Elk jaar verliezen Australiërs tot naar schatting $ 400 miljoen aan weddenschappen op illegale offshore gok websites, hoewel het gebruik van offshore-sites moeilijk te volgen is.

Veel van deze sites zijn niet gereguleerd en hebben het potentieel om klanten te bedriegen en hen in gevaar te brengen. Deze illegale websites gebruiken vaak Australisch jargon of inheemse dieren in hun logo’s en website-ontwerpen om de Australiërs vertrouwd te lijken, ondanks dat ze duizenden kilometers verderop actief zijn.

Onderzoek suggereert dat gokken met offshore-aanbieders verband houdt met een groter risico op schade.

Offshore-sites bieden mogelijk niet dezelfde consumentenbeschermingsinstrumenten die gelicentieerde binnenlandse exploitanten moeten bieden, zoals stortingslimieten, activiteitenoverzichten en zelf-uitsluiting faciliteiten en mogen financiële en persoonlijke informatie niet veilig bewaren of eerlijke spellen en resultaten bieden.

Het is een groeiend probleem waarover de Australische regering zich zorgen maakt, wat heeft geleid tot een verbod op meer dan 260 illegale goksites door de Australian Media and Communications Authority (ACMA) nadat het in 2019 meer handhavingsbevoegdheden had gekregen.

Ondanks de inspanningen hebben deze illegale gok exploitanten echter niet toegegeven, geblokkeerde websites kunnen binnen enkele dagen gemakkelijk een re-branding ondergaan en operaties herstarten onder een andere domeinnaam.

Het probleem werd opnieuw benadrukt in 2020, toen uit een ander onderzoek van de University of Sydney Gambling Treatment and Research Clinic bleek dat Australiërs experimenteerden met offshore gokken tijdens het hoogtepunt van de COVID-19-pandemie in Australië.

Omdat de strijd tegen illegale operators niet alleen met regelgeving kan worden gewonnen, onderzoeken onderzoekers hoe legitieme websites, regelgevers en autoriteiten gedragswetenschap kunnen gebruiken om klanten weg te leiden van illegale operators.

Onder leiding van universitair hoofddocent Sally Gainsbury publiceerde een team van onderzoekers van de Universiteit van Sydney en de Universiteit van Hamburg onlangs een paper in International Gambling Studies, waarin werd gekeken naar welke factoren ervoor zorgden dat een persoon de ene gok website verkoos boven de andere.

195 Australische universiteitsstudenten namen deel aan het online onderzoek, waarbij ze keken hoe hun keuzes tussen gok websites veranderden wanneer de websites verschillende sets informatie vertoonden over de regelgevende jurisdictie en het soort mensen dat de website gebruikt.

Uit het onderzoek bleek dat studenten eerder kozen om te spelen op gok websites die aangaven gereguleerd te zijn in een land met relatief strenge licentievoorwaarden (bijv. Australië) dan in een land met minder strikte voorwaarden. (bijvoorbeeld de Kaaimaneilanden)

Waar de operator werd gereguleerd, werd door studenten gebruikt om oordelen te vellen over de wettigheid en betrouwbaarheid van de site.

Maar uit de studie bleek dat sociaal relevante informatie een van de sterkste factoren was om iemands beslissing te beïnvloeden.

Studenten waren eerder geneigd om te spelen op sites die meldden dat ze een groter aantal gebruikers hadden, die van een vergelijkbare leeftijdsgroep waren (bijvoorbeeld onder de 30) en van een vergelijkbare locatie. (bijvoorbeeld woonachtig in Sydney)

Openbaar weergegeven gebruikersprofielfoto’s, namen en locaties worden vaak gepost in verband met grote overwinningen.

Ook kunnen positieve productrecensies consumenten een idee geven van het soort mensen dat op de site speelt.

Als je andere consumenten niet (fysiek) kunt zien kunnen dit soort sociale signalen een sterke invloed hebben op de besluitvorming, schreven de onderzoekers.

Dit benadrukt de overtuigende effecten van maatschappelijk relevante informatie bij het sturen van onze beslissingen we hebben meer vertrouwen in het gebruik van een website in een minder bekend land als we weten dat andere mensen zoals wij deze al gebruiken, merkten onderzoekers op.

De onderzoekers merkten op dat illegale gok exploitanten het effect van een gebrek aan regelgevende informatie kunnen proberen te “overstemmen” door vertrouwen op te bouwen bij consumenten op sociaal niveau.

Gok operators kunnen proberen vertrouwen op te bouwen bij klanten door hen te vertellen dat mensen zoals ik de website gebruiken.

Dit kan het effect van regelgevende informatie overstemmen als het niet duidelijk wordt gemaakt aan de consument, om dit tegen te gaan, merken de onderzoekers op dat regelgevers klanten moeten helpen bij het identificeren van legitieme gok websites waarin exploitanten zijn gebonden aan strikte licentievoorwaarden en gedragscodes.

Ze moeten de consumenten ook informeren over de risico’s van het gebruik van sites die niet aan deze normen voldoen. Legitieme websites voor online gokken moeten ook zo worden ontworpen dat informatie over de regelgeving opvalt.

Regelgevende informatie kan worden weergegeven in de vorm van gemakkelijk herkenbare stempels of zegels vergelijkbaar met de waarschuwingen en energie-efficiëntielabels die in andere industrieën worden gebruikt en die consumenten helpen producten te identificeren die aan de normen voldoen.

Regelgevers moeten consumenten informeren over de risico’s van het gebruik van sites die zich niet aan deze normen houden, aldus de onderzoekers.

Universitair hoofddocent Sally Gainsbury is directeur van de Gambling Treatment and Research Clinic in de School of Psychology van de University of Sydney. Professor Thorsten Teichert, Alexander Graf en Thomas Swanton waren ook betrokken als onderzoekers bij dit project.

Dit werk werd ondersteund door een Australian Research Council Discovery Early Career Research Award ontvangen door Dr. Sally Gainsbury, evenals financiering van de Gambling Regulation Authority van de Vrijstaat Hamburg (Duitsland).

Het volledige artikel gepubliceerd in International Gambling Studies is hier beschikbaar.

Topgoal®
Topgoal® 2022 18+ Online wedden op sporten en casino’s is in Nederland is toegestaan , op de site van Topgoal® zal er geen legaal aanbod te vinden zijn met de gereguleerde operators die een Nederlandse licentie bezitten daar Topgoal® geheel onafhankelijk en transparant informatie in haar berichtgeving wenst te verstrekken.