Internationale politiediensten halen Genesis Market offline

Home » Internationale politiediensten halen Genesis Market offline

De FBI en Europol hebben samen met de Nederlandse politie een groot internationaal onderzoek gedaan naar de Genesis Market. Deze criminele handelswebsite is op 4 april 2023 met ‘Operation Cookie Monster’ door de FBI offline gehaald.

Op de site werden miljoenen gebruikersprofielen met daarin online fingerprints verkocht. Hiermee kunnen hackers het digitale leven van hun slachtoffers overnemen. Wereldwijd zijn in 17 landen honderden doorzoekingen gedaan en in Nederland zijn 17 aanhoudingen verricht en 23 doorzoekingen gedaan.

Volgens de politie moeten de 50.000 Nederlanders van wie gegevens op Genesis zijn beland, zorgen dat de malware zo snel mogelijk van hun computer verdwijnt. Op de site van de politie kunnen computergebruikers checken of hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen. Als dat zo is, krijgen zij te horen welke vervolgstappen nodig zijn.

De website van Genesis Market is zowel op het darkweb als het normale web overgenomen. Wie de site bezoekt, ziet een take-over van de FBI met een reeks logo’s van internationale politie- en opsporingsdiensten. Daar zit de Nederlandse politie ook tussen, die via Europol betrokken lijkt te zijn geweest bij de actie.

Een woordvoerder van de Nederlandse Landelijke Eenheid kon niet direct zeggen in welke mate de politie betrokken was en of er arrestaties in Nederland hebben gevonden. De FBI geeft zelf ook geen informatie over het offline halen van de marktplaats.

Wie er achter de website zaten, is niet bekend, het is ook niet duidelijk of er verdachten zijn gearresteerd, al zouden dat er volgens The Record veel zijn.

Topgoal®
Topgoal® 2022 18+ Online wedden op sporten en casino’s is in Nederland is toegestaan , op de site van Topgoal® zal er geen legaal aanbod te vinden zijn met de gereguleerde operators die een Nederlandse licentie bezitten daar Topgoal® geheel onafhankelijk en transparant informatie in haar berichtgeving wenst te verstrekken.