hun blootstelling aan gok-marketing.

Het bleek dat 41% zei dat ze veel gok-advertenties zien, en 32% zei dat gokbedrijven meer adverteren dan andere bedrijven.

In totaal zei 10% van de 16-17-jarigen in de steekproef dat ze meer geld hebben uitgegeven dan ze van plan waren vanwege gok – advertenties.

Topgoal®
Topgoal® 2022 18+ Online wedden op sporten en casino’s is in Nederland is toegestaan , op de site van Topgoal® zal er geen legaal aanbod te vinden zijn met de gereguleerde operators die een Nederlandse licentie bezitten daar Topgoal® geheel onafhankelijk en transparant informatie in haar berichtgeving wenst te verstrekken.