Howard League slaat alarm over gokschade binnen de gevangeniscultuur

Home » Howard League slaat alarm over gokschade binnen de gevangeniscultuur

De Britse strafrechtelijke hervormingsorganisatie The Howard League heeft haar belanghebbenden gewezen op de zorgen die naar voren zijn gekomen uit een onderzoek naar de schadelijke impact van gokken op de gevangeniscultuur en veiligheid.

Een recente studie uitgevoerd door de Commission on Crime and Gambling Related Harms heeft een problematische cultuur van gokken in de gevangenis en de negatieve gevolgen daarvan voor gedetineerden aan het licht gebracht.

Het onderzoek, dat sinds 2019 wordt uitgevoerd, werd geleid door Lord Peter Goldsmith QC, die de leiding had over een divers team van academici en professionals met een achtergrond in strafrecht en volksgezondheid, die samenwerkten met gokexperts en personen met persoonlijke verslavingservaringen.

Met de titel Gokken en zijn rol binnen de gevangeniscultuur onderzoeken, onthult het onderzoek dat hoewel gokken niet officieel is gesanctioneerd in de gevangenis, het in toenemende mate is genormaliseerd in de dagelijkse cultuur.

De studie, uitgevoerd door 140 deelnemers, waaronder gevangenen, personeel en familieleden van gevangenen, is de diepste in zijn soort op het gebied van gokken binnen het strafsysteem.

Het werpt licht op de normalisering van gokken in gevangenissen en de mogelijk schadelijke gevolgen ervan deelnemers merkten op dat gokken verschillende doelen diende voor gevangenen, zoals het verlichten van verveling, zelfverzachting en het opbouwen van relaties.

Het onderzoek, dat van belang is voor de veiligheid van gedetineerden, bracht ook verbanden aan het licht tussen gokken en pesten, manipulatie en geweld binnen gevangenissen en er werden vier subculturen erkend met betrekking tot gokactiviteiten, die tot negatieve gevolgen leidden waarbij sommige gevangenen gedwongen werden gunsten te verlenen, drugs op te slaan of geweld af te dwingen, terwijl anderen erin slaagden en extreem geweld en vernederende daden uitvoerden.

Dr. Sarah Lewis, directeur van Prison Reform Solutions, zei: Dit rapport belicht de relatie tussen gevangeniscultuur en gokgerelateerde schade en laat zien hoe culturele regels de manier beïnvloeden waarop mensen in de gevangenis zich gedragen, terwijl ze ernaar streven te overleven en betekenis te zoeken.

Het benadrukt ook de dringende noodzaak om gevangenisregimes en het doel van de gevangenis in bredere zin te herzien, zodat gokschade in het hele gevangenissysteem kan worden aangepakt door middel van culturele verandering.

Er is meer onderzoek nodig om de rol van gokken in de gevangenis te begrijpen, met specifieke aandacht voor hoe deze nieuwe kennis praktisch kan worden toegepast in de gevangenispraktijk, om de stand van zaken te verbeteren.

Verdere negatieve gevolgen van gokken breidden zich uit naar psychische problemen, met depressie, angst, zelfbeschadiging en zelfmoordrisico’s die door de gevangenen en het personeel werden gemeld.

Onderzoekers ontdekten dat de gevangenisomgeving bijzonder schadelijk was voor degenen die al met gokgerelateerde schade en verslaving te maken hadden, ondanks deze problemen was het gevangenis – personeel zich maar beperkt bewust van de mogelijke gevaren van gokken.

Medewerkers die meededen aan het onderzoek zagen gokken niet als problematisch en beschouwden het vaak als onschuldig gokken, in sommige gevallen moedigde het personeel zelfs gokken tussen gevangenen aan om een verstandhouding op te bouwen of de rust met elkaar te bewaren.

Dr. Liz Riley, Head of Research bij Betknowmore UK, zei: Binnen onze gevangenissen wordt de schade veroorzaakt door gokken, inclusief schuldgerelateerd geweld, onvoldoende onderkend.

Dit peer-onderzoeksproject onderzocht alle manieren waarop gokken deel uitmaakt van de cultuur van een mannelijke gevangenis, het benadrukt de noodzaak van een cultuurverandering, zodat de schade door gokken beter wordt begrepen door personeel en gevangenen, met diensten die zijn opgezet om mensen in nood te ondersteunen.

Het rapport roept HM Prison and Probation Service op om de rol van gokken in de gevangenis te herzien en de gerelateerde schade aan te pakken, het beveelt meer bewustzijn, onderwijs en training aan voor gevangenispersoneel en het opnemen van gezonde alternatieven voor gokken in gevangenisregimes.

Bovendien suggereert het rapport investeringen en samenwerking met mensen die ervaring hebben met gevangenissen en gokken om veilig gedrag aan te moedigen en gokgerelateerde schade in gevangenissen te verminderen.

De Howard League onderstreept de dringende noodzaak van een verandering in de gevangeniscultuur om de schade veroorzaakt door gokken in gevangenissen beter te begrijpen en aan te pakken.

Daarom moeten de aanbevelingen dringend worden uitgevoerd, aangezien gevangenissen kunnen werken aan het creëren van een veiligere en meer rehabiliterende omgeving voor alle betrokkenen.

Topgoal®
Topgoal® 2022 18+ Online wedden op sporten en casino’s is in Nederland is toegestaan , op de site van Topgoal® zal er geen legaal aanbod te vinden zijn met de gereguleerde operators die een Nederlandse licentie bezitten daar Topgoal® geheel onafhankelijk en transparant informatie in haar berichtgeving wenst te verstrekken.