Het kaartspel met hoge inzet en geliefd bij beroemdheden en atleten : BOORAY !

Home » Het kaartspel met hoge inzet en geliefd bij beroemdheden en atleten : BOORAY !

BooRay, ook bekend als Bourré, is een traditioneel kunstkaartspel met oorsprong die diep geworteld is in de Franse cultuur. Dit spel is van groot cultureel belang in het zuiden van de Verenigde Staten, met name in Louisiana, waar het wordt gekoesterd als een behendig en sociaal tijdverdrijf.

BooRay eist snelle besluitvorming en strategische bekwaamheid, waardoor het een favoriet is voor persoonlijke bijeenkomsten. Hoewel de dealer over het algemeen een beperkt voordeel heeft, introduceert de NBA-variant van het spel een spannende draai waarbij de dealer het troef kan selecteren na het onderzoeken van zijn eerste hand, door een strategische laag aan het spel toe te voegen.

Bourré kan het best worden genoten in een peer-to-peer-omgeving waar verschillende dealerstrategieën zich organisch kunnen ontvouwen.

Geschiedenis en oorsprong

BooRay is afkomstig van Franse kaartspellen en werd door Franse immigranten naar de Verenigde Staten gebracht. Het bloeide in Louisiana en evolueerde naar een geliefd lokaal tijdverdrijf.

De naam “Bourré” is afgeleid van het Franse woord “bourrer”, wat betekent voor dingen of vullen, wat de strategie weerspiegelt om iemands hand te vullen met winnende kaarten.

Demografie van het hoofd

BooRay is vooral populair bij Cajun en Creoolse gemeenschappen in Louisiana. Het is een belangrijk onderdeel bij familiebijeenkomsten, sociale evenementen en informele omgevingen zoals bars en huizen. De demografie van het spel is voornamelijk vermogend ter waarde van individuen en beroemdheden, waaronder NBA- en NFL-spelers en muzikanten. Hoewel het spel de voorkeur geniet van oudere generaties, waarderen jongere spelers ook de culturele betekenis en de sociale interacties die het bevordert.

Relevantie in de NBA, NFL en beroemdheden

BooRay heeft zijn regionale populariteit overstegen en heeft een aanhang gekregen bij NBA-spelers, NFL-atleten en beroemdheden. De sociale en strategische aard van het spel maakt het een favoriet tijdverdrijf tijdens downtime tijdens vliegtuigreizen tussen games. Bekende spelers zijn Michael Jordan, Kevin Hart en James Harden.

Ongeveer 80% van de NBA speelt BooRay, vaak bezig met games met een hoge inzet waar het voorrecht van de dealer om het Trump-pak te kiezen na het onderzoeken van zijn eerste hand, voegt opwinding en strategie toe.

Hoe te spelen Bourré

De doelstelling

Het doel van BooRay is om de meeste trucs in een ronde te winnen. Een truc bestaat uit elke speler die één kaart speelt, met de hoogste kaart van het hoofdpak of de hoogste troefkaart die de truc wint.

De installatie

 • Spelers: Typisch 4-8 spelers.
 • Dek dek: Standaard 52-kaart dek.
 • Omsing: Elke speler krijgt 5 kaarten.

De gameplay

 1. Trump-selectie: De dealer deelt 5 kaarten aan elke speler en onthult vervolgens de volgende kaart om het troefpak te bepalen (het pak dat andere pakken kan winnen). In de NBA-versie kan de dealer het Trump-pak kiezen na het onderzoeken van zijn eerste hand.
 2. Afschaffing en trek: Spelers kunnen ongewenste kaarten weggooien en vervangingen uit het dek trekken. Ze moeten aankondigen hoeveel kaarten ze willen weggooien voordat ze nieuwe kaarten ontvangen.
 3. Trick-Taking:
  • De speler links van de dealer leidt de eerste truc.
  • Spelers moeten de leiding volgen indien mogelijk; zo niet, dan kunnen ze een troefkaart of een andere kaart spelen.
  • De hoogste kaart van het hoofdpak of de hoogste troefkaart wint de truc.
 4. Het winnen van de ronde:
  • Om te winnen moet een speler minstens drie trucs nemen.
  • Als geen enkele speler drie trucs neemt, is het een ‘bourré’ en worden boetes of uitbetalingen bepaald op basis van de inzetregels van het spel.

Weddenschappen

 • Ante: Voor elke ronde dragen spelers een ante bij aan de pot.
 • Weddenschappen: Weddenschappen worden geplaatst voor de afgooi- en trekkingsfase.
 • Sancties: Spelers die er niet in slagen om trucjes te nemen, moeten de pot evenaren en deze verdubbelen.

De conclusie van

Bourré is meer dan een kaartspel, het is een culturele traditie die mensen bij elkaar brengt. Of het nu wordt gespeeld op familiebijeenkomsten in Louisiana of tijdens downtime onder NBA-spelers en beroemdheden, Bourré’s mix van vaardigheden, strategie en sociale interactie blijft spelers boeien.

Topgoal®
Topgoal® 2022 18+ Online wedden op sporten en casino’s is in Nederland is toegestaan , op de site van Topgoal® zal er geen legaal aanbod te vinden zijn met de gereguleerde operators die een Nederlandse licentie bezitten daar Topgoal® geheel onafhankelijk en transparant informatie in haar berichtgeving wenst te verstrekken.