Sander Dekker ondervraagd over Nederlandse zelfuitsluitings register CRUKS

Home » Sander Dekker ondervraagd over Nederlandse zelfuitsluitings register CRUKS

Sander Dekker ondervraagd over Nederlandse zelfuitsluitingsregister de minister voor rechtsbescherming heeft vragen gesteld over de hapering die de vertraging heeft veroorzaakt bij de lancering van de Nederlandse online kansspelmarkt.

De minister voor rechtsbescherming Sander Dekker heeft vragen in de Tweede Kamer beantwoord over de storing in het zelfuitsluitings-systeem van Nederland die de lancering van gereguleerde igaming in het land heeft vertraagd.

Het Nederlandse zelfuitsluitings-systeem Cruks functioneerde niet goed op de beoogde lanceringsdatum van 1 oktober.

Gereguleerde igaming ging de dag erna van start, maar Cruks werd pas drie dagen later, op 4 oktober, online gebracht.

René Jansen, voorzitter van de Nederlandse kansspeltoezichthouder de Kansspelautoriteit (KSA), heeft zijn excuses aangeboden voor de storing.

Dekker hield vol dat er stresstests waren uitgevoerd om de effectiviteit van Cruks te borgen, maar dat pre market tests onmogelijk de storing hadden kunnen voorspellen.

Hij zegt: Cruks is in de periode voor 1 oktober getest in de zogenaamde testomgeving Live-verbindingen met providers konden echter niet worden getest.

De reden hiervoor is dat Cruks werkt met BSN-nummers (burgerservicenummers).

Voor 1 oktober was het niet mogelijk om BSN-nummers uit te wisselen omdat de regelgeving die dit toestond pas op 1 oktober 2021 in werking trad.

Waarom igaming vóór Cruks mocht starten Dekker verdedigde ook het besluit van de KSA om de tien gelicentieerde operators van Nederland toe te staan ​​weddenschappen te accepteren voordat Cruks was vastgesteld.

Hij zei dat de vrees bestond dat klanten zich anders zouden wenden tot sites zonder vergunning.

Hij zei: Het is waar dat KSA op 2 oktober nieuwe licentieaanbieders toestond om online kansspelen aan te bieden terwijl niet alle problemen met Cruks waren opgelost.

Er was de angst dat meer Nederlanders zouden gokken op illegale sites als ze in het weekend niet naar legale Nederlandse aanbieders konden gaan.

KSA had er ook rekening mee gehouden dat de vergunde aanbieders, naast Cruks, over verschillende instrumenten beschikten om kansspelverslaving tegen te gaan.

Hij voegde eraan toe: Als de Kansspelautoriteit registratie niet mogelijk had gemaakt, zouden de enige aanbiedingen illegale spellen zijn geweest, die grotere risico’s met zich meebrengen.

Opvallend is ook dat een aantal grotere buitenlandse aanbieders, juist vanaf de opening van de legale markt op 1 oktober, geen Nederlandse spelers meer bedient.

Topgoal®
Topgoal® 2022 18+ Online wedden op sporten en casino’s is in Nederland is toegestaan , op de site van Topgoal® zal er geen legaal aanbod te vinden zijn met de gereguleerde operators die een Nederlandse licentie bezitten daar Topgoal® geheel onafhankelijk en transparant informatie in haar berichtgeving wenst te verstrekken.