Malta is op een grijze lijst geplaatst door ’s werelds waakhond voor het witwassen van geld en terrorismefinanciering (FATF), zei premier Robert Abela woensdag, in een stap die de economie van het eiland ernstig zou kunnen schaden.

Tijdens een persconferentie zei Abela dat hij de beslissing “onrechtvaardig” vond en beloofde hij door te gaan met geplande hervormingen om financiële misstanden aan te pakken.

De in Parijs gevestigde intergouvernementele Financial Action Task Force stemde ermee in om Malta eerder op de dag tijdens een geheime stemming op de grijze lijst van onbetrouwbare jurisdicties te plaatsen, wat betekent dat het land nu meer toezicht zal krijgen.

De FATF heeft de beslissing nog niet formeel aangekondigd, maar Abela bevestigde de stap nadat het nieuws op de lokale media bekend was geworden.

Hoewel ik deze beslissing onrechtvaardig vind, zullen we doorgaan met het hervormingsproces omdat we met overtuiging handelen en geloven in goed bestuur, zei hij op een haastig bijeengeroepen persconferentie.

We blijven ons inzetten om alle hervormingen door te voeren die nodig zijn met behoud van het nationale belang.

We zullen nooit onwillig of obstructief zijn, maar zullen onze vastberadenheid versterken om het witwassen van geld en de financiering van internationaal terrorisme te bestrijden.

De FATF zette de stap na jaren van internationale kritiek op de Maltese beleidsvorming, waaronder de verkoop van nationale paspoorten, en het uitblijven van juridische stappen tegen overheidsfunctionarissen die in de Panama Papers werden vermeld als geheime offshorebedrijven.

Oppositieleider Bernard Grech noemde de FAFT-stemming een “nationale straf”, die schade zou kunnen toebrengen aan de snelgroeiende financiële en gok-sectoren van het land, die goed zijn voor bijna een vijfde van de economie.

In een werkdocument dat op 27 mei door het Internationaal Monetair Fonds werd gepubliceerd, stond dat grey-listing leidde tot een grote en statistisch significante vermindering van de kapitaalinstroom, aangezien investeerders geld uit de getroffen landen verdreven.

Abela voerde een reeks hervormingen door nadat ze in januari 2020 premier was geworden, waaronder de benoeming van een nieuwe politiecommissaris en versterking van de financiële inlichtingen- en analyse-eenheid, de instantie die belast is met de bestrijding van financiële criminaliteit.

In februari waren er slechts 19 landen die volgens de FATF strategische tekortkomingen hadden en die onder streng toezicht stonden, waaronder Zimbabwe, Syrië, Panama, Myanmar en Albanië.

Topgoal®
Topgoal® 2022 18+ Online wedden op sporten en casino’s is in Nederland is toegestaan , op de site van Topgoal® zal er geen legaal aanbod te vinden zijn met de gereguleerde operators die een Nederlandse licentie bezitten daar Topgoal® geheel onafhankelijk en transparant informatie in haar berichtgeving wenst te verstrekken.