De Nederlandse Staatsloterij, de Nederlandse Loterij, heeft van de kansspelautoriteit, de Kansspelautoriteit (KSA) een last onder dwang ontvangen om te stoppen met adverteren met professionele voetballers.

Uitgegeven voorafgaand aan het EK voetbaltoernooi, liet KSA in een verklaring op haar website weten dat zij het bevel heeft gegeven om de blootstelling van kansspelen aan kwetsbare groepen waaronder jongeren, te beperken omdat dit kan leiden tot kansspelverslaving.

De kansspelregelgeving verbiedt haar aanbieders om actieve professionele atleten en teams in hun reclame te gebruiken aangezien deze rolmodellen populair zijn bij minderjarigen en jongvolwassenen.

Sponsoring van topsporters en teams, bijvoorbeeld in de vorm van shirtreclame is toegestaan.

Andere rolmodellen dan topsporters kunnen niet worden gebruikt als ze een substantieel bereik hebben onder jongeren of als ze zelf jonger zijn dan 25.

KSA stelt dat de Nederlandse Loterij in aanloop naar de UEFA EK 2020 van 2020 op meerdere zenders advertenties in verschillende vormen heeft uitgezonden waarin prof-sporters te zien zijn.

De loterij heeft de reclame na het uitbrengen van het bevel aangepast met een boete zodat de voetballers niet meer in haar reclame te zien waren.

De kansspelautoriteit merkte ook op dat ze vanwege wettelijke deadlines de beslissing nu pas openbaar kan maken.

Begin juni benoemde de Nederlandse Loterij voormalig profvoetballer Wesley Sneijder tot ‘ King TOTO ‘ voor haar nieuwe TOTO-campagne voorafgaand aan het EK 2020 van deze zomer.

Bron : www.https://kansspelautoriteit.nl/

Documenten :

Topgoal®
Topgoal® 2022 18+ Online wedden op sporten en casino’s is in Nederland is toegestaan , op de site van Topgoal® zal er geen legaal aanbod te vinden zijn met de gereguleerde operators die een Nederlandse licentie bezitten daar Topgoal® geheel onafhankelijk en transparant informatie in haar berichtgeving wenst te verstrekken.