Steve Wynn triomfeert in rechtszaak tegen buitenlandse agenten

Home » Steve Wynn triomfeert in rechtszaak tegen buitenlandse agenten

Steve Wynn, mede-oprichter van Wynn Resorts, heeft een uitspraak van het hof van beroep gewonnen waarin een rechtszaak van de Amerikaanse overheid werd afgewezen die hem wilde dwingen zich te registreren als buitenlandse agent wegens het bepleiten van de uitlevering van de Chinese miljardair Guo Wengui.

Op vrijdag 14 juni bevestigde het Amerikaanse Hof van Beroep voor het District of Columbia Circuit het besluit van een lagere rechtbank om de zaak te seponeren.

De zaak dateert van oktober 2017, toen Wynn de toenmalige president Donald Trump en anderen zou hebben geïnformeerd dat China wilde dat de VS Wengui uitleverden.

Wengui woont sinds 2015 in de Verenigde Staten en is naar verluidt uit China gevlucht om aanklachten wegens corruptie te ontlopen, vorig jaar werd hij in New York gearresteerd, op beschuldiging van het ministerie van Justitie van het orkestreren van een fraudecomplot ter waarde van meer dan 1 miljard dollar.

Zijn proces begon in mei in een briefwisseling van vier jaar In mei 2018 ontving Wynn een brief van het ministerie van Justitie waarin hem werd geadviseerd zich als buitenlandse agent te registreren, de Foreign Agents Registration Act (FARA) vereist dat personen die namens buitenlandse opdrachtgevers lobbyen bij Amerikaanse functionarissen, zich als buitenlandse agent registreren.

Wynn weigerde en betwistte de conclusie van de regering dat hij zich moest registreren, vier jaar lang heeft Wynn brieven uitgewisseld met de regering over het geschil, maar hij heeft zich volgens gerechtelijke documenten nooit geregistreerd onder de FARA.

In mei 2022 klaagde het ministerie van Justitie Wynn aan om naleving van de FARA af te dwingen. Juridische beroepen de districtsrechtbank verwierp de klacht, met de redenering dat de FARA alleen van toepassing is op aanhoudende schendingen, en dat er jaren zijn verstreken sinds Wynn een klacht moest indienen.

De regering ging echter in beroep tegen deze uitspraak, met het argument dat FARA alleen in een strafrechtelijke context werd aangepakt. In hoger beroep oordeelde de rechtbank opnieuw dat, omdat Wynn al lang geleden ophield met optreden als buitenlandse agent, hij momenteel geen verplichting heeft om zich te registreren.

Wynn was in 2002 samen met zijn toenmalige vrouw Elaine medeoprichter van Wynn Resorts. In 2018 nam hij ontslag als voorzitter en CEO van Wynn Resorts.

Topgoal®
Topgoal® 2022 18+ Online wedden op sporten en casino’s is in Nederland is toegestaan , op de site van Topgoal® zal er geen legaal aanbod te vinden zijn met de gereguleerde operators die een Nederlandse licentie bezitten daar Topgoal® geheel onafhankelijk en transparant informatie in haar berichtgeving wenst te verstrekken.