Deze maand werpt Licensing.biz een blik op de markt voor videogames om de nieuwste ontwikkelingen en kansen op het gebied van licenties in ’s werelds grootste entertainmentsector te ontdekken en te bespreken.

Hier, en in de eerste van een reeks artikelen waarin de opkomende NFT-sector wordt onderzocht, onderzoeken we het potentieel voor niet-verwisselbare tokens in de videogameruimte.

Het begon met het fokken van kittens, zoals deze dingen vaak doen, sneeuwde het vanaf daar en tegenwoordig wordt NFT-videogaming een onderdeel van de wereldwijde gamingmarkt dat echt de moeite waard is om aandacht aan te besteden.

Experts in het veld voorspellen zelfs dat NFT’s de vorm van de videogamemarkt voorgoed zullen veranderen en op een manier die de conventie op zijn kop zal zetten om spelers midden in de miljardenindustrie te plaatsen.

Dat klinkt allemaal heel nobel, zo niet een beetje te vergezocht, toch?

Nou, misschien niet. Laten we terugkeren naar die kittens, je hoopte dat we dat zouden doen.

En laten we onszelf eraan herinneren dat het lang geleden was in 2017 – toen Covid-19 slechts een kriebel in de keel van een jonge vleermuis was – dat het verzamelen en fokken van digitale katten via het CryptoKitties-platform op het hoogtepunt van zijn populariteit was.

Een van de vroegste bestaande blockchain-games, de titel haalde de krantenkoppen voor het overbelasten van het Ethereum-netwerk waarop de kittens ‘leefden’ vanwege de overweldigende populariteit.

Geloof het of niet, het idee om digitale kittens te verzamelen – elk uiteindelijk uniek voor hun eigenaar – om te ruilen, verkopen of te gebruiken om volledig nieuwe kittens te fokken sprak tot de verbeelding van een vrij groot deel van het wereldwijde gamepubliek.

Noch alleen voor Kerstmis of gewoon goederen om winst te maken (De dagelijkse verkoop van CryptoKitties bereikt trouwens nog steeds meer dan $ 30.000 per dag) deze katten konden ook worden gebruikt als personages in de KittyVerse, waar ze zouden deelnemen aan kattengevechten of puzzels oplossen.

In wezen waren het unieke individuele karakters, beheerd door en eigendom van individuele spelers die in elk spelscenario op het CryptoKitties-platform konden worden ingevoegd.

Ondertussen kregen degenen die zich niet bezighielden met de draagtijd van een digitale kat hun NFT-kicks via Reality Gaming Group’s mobiele vechtgame, Reality Clash en zijn eigen USP, een platform waarmee spelers ’tokenized’, limited edition konden kopen wapens die in het spel kunnen worden gedownload.

Dit waren natuurlijk de dagen van NFT voordat de term NFT zelfs maar bestond de loutere grottekeningen van een concept dat de afgelopen maanden het onderwerp is geweest van een verlichting en in het middelpunt van een explosie die merken heeft zien bewegen – of het nu gaat om de kunst- en cultuursector (of zelfs musea) of de kinderspeelgoed industrie om een ​​voet tussen de deur van digitale verzamelobjecten te krijgen.

Destijds konden we alleen praten over wat we aan het doen waren door deze items te ‘verpakken’ met een stukje code dat ze symboliseerde en ze in beperkte oplage maakten, herinnert Tony Pearce, mede-oprichter van Reality Gaming Group zich.

Drie jaar lang heb ik geprobeerd dit uit te leggen aan mensen die geen idee hadden waar ik het over had, maar in de afgelopen zes maanden is de NFT-wereld geëxplodeerd… mensen beginnen te begrijpen wat we ermee bedoelen.

Hoewel het duidelijk is dat de hardste geluiden worden gemaakt in de verzamelbare kunstkant van de NFT-beweging blijft Pearce volhouden dat de grootste culturele effecten nog moeten worden gevoeld en ze zullen gevoeld worden in de videogame-industrie.

Elke week die voorbijgaat, realiseren steeds meer mensen het potentieel van NFT-games zegt hij, maar het is nog steeds een heel kleine markt, als je het vergelijkt met de inkomsten uit mobiele games in het algemeen en het is klein in de hele game-industrie.

Maar ik zit al meer dan 20 jaar in games en ben altijd op nieuwe platforms gekomen. “Dit is een platform dat wacht op een kantelpunt.

Het zal het moment zijn dat er een echt groot gaming-IP binnenkomt, NFT’s naadloos integreert en het voor mensen super gemakkelijk te begrijpen maakt en dat gebeurt.

Het is nog niet zo lang geleden dat BBC Studios zijn eerste samenwerking in de ruimte detailleerde, waarbij hij op Reality Gaming Group zelf tikte om een ​​op blockchain gebaseerd digitaal ruilkaartspel te ontwikkelen op basis van zijn Doctor Who-franchise.

Met de titel Doctor Who: Worlds Apart, stelt de gelicentieerde game fans in staat om digitale versies van de personages uit de iconische tv-serie te verzamelen en te verhandelen.

Elke NFT is beveiligd op de blockchain en is een uniek bezit dat niet kan worden gekopieerd, gerepliceerd of zelfs maar kan worden gemanipuleerd.

Ze zijn in wezen uniek in hun soort een gelimiteerde editie van absolute zeldzaamheid, als kleine digitale sneeuwvlokken die bevroren blijven, voor de rest van de tijd maar voor het soort culturele impact dat Pearce voor ogen heeft moeten we opschalen.

Het wordt Call of Duty met verhandelbare wapens, of FiFA met spelers met token om mee te handelen; het wordt een van deze massamarktspellen die NFT naadloos integreert en plotseling zullen mensen beseffen wat dat betekent voor games.

En dat is misschien precies waarom het tot nu toe niet is gedaan, welke uitgever zal tenslotte de eerste Triple A-videogamefranchise in de rij zijn die afstand doet van zijn macht over zijn spelers?

Voor de bedrijven die momenteel de show runnen, is de NFT-pil op dit moment bitter en moeilijk om te slikken. En een die de markt op zijn kop zou kunnen zetten.

De waarheid is, geeft Pearce toe, de grote gamebedrijven maken zich hier zorgen over ze zijn erg blij om mensen op te sluiten in hun games, en alleen hun games.

Het laatste wat Fortnite wil is dat je een in-app-skin koopt, deze eruit haalt en ergens anders gebruikt, ze willen dat je geld uitgeeft aan het spel en dat is waar de game-industrie het mis heeft in mijn ogen en waarom ik zo blij ben met de manier waarop de blockchain dat verandert omdat je honderden ponden aan een spel zou kunnen uitgeven en eigenlijk bezit je niets.

En wat gebeurt er als dat spel wordt getrokken?

Het is zeker geen ongewone gebeurtenis en aangezien de meeste games nu kiezen voor in-game-aankopen, kan de impact van sluitingen heinde en verre reiken.

Volgens de statistische website, statista, haalden in-game-aankopen vorig jaar de game-aankopen in goed voor het grootste deel van de videogamemarkt en vorig jaar ongeveer $ 54 miljard van het wereldwijde publiek.

Tegen 2025 zal de marktwaarde van in-game aankopen naar verwachting de $ 74,4 miljard overschrijden.

Dit is geen klein bedrag dat gamers uitgeven aan spullen die, als het er op aan komt, in fysieke zin niet van hen zijn.

In de echte wereld ga ik drie maanden geleden naar TopShop en koop een t-shirt, TopShop is twee maanden geleden failliet gegaan, dus ik loop over straat en mijn shirt is verdwenen?

Dat is nu het equivalent van in-game aankopen, zegt Pearce. “Ik heb echt geld uitgegeven aan die items, waarom bezit ik ze niet?

Welnu, de reden dat ik ze niet bezit, is omdat ze zijn aangemeld bij dat spel in een gecentraliseerde database, je hebt niet eens een portemonnee, je hebt een account.

Het idee dat centraal staat bij NFT’s – of dat nu in de videogameruimte is of in de digitale verzamelobjecten en kunstwereld – is dat het eigendom kan worden overgedragen.

Zijn verhaal is dat het de macht terug naar de consument of de speler overdraagt, door de activa die door de speler worden gekocht te decentraliseren, ze worden uit het systeem gehaald dat is samengesteld door de uitgevers van games en in de wallets’ (ze worden eigenlijk portemonnees genoemd) van hun eigenaren.

Zelfs als het spel waar ze vandaan komen kapot gaat, dus stel je dat scenario voor, en het spel dat je speelt is failliet gegaan, je zou kunnen zeggen: Nou, waar gebruik ik nu mijn NFT-pistool voor ?

Nou, raad eens? zegt Pearce, iemand anders zal een spel maken waarmee je dat wapen erin kunt gebruiken, want er is een gemeenschap van mensen die al deze wapens hebben die wachten op de volgende game.

Je hebt meteen een gemeenschap van honderdduizenden mensen die wanhopig hun spullen willen gebruiken.

Wat een geweldige tool voor gebruikersacquisitie is dat en als je een game als Fortnite hebt, die je opsluit en geen NFT’s toestaat of een nieuwe game vergelijkbaar met Fortnite waar je je NFT’s kunt gebruiken nou, raad eens waar de spelers naartoe gaan.”

En dat moet de kern van de discussie zijn het succes of falen van de NFT-videogamemarkt moet daarom bij de spelers liggen.

Het zijn de spelers, de gamers en de gemeenschap die de grote gaming-bedrijven gaan dwingen om blockchain te gaan gebruiken omdat onafhankelijken ervoor bouwen.

De grote spelers hebben het te lang te goed gehad, maar de blockchain heeft het potentieel om dat allemaal te veranderen.

Het zal niet voor Kerstmis zijn maar in de komende twee tot drie jaar zullen we een groot merk zien instappen gewoon omdat het moet.

NFT’s hebben het potentieel om dingen op hun kop te zetten allemaal gedreven door het wereldwijde publiek van gamers.

Topgoal®
Topgoal® 2022 18+ Online wedden op sporten en casino’s is in Nederland is toegestaan , op de site van Topgoal® zal er geen legaal aanbod te vinden zijn met de gereguleerde operators die een Nederlandse licentie bezitten daar Topgoal® geheel onafhankelijk en transparant informatie in haar berichtgeving wenst te verstrekken.