Jorge Navarro, een van de meest prominente trainers in de Amerikaanse paardenraces wereld, pleitte gisteren schuldig aan betrokkenheid bij een wereldwijd dopingplan.

In een toespraak tot een federale rechtbank in Manhattan, New York City, gaf de voormalige trainer toe dat hij prestatieverhogende medicijnen aan paarden had toegediend om succesvolle weddenschappen te plaatsen, de resultaten van wedstrijden te manipuleren en gokklanten te bedriegen.

Nadat zijn schuldbekentenis was aanvaard door rechter Mary Kay Vyskocil, kreeg Navarro te horen dat hij in december zal worden veroordeeld en tot vijf jaar gevangenisstraf kan krijgen.

Daarnaast heeft hij ook ingestemd met het betalen van meer dan $ 25,9 miljoen aan restitutie.

Audrey Strauss, een Amerikaanse advocaat, zei in een verklaring: Zoals hij vandaag toegaf, was Navarro, een gediplomeerd trainer en de vermeende ‘winnaar’ van grote races over de hele wereld, in feite een roekeloze fraudeur wiens vernis van succes afhing van de systematische misbruik van de dieren onder zijn controle.

Navarro, geboren in Panama maar zijn racecarrière maakte in de VS, was de zevenvoudig leidende trainer in Monmouth Park, New Jersey, en genoot ook een reeks successen in Gulfstream Park in Florida van 2018 tot 2019.

Beschuldigingen van drogeren kwamen naar voren na zijn prestaties in Florida, waaronder een beschuldiging tegen de trainer van het toedienen van prestatieverhogende stoffen aan Dubai Golden Shaheen 2019-winnaar XY, die een beurs van $ 1,5 miljoen won.

Ik was de organisator van een criminele activiteit waarbij vijf of meer deelnemers betrokken waren.

Ik coördineerde de toediening van niet door de FDA goedgekeurde medicijnen die verkeerd waren gebrandmerkt of vervalst aan paarden onder mijn hoede , zei de trainer in zijn toespraak tot de rechtbank.

Ik heb misbruik gemaakt van een vertrouwenspositie omdat ik een gediplomeerd paardentrainer was en de paarden op dat moment in mijn bewaring waren.

Navarro’s schuldbekentenis is de nieuwste ontwikkeling in een langlopend onderzoek naar vermeende doping door renpaarden in New York, New Jersey, Florida, Kentucky, Ohio en de VAE.

Sinds maart 2019 zijn ten minste 31 trainers, drugsdistributeurs en dierenartsen aangeklaagd, waarvan zeven schuldig pleiten en één een overeenkomst voor uitgestelde vervolging heeft aangegaan.

Topgoal®
Topgoal® 2022 18+ Online wedden op sporten en casino’s is in Nederland is toegestaan , op de site van Topgoal® zal er geen legaal aanbod te vinden zijn met de gereguleerde operators die een Nederlandse licentie bezitten daar Topgoal® geheel onafhankelijk en transparant informatie in haar berichtgeving wenst te verstrekken.