Onderzoek toont verband aan tussen gokken en loot boxes volgens Australische overheid

Home » Onderzoek toont verband aan tussen gokken en loot boxes volgens Australische overheid

Digitaal gokken en videogames staan opnieuw in de schijnwerpers van de federale overheid in Australië met als resultaat dat verdere voorgestelde hardhandig optreden tegen de industrie zijn geïntroduceerd in een poging om gokken door jongeren te voorkomen.

Deze hebben specifiek betrekking op het leeftijdsgerelateerde nationale classificatieschema van het land. Met name loot boxes en gesimuleerde gokspellen zijn geïdentificeerd als classificatieplichtig.

Dat komt omdat uit onderzoek van de overheid is gebleken dat er een verband bestaat tussen loot boxes en probleemgokken, als de wijzigingen doorgaan, moet een R18+ (ouder dan 18 jaar) worden toegepast op elk spel dat gesimuleerde kansspelen bevat.

Loot boxes krijgen een M-classificatie (Mature), wat betekent dat alleen personen van 15 jaar en ouder deze mogen spelen, de nieuwe beoordelingsvoorstellen kunnen betekenen dat andere digitale games op dezelfde manier kunnen worden beïnvloed.

Het classificatiesysteem in Australië is de afgelopen jaren door verschillende instanties bekritiseerd, en velen pleiten voor een update ervan, dat komt omdat het meer dan twee decennia geleden werd geïntroduceerd – lang voordat online gokken en games iets waren.

De regering zegt dat ze voorstellen om de wijzigingen door te voeren in een poging om de kwetsbaren in de samenleving te beschermen tegen gokschade” en om heel duidelijk te maken dat dergelijke spellen niet geschikt zijn voor kinderen.

Voordat ze wet worden, vereisen de voorstellen de instemming van alle staten en gebieden in Australië dit is zeker niet de eerste keer dat Loot Boxes onder de radar van verschillende regeringen komen.

Ze werden in 2018 als illegaal beschouwd in België. Toen, twee jaar later, publiceerde de National Health Service in het VK een rapport waarin stond dat loot boxes gokken ondubbelzinnig naar kinderen hebben geduwd.

Het toenmalige antwoord van de minister van Volksgezondheid was het openen van een kliniek voor gokverslaafde jongeren, tegelijkertijd drong de overheid er bij ouders op aan om de schermtijd van hun kinderen beter in de gaten te houden.

De Australische communicatieminister Michelle Rowland wil ervoor zorgen dat elk spel waarbij een vorm van gokken betrokken is – ook al is het in het begin niet zo voor de hand liggend – dienovereenkomstig wordt beoordeeld, d.w.z. in overeenstemming met het voorgestelde nieuwe classificatiesysteem.

We willen in dit opzicht heel duidelijk en heel binair zijn, en de zekerheid die wordt geboden door een voorstel dat zegt dat als er gesimuleerd gokken in een spel zit, het onderworpen is aan een bepaalde beoordeling, zei ze.

Topgoal®
Topgoal® 2022 18+ Online wedden op sporten en casino’s is in Nederland is toegestaan , op de site van Topgoal® zal er geen legaal aanbod te vinden zijn met de gereguleerde operators die een Nederlandse licentie bezitten daar Topgoal® geheel onafhankelijk en transparant informatie in haar berichtgeving wenst te verstrekken.