De International Cricket Council (ICC) heeft de beweringen van de nieuwszender Al Jazeera in de documentaire “Cricket’s Match Fixers” van de omroep in het Midden-Oosten afgewezen dat twee van de testwedstrijden in India waren opgelost waarmee het onderzoek naar de film werd afgesloten.

Uitgebracht in mei 2018 beweerde de documentaire dat India’s wedstrijd tegen Engeland in Chennai in 2016 was opgelost samen met India tegen Australië in Ranchi een jaar later in 2017.

Echter, na het inschakelen van vier onafhankelijke wed en cricketspecialisten om de passages van het spel te analyseren concludeerde de ICC dat ze “volledig voorspelbaar” waren en daarom onwaarschijnlijk als een oplossing.

We verwelkomen de melding van vermeende corrupte activiteiten binnen cricket, aangezien er geen plaats is voor dergelijk gedrag in onze sport, maar we moeten er ook zeker van zijn dat er voldoende bewijs is om aanklachten tegen deelnemers te kunnen indienen, aldus Alex Marshall algemeen directeur van ICC – Integrity.

het geval van de claims die in dit programma worden uitgezonden, zijn er fundamentele zwakheden in elk van de gebieden die we hebben onderzocht waardoor de claims onwaarschijnlijk en niet geloofwaardig zijn een standpunt dat is bevestigd door vier onafhankelijke experts.

Het ICC heeft ook vijf personen uit het programma vrijgesproken van eventuele beschuldigingen na het afnemen van interviews tussen de verdachten en de ICC Integrity Unit.

Marshall vervolgde: Op basis van het programma lijken de deelnemers aan de code die werden gefilmd zich op een twijfelachtige manier te hebben gedragen, maar we zijn niet in staat geweest om de volledige context van de gesprekken te beoordelen die plaatsvonden buiten wat werd gezien op scherm versus wat de deelnemers beweren dat er werkelijk is gebeurd.

Dit in combinatie met het ontbreken van enig ander geloofwaardig bewijs betekent dat er onvoldoende gronden zijn om aanklachten in te dienen op grond van de ICC Anti-Corruption Code.

Mocht er nieuw substantieel bewijs aan het licht komen dan zal ik de zaak opnieuw onderzoeken.

Maar op dit moment voel ik me op mijn gemak met de conclusie van het onderzoek en de grondigheid waarmee het werd uitgevoerd.

Topgoal®
Topgoal® 2022 18+ Online wedden op sporten en casino’s is in Nederland is toegestaan , op de site van Topgoal® zal er geen legaal aanbod te vinden zijn met de gereguleerde operators die een Nederlandse licentie bezitten daar Topgoal® geheel onafhankelijk en transparant informatie in haar berichtgeving wenst te verstrekken.