Saoedi-Arabië voegt meer autosport toe aan de groeiende sportsector

Home » Saoedi-Arabië voegt meer autosport toe aan de groeiende sportsector

Saoedi-Arabië maakt zijn stempel op nog een andere sport, omdat een meerjarige deal het land vanaf 2025 toetreedt tot de FIA World Rally Championship (WRC).

De 10-jarige overeenkomst met WRC Promoter, die de commerciële rechten heeft op de door de Fédération Internationale de l’Automobile (FIA) geautoriseerde motorsportserie, heeft de Rally van Saoedi-Arabië gecreëerd en markeert de terugkeer van de WRC naar het Midden-Oosten sinds de Jordaanrally van 2011.

Hoewel FIA World Motor Sport Council goedkeuring heeft gekregen, is de overeenkomst indicatief voor de leidende rol in de sport die Saoedi-Arabië de afgelopen jaren heeft overgenomen, het koninkrijk heeft talloze evenementen georganiseerd in een aantal sporten, grotendeels gecentreerd rond de sportserie Riyadh Season.

Jona Siebel, Managing Director van de WRC Promoter, merkte op, we zijn enthousiast over de kans om terug te zijn in het Midden-Oosten en in een land met een trotse traditie.

Elke dag biedt enorm onderscheidende uitdagingen voor de chauffeurs en benadrukt alles wat Saoedi-Arabië te bieden heeft, van stadsgezichten tot de woestijn en van de bergen tot de oceaan, we zijn ervan overtuigd dat dit een rally is die zijn eigen unieke identiteit aan het kampioenschap zal toevoegen.

Saoedi-Arabië heeft nog nooit een WRC-evenement georganiseerd voor de serie, maar de WRC heeft nota genomen van de activiteit van het land in de sport, waaronder de autosport, het Koninkrijk heeft eerder de Dakar Rally en de Formule 1 georganiseerd.

De Grand Prix van Saoedi-Arabië wordt bijvoorbeeld sinds 2021 gehouden en is nu een vast onderdeel van het internationale F1-seizoen, buiten de autosport heeft de WRC ook de inspanningen van Saoedi-Arabië in golf en voetbal aangehaald.

De voorzitter van de FIA, Mohammed Ben Sulayem, zei: Dit is een geweldig moment voor de autosport in het Midden-Oosten, het is meer dan een decennium geleden dat het FIA World Rally Championship (WRC) voor het laatst de regio bezocht, en uit eigen ervaring ken ik heel goed de unieke uitdagingen waarmee de coureurs en bijrijders zullen worden geconfronteerd wanneer de Rally van Saoedi-Arabië in 2025 van start gaat.

Het wordt een geweldige kans voor nationale en regionale coureurs om hun talenten op het wereldtoneel te laten zien, en ik ben de prins Khalid Bin Sultan Al Abdullah Al-Faisal erg dankbaar voor het voortzetten en ontwikkelen van onze sport in Saoedi-Arabië.

Saoedi-Arabië blijft zichzelf verankeren als een internationaal sportcentrum, dat deel uitmaakt van de inspanningen van het land om zijn economie te diversifiëren en een sector te cultiveren op basis van sport en entertainment.

Enkele van de meest opmerkelijke inspanningen zijn boksen, met verschillende wereldtitelgevechten, terwijl de UFC een evenement in Riyad zal organiseren in zowel 2024 als 2025, de WTA heeft ook een sponsorovereenkomst gesloten met het Public Investment Fund (PIF) – het soevereine vermogensfonds van Saoedi-Arabië en zal tot 2026 de finale in het land organiseren.

We zijn verheugd om in 2025 voor het eerst het FIA World Rally Championship te organiseren, zegt prins Khalid Bin Sultan Al Abdullah Al-Faisal, voorzitter van de Saudische Automobiel en Motorfederatie en de Saudi Motorsport Company.

Door ons motorsportportfolio te laten groeien en onze inzet voor het hosten van grote autosportseries zoals WRC in het Koninkrijk verder te vergroten, blijven we trouw aan de doelstellingen van Vision 2030, die tot doel hebben het leven van alle Saoedi’s te verbeteren.

We zullen de ervaring die we hebben opgedaan door het leveren van zoveel autosportevenementen van wereldklasse gebruiken om ervoor te zorgen dat de Saoedische editie op de WRC-kalender een van de opvallende gebeurtenissen is van het seizoen 2025 en daarna.

Topgoal®
Topgoal® 2022 18+ Online wedden op sporten en casino’s is in Nederland is toegestaan , op de site van Topgoal® zal er geen legaal aanbod te vinden zijn met de gereguleerde operators die een Nederlandse licentie bezitten daar Topgoal® geheel onafhankelijk en transparant informatie in haar berichtgeving wenst te verstrekken.