Gisteren was een verschrikkelijke les in hoe markten in paniek kunnen raken.

Hoe angst het echt kan winnen van hebzucht.

Er is ons verteld dat markten de neiging hebben overdreven te reageren op slecht nieuws, maar eerlijk gezegd was gisteren een beetje belachelijk.

Aan het einde van de handel op dinsdagavond, pochten de in Hong Kong genoteerde entiteiten van de zes concessiehouders van Macau op een marktkapitalisatie van ongeveer HK $ 549 miljard (US $ 70,6 miljard).

Op hetzelfde moment gisteravond was dat aantal HK $ 406 miljard (US $ 52,2 miljard), een vernietiging van 26% in waarde – HK $ 143 miljard (US $ 18,4 miljard).

Al meer dan tien jaar wordt Macau erkend als ’s werelds grootste gokmarkt op fysieke locaties.

Dit is te wijten aan een samenvloeiing van factoren zoals de Chinese neiging om te gokken, de nabijheid van Macau tot het vasteland van China met zijn 1,4 miljard inwoners en met name de rijkste provincie Guangdong met een bevolking van 125 miljoen, de algemene stijging van de rijkdom van China en zijn snelle groeiende middenklasse, en een enorme investering van miljarden dollars door de zes concessiehouders die de prachtigste en meest gewilde geïntegreerde resort-bestemmingen ter wereld hebben gecreëerd (en blijven creëren).

Is die samenloop van factoren van de ene op de andere dag met 26% gedaald?

Het antwoord is, kort gezegd, nee absoluut niet.

Dus wat gebeurde er?

Waarom de financiële paniek onder de investeerders van de wereld?

Het antwoord is dat de regering dinsdagmiddag laat, nadat de markten waren gesloten, een persconferentie van een uur heeft gehouden en een document heeft vrijgegeven, simpel als dat.

Dan moeten het document en de persconferentie toch radicale informatie bevatten die niemand had verwacht, toch?

En die informatie moet verwoestend zijn geweest voor de industrie, genoeg om 18 miljard dollar aan waarde weg te vagen, waardoor meer dan een kwart van de waarde die in de afgelopen 20 jaar is opgebouwd in één enkele, catastrofale dag werd weggevaagd!

Het document moet ongelooflijke onthullingen bevatten, die de fundamenten van de industrie volledig hebben veranderd, toch?

Euh, niet echt, nee eigenlijk was vrijwel alles wat er werd gezegd in overeenstemming met de verwachtingen.

Het was in lijn met wat de media, de overheid en de industrie de afgelopen vijf jaar hebben getelegrafeerd aan iedereen die maar wilde luisteren.

Als u iemand bent die in Macau woont en deze dingen van dag tot dag volgt, heeft niets in het document of op de persconferentie u echt verrast.

Het was standaard Macau en China spul. Groots in thema’s en doelen, licht in details.

Maar wat het document en de persconferentie deden, was om deze thema’s en doelen duidelijk te verwoorden, ze allemaal op één plek op te schrijven, en het detailvacuüm werd snel opgevuld door zogenaamde experts, van wie de meesten de andere kant van de planeet of in ieder geval zo ver weg als Hong Kong.

Voeg een beetje marktonzekerheid en een snufje China angst en walging toe, en bingo, het verhaal wordt Macau is gedoemd , investeerders worden bang en de markt stort in!

Wat is er nieuw en is het echt nieuw?

Laten we even stoppen en objectief, kalm en rationeel kijken naar wat we hebben geleerd.

Het enige dat in dit stadium definitief is aangekondigd, is een openbare raadplegingsperiode van 45 dagen van 15 september tot 29 oktober 2021, met vijf persoonlijke raadplegingssessies, één voor operators en junkets en de andere vier voor het publiek.

Deze periode van openbare raadpleging werd lang verwacht en besproken.

Er is een voorstel om meer aandelenkapitaal in elke concessiehouder lokaal te houden, maar er is geen informatie over de omvang van de verhoging boven de huidige 10% of hoe deze zou worden toegewezen.

Eigenlijk zie ik dit als een positief punt voor operators.

Sommige commentatoren hadden gespeculeerd dat een of meer Amerikaanse operators hun licenties volledig zouden kunnen verliezen, hoewel dit weliswaar meer in de richting van de aluminiumfolie-hoed van het spectrum van meningen is.

Alleen een toename van het lokale eigendom is toch een optie die de voorkeur verdient, wat betekent lokaal precies?

En welke lokale bedrijven kunnen het zich veroorloven om grote delen van deze miljardenbedrijven over te nemen?

En zou het vergroten van het lokale eigendom de regering van Macau niet motiveren om de concessiehouders meer te steunen, aangezien het hun eigen burgers zullen zijn die hen onder druk zetten om dit te doen?

Dit is geen slechte zaak, het volgende voorstel is dat voor de uitkering van winst aan aandeelhouders voorafgaande goedkeuring van de overheid vereist is, net als bij openbare nutsbedrijven.

Raad eens, de zes concessiehouders in Macau zijn naar mijn mening al openbare nutsbedrijven!

Ze doen precies wat de overheid van ze vraagt, tijdens COVID hebben ze personeel betaald dat ze niet nodig hebben omdat de overheid erop stond.

Wanneer er zich een natuurramp voordoet op het vasteland van China, regelt het China Liaison Office dat elke concessiehouder een forse donatie doet ter ondersteuning en dat doen ze allemaal, zonder enige twijfel, en ga zo maar door.

De regering beschouwt de cashflow die door de concessiehouders wordt gegenereerd als iets dat afkomstig is van de bevolking van China, en ze willen ervoor zorgen dat de concessiehouders iets teruggeven aan de samenleving voordat ze het aan hun eigenaren uitdelen.

Eerlijk gezegd zijn die MVO-achtige initiatieven al jaren aan de gang en zullen ze blijven plaatsvinden.

Dus eigenlijk is er niet veel nieuws hier. Vervolgens stelt de regering voor elke concessiehouder een soort regeringsvertegenwoordiger voor om nauwer toezicht te houden op de operaties, maar of deze persoon op het bord zou zitten, over de speelvloer zou lopen of gewoon zou optreden als een toegewijde liaison (of geen van de bovenstaande) is onbekend.

En zou dit het handelen van de concessiehouders veranderen?

Ik denk het niet, we hebben al toezicht, het wordt de DICJ genoemd – de Macau-gamingregulator.

De DICJ heeft de afgelopen maanden zijn personeelsbestand uitgebreid, wat wijst op nog meer regelgevende activiteit, dus dit extra toezicht is geen verrassing.

Maar hier is het punt – het toevoegen van nog een ander element van toezicht verandert niet veel als je al onder de microscoop bent.

Vervolgens kunnen er nieuwe strafbare feiten zijn voor het accepteren van bepaalde stortingen, wat de VIP-industrie zou kunnen hinderen.

Tenzij je de afgelopen twee jaar onder een steen hebt geleefd, zou je weten dat de VIP-industrie een steeds kleiner deel van Macau is geworden en dat zal blijven doen.

Er is hardhandig opgetreden in China tegen kapitaalstromen en de junkets hebben zichzelf haastig opnieuw uitgevonden als operators en kijken naar andere markten in Azië.

Het is al jaren aan de gang , toen ik in de jaren 2000 voor het eerst in Macau aankwam, was VIP goed voor ongeveer 80% van de GGR, nu is het gedaald tot ongeveer 35% en zal het waarschijnlijk nog verder dalen.

Dit is al heel lang een trend in de sector en de concessiehouders hebben deze verandering lang geleden in hun berekeningen meegenomen.

Wat is niet nieuw en wat is er gisteren niet veranderd?

Heel veel, we weten nog steeds niet of de concessies in juni 2022 worden verlengd, en zo ja voor hoe lang, of hoeveel concessies zullen worden toegekend in de heraanbesteding hoewel de overweldigende heersende wijsheid de status-quo van zes is of de concessieperiode van 20 jaar verandert.

We hebben vernomen dat de regering wil dat de concessiehouders zich concentreren op hun MVO-verplichtingen, meer diversifiëren naar niet-gaming en Macau-werknemers beschermen.

Kapitein duidelijk is in huis, dat gebeurt allemaal al jaren, niets te zien hier.

Laatste gedachten eerlijk gezegd weten alle zes concessiehouders al lang precies hoe de overheid wil dat ze zich gedragen, en ze zijn allemaal ondubbelzinnig meegaand.

Alles wat de markt echt leerde, was wat we allemaal al heel lang in Macau weten.

Tot nu toe is het een drukte van belang en zal er zeker zes tot negen maanden geen duidelijkheid zijn en mogelijk nog aanzienlijk langer als de concessies worden verlengd, zoals alom wordt getipt.

Topgoal®
Topgoal® 2022 18+ Online wedden op sporten en casino’s is in Nederland is toegestaan , op de site van Topgoal® zal er geen legaal aanbod te vinden zijn met de gereguleerde operators die een Nederlandse licentie bezitten daar Topgoal® geheel onafhankelijk en transparant informatie in haar berichtgeving wenst te verstrekken.