Super League – FIFA-chef Infantino: “We moeten de problemen in het voetbal samen het hoofd bieden”

Home » Super League – FIFA-chef Infantino: “We moeten de problemen in het voetbal samen het hoofd bieden”
In een gesprek met AS gaf de FIFA-president zijn mening over de Super League en riep hij op tot dialoog met de clubs maar zei hij ook dat hij de mogelijke noodzaak van sancties begrijpt.

In een exclusief interview met AS beantwoordt FIFA-voorzitter Gianni Infantino vragen over de Europese Super League (ESL) en het conflict van grote clubs met de UEFA en bespreekt hij de kwestie van sancties voor de 12 afgescheiden rebellen.

Hij praat ook over de afnemende interesse van jongeren in voetbal, de miljoenenverliezen van clubs en de noodzaak om de uitgaven aan transfersommen, spelerssalarissen en makelaarscommissies onder controle te houden, iets wat hij omschrijft als “explosief tot ongezonde niveaus”.

Als voormalig secretaris-generaal van de UEFA lijkt u de ideale persoon om te bemiddelen in het conflict tussen het bestuursorgaan van het Europese voetbal en de grote clubs die betrokken zijn bij de ontsnappingspoging van de Europese Super League. Wat kunt u doen om te helpen?

Ik ben de president van de FIFA en het is mijn verantwoordelijkheid om voetbal als geheel en over de hele wereld te verdedigen. Dit omvat kleine, middelgrote en grote clubs, competities en federaties van over de hele wereld met verschillende ontwikkelingsniveaus, alle spelers, coaches, officials en elke belanghebbende, altijd rekening houdend met de fans die aanwezig zijn en zouden moeten zijn het centrum van alles wat we doen.

Ik ben heel duidelijk geweest in wat het mijne is en het standpunt van de FIFA over deze kwestie.

We staan ​​achter de UEFA bij het afwijzen van de Super League. We zijn ertegen en zullen altijd tegen elke competitie zijn die geen deel uitmaakt van de internationale voetbalstructuren en die de eenheid en solidariteit bedreigt die altijd zou moeten bestaan ​​in de voetbalpiramide die amateurniveau verbindt met de top sterren.

Dat gezegd hebbende, is het ook mijn plicht om ervoor te pleiten dat alle partijen een diepgaande en hopelijk constructieve dialoog aangaan op zoek naar positieve oplossingen.

Het is onze plicht als wereldbestuur om onze deuren voor iedereen open te hebben staan, we moeten de problemen in het voetbal samen het hoofd bieden.

Het is een conflict dat al jaren borrelt, omdat elke partij zijn argumenten heeft: de UEFA omdat het de competitie organiseert en de clubs omdat zij degenen zijn die de spelers betalen. Welke oplossingen zou u voorstellen?

Ons spel is zo ongelooflijk succesvol ook omdat er een band is, een verband tussen de onderkant en de bovenkant van de piramide. Tussen een meisje of een jongen die op school of op straat speelt en een professionele speler die een doelpunt maakt in de finale van een grote competitie.

De clubs zijn een essentieel onderdeel van die piramide, maar er zijn ook andere structuren om ervoor te zorgen dat iedereen verenigd is en er zijn solidariteit en controlemechanismen ingesteld om de minder bevoorrechten te laten profiteren, al is het maar gedeeltelijk van het succes en de populariteit.

Zoals alles in het leven, moet een eerlijk evenwicht worden gezocht, zodat de belangen van iedereen worden verdedigd. Zoals ik al zei, is ons belang in de FIFA de verdediging van het voetbal als geheel van de fundering tot de grote sterren en over de hele wereld, niet alleen in Europa maar ook in Amerika, het Caribisch gebied, Afrika, Azië en Oceanië.

We hebben bijvoorbeeld een wedstrijd voorgesteld en goedgekeurd die naar onze mening een leemte in deze specifieke context opvult. Met een echte nieuwe Club World Cup, die twee competities (het huidige jaarlijkse Club World Cup en de Confederations Cup) zal vervangen zodat het geen extra last zal zijn voor spelers en waarvoor verschillende grote clubs zich zullen kwalificeren, een nieuwe inkomstenstroom zal bestaan ​​met voordelen niet alleen voor de deelnemende clubs maar ook voor de hele voetbalpiramide.

In feite houdt de FIFA geen enkele dollar over van deze competitie en we zullen ervoor zorgen dat een percentage naar niet-deelnemende clubs, competities, federaties, jeugd- en vrouwenvoetbal over de hele wereld gaat.

Nu we het daarover hebben, we zullen binnenkort de oprichting aankondigen van een Wereldkampioenschap voor clubs voor vrouwen dat naar mijn mening ook een groot succes zal worden.

We moeten samen oplossingen vinden en ik heb een uitgebreid en diepgaand debat voorgesteld over waar we nu staan ​​en hoe we sterker en beter voorbereid kunnen werken op situaties zoals die met de pandemie.

U heeft gezegd dat u de voorkeur geeft aan dialoog boven sancties voor de clubs; sommigen beschouwen dit als een aanval op de UEFA en zijn president.

Laat me daar heel duidelijk over zijn, de FIFA en ik steunen persoonlijk de UEFA en zijn voorzitter tegen de Super League.

Ik denk dat we goed moeten nadenken over de volgende stappen, omdat dit een complexe zaak is en veel verder gaat dan een enkele competitie – het gaat om het hele wereldwijde voetbalecosysteem.

Wat betreft de sancties: Er zijn onafhankelijke en competente instanties die moeten analyseren wat er in dit opzicht kan en moet worden gedaan en het is daarom niet aan mij om daar iets over te zeggen, uiteraard sluit ik daarom niet uit dat sancties op nationaal, continentaal of mondiaal niveau worden toegepast.

Ik heb het een keer gezegd en ik zeg het nog een keer heel duidelijk. Ofwel willen de clubs deel uitmaken van de voetbalstructuren, ofwel zullen ze de gevolgen onder ogen moeten zien.

Dit is duidelijk en ik weet zeker dat ze dat weten, trouwens aangezien we het erover hebben, wil ik duidelijk maken dat toen ik zei dat een leider moet nadenken over waarom we zijn waar we zijn, ik niet de UEFA-president bedoelde.

Ik riep alle voetbalbeheerders op om samen te komen en na te denken over de context waarin we leven. Ik zou graag zien dat alle onderdelen bij elkaar komen en een constructieve dialoog hebben om voor iedereen de beste oplossingen te vinden. Een vreedzame oplossing is altijd beter dan een conflict.

Ik herhaal, dit gaat verder dan een enkele wedstrijd. Dit heeft een wereldwijde impact, omdat er bijvoorbeeld spelers van over de hele wereld voor deze clubs spelen en de FIFA het voetbal van het nationale team moet beschermen.

Hoe dan ook, ik vind dat iedereen het recht moet hebben om te zeggen wat hij vindt, in de best mogelijke en meest effectieve vorm met alle belanghebbenden erbij niet slechts een paar.

Velen zijn bereid om een ​​dialoog aan te gaan en natuurlijk staan ​​de deuren van de FIFA altijd open voor iedereen in het voetbal waarbij de hogere belangen van voetbal altijd voorop staan.

Een ding moet echter heel duidelijk zijn: We zullen geen voorstellen accepteren die in tegenspraak zijn met de waarden van ons spel, zoals sportieve verdiensten, solidariteit, integriteit en eerlijke toegang tot competities.

Wat vind je van het feit dat van de vier halve finalisten van de Champions League dit seizoen, drie – Manchester City, Paris Saint-Germain en Chelsea – zijn onderzocht wegens inbreuken op de financiële fair play? U was een van de belangrijkste kampioenen van FFP – denkt u niet dat het niet langer effectief is en dat het een van de redenen zou kunnen zijn voor de oprichting van de ESL?

Omdat het duidelijk is dat de controlemechanismen van de UEFA hebben gefaald en dat de ESL intercollegiaal toezicht zoekt.

De UEFA heeft onafhankelijke instanties om die zaken te behandelen en ik zou er geen commentaar op moeten geven.

Toen FFP werd geïntroduceerd, gebeurde dit in overleg met alle clubs en was er een consensus dat deze regels nodig waren.

In 2011 hadden Europese clubs een nettotekort van 1,7 miljard euro en na de introductie van de FFP in vijf jaar tijd waren de verliezen, mede dankzij die regels teruggebracht tot minder dan 300 miljoen.

Het is waar dat dingen met de tijd veranderen, en de covid-19-crisis heeft ons ook laten zien dat we ons moeten aanpassen.

Wat tien jaar geleden effectief en adequaat was moet misschien opnieuw worden bekeken om te zien of het nog steeds klopt en of het werk maar ik denk dat voetbal altijd transparantie en controlemechanismen op alle niveaus nodig heeft.

In het UK gingen veel supporters de straat op om te protesteren tegen de ESL, maar geen van de Premier League-clubs die zich hebben aangemeld is in Britse handen. Hun eigenaren zijn Arabische sjeiks, Amerikaanse miljardairs en Russische oligarchen. Is voetbal echt van de fans?

Fans moeten centraal staan bij alles wat we doen, zonder fans en hun passie zou voetbal niet zijn wat het is en dat moeten we altijd in gedachten houden.

Voetbal is en zou in wezen voor de fans moeten zijn en we moeten manieren vinden om hun belangen te beschermen.

Investeringen in voetbal zouden welkom moeten zijn, maar, zoals ik al zei, zolang ze transparant zijn en er controlemechanismen zijn om te zorgen voor een competitief evenwicht en voor een gezonde en duurzame industrie.

Van ’s werelds grootste clubs zijn er slechts twee die het romantische ideaal blijven volgen om exclusief in handen te zijn van fans: Real Madrid en Barcelona. Begrijp je waarom ze zich als het dorp van Asterix voelen?

Er zijn nog enkele andere voorbeelden, zoals in Duitsland en andere landen maar ik begrijp uw vraag, die ook in de context moet worden geplaatst van het wettelijk kader waar sport bij past.

Sport en voetbal hebben een specificiteit die iedereen moet begrijpen en respecteren, inclusief politieke autoriteiten, omdat we niet in een bubbel leven.

Voetbal moet wetten en systemen respecteren in de verschillende landen en regio’s waar het is geïntegreerd en die wetten moeten toestaan ​​dat de sportregelgeving verschillende maatregelen kan implementeren om ervoor te zorgen dat onze branche solide, transparant en gerespecteerd is.

Wat kan de FIFA doen om de trend om te buigen die wordt getoond in het laatste Global Reach of Football-rapport, waarin werd vastgesteld dat bijna de helft van de jongeren tussen 15 en 24 de interesse in voetbal verliest?

De wereld evolueert snel en wat voor ons altijd een succesformule was, is misschien niet de juiste voor de toekomst, er zijn een aantal dingen die we niet kunnen en mogen sluiten.

De schoonheid van voetbal is ook de eenvoud, aan de andere kant trekt alles precies zoals het is misschien niet zo veel als in het verleden, en daarom denk ik dat er een groot en openhartig debat moet plaatsvinden als we minder maar zinvollere spellen kunnen hebben, misschien nieuwe formaten van competities, misschien meer play-off fase.

Ik denk dat de enorme investering die we doen in het vrouwenvoetbal een geweldige manier is om bijvoorbeeld meer fans binnen te halen.

Ik weet zeker dat er nog genoeg andere goede ideeën zullen zijn en dat voetbal voor miljarden mensen een universele bron van vreugde en vermaak zal blijven.

Een van ’s werelds meest prestigieuze clubs, Liverpool, heeft de afgelopen 12 maanden een verlies van 50 miljoen euro aangekondigd. Onder de 12 ESL- Clubs worden verliezen van tussen de 1,5 miljard en 2 miljard euro verwacht. Niet elke club heeft een staat achter zich om zijn problemen op te lossen. Kunt u in die zin begrijpen waar ze vandaan komen?

Zoals ik al zei, zijn financiële controlemechanismen ook erg belangrijk om een ​​evenwichtige en eerlijke concurrentie te garanderen. Ik heb een paar keer gezegd dat we moeten nadenken of we een soort van salarislimieten, transfersom en teamgroottelimieten en andere regels kunnen invoeren die kunnen helpen om een ​​bestedingsspiraal te beheersen die schadelijk is voor het spel, zelfs als we in een steeds meer geglobaliseerde wereld.

Natuurlijk nam de controverse over de Super League het debat over, maar dit zou echt een kans moeten zijn om ons te concentreren op de belangrijkste kwesties van voetbal en zijn toekomst.

Concentratie van macht en geld in steeds minder. Competitieve onbalans wordt nationaal en zelfs nog veel meer internationaal steeds erger. Salarissen, transfersommen en makelaarsvergoedingen exploderen tot ongezonde niveaus.

Toenemende onbalans tussen nationale teams en clubs als gevolg van de ongeschiktheid van de internationale wedstrijdkalender voor het nieuwe wereldwijde voetballandschap. De groei van het vrouwenvoetbal.

Je kent Spanje en de UEFA goed, eerlijk gezegd wat zou een Champions League zijn zonder Real Madrid, Barcelona en Juventus?

Hoeveel waarde zou de clubs verliezen? 50, 60 … 80%?

UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin weet dat ook.

Is het geen bluf als hij deze clubs bedreigt met een uitsluiting van de competitie?

Iedereen in het voetbal weet hoe belangrijk die grote clubs zijn die zoveel miljoenen fans in hun thuisland en over de hele wereld laten trillen, maar we moeten ook zorgen voor de niet zo grote clubs, competities en federaties die niet aan de top staan.

Zorg ervoor dat voetbal over de hele wereld wordt gespeeld en gepromoot.

De UEFA zal beslissen wat de meest geschikte actie is om te ondernemen tijdens haar competities.

Natuurlijk moeten we streng zijn en bereid om harde maatregelen te nemen, zonder de mogelijkheid uit het oog te verliezen om gemeenschappelijke oplossingen voor veelvoorkomende problemen te vinden.

Welke reële kans is er om het WK voor mannen om de twee jaar te houden in plaats van om de vier jaar?

In plaats van het wedstrijdschema onder druk te zetten, denk je niet dat het het zou verlichten door een einde te maken aan veel minder prestigieuze continentale competities die minder belangstelling trekken?

Ik denk dat u verwijst naar het idee van Arsène Wenger om vaker het WK en het EK te houden.

Ik heb met belangstelling verschillende meningen gelezen over de internationale wedstrijdkalender en ik denk dat voetbal moet nadenken over waarom zoveel mensen, namelijk de fans vinden dat in veel delen van de wereld de kwalificatiefasen niet opwindend en interessant zijn.

Is het de moeite waard om het binnenlandse seizoen zo vaak te onderbreken? Maken we echt zo goed mogelijk gebruik van het voetbal van het nationale team?

Nogmaals, ik denk dat alle belanghebbenden inclusief spelers, coaches en fans naar voren moeten komen en hun ideeën moeten inbrengen om te zien of er voor iedereen een betere optie is.

Wat heb je te zeggen tegen degenen die zeggen dat FIFA niet onpartijdig kan zijn in het conflict tussen de UEFA en de ESL omdat het samenwerkt met Qatar, de hosts van het WK 2022 en de emir van Qatar is de eigenaar van PSG?

Het is de eerste keer dat ik dat hoor, maar het is interessant omdat ik een paar personen, ook in Spanje het tegenovergestelde zag zeggen … dat ik welwillend was tegenover de clubs die de Super League promoten.

Mijn interesse en dat van de FIFA is dat voetbal zich over de hele wereld duurzaam en op een gezonde manier ontwikkelt niet alleen in Europa.

We hebben een algemeen perspectief nodig en we zullen er alleen in slagen om iets beters te bereiken dan we nu hebben als iedereen te goeder trouw bereid is om openlijk te discussiëren zonder taboes, maar met als eerste prioriteit het belang voor ons spel, niet alleen hun eigen belang.

Ik begrijp bijvoorbeeld dat de grote competities hun competities verdedigen omdat ze de grootste zijn en ik wil dat ze nog groter worden.

Maar tegelijkertijd wil ik dat andere competities over de hele wereld ook groeien en echte concurrenten worden van deze grote competities, zodat iedereen uiteindelijk wint omdat we een veel gezonder en duurzamer wereldwijd voetbalecosysteem zouden hebben.

En omdat uiteindelijk – en dit is het belangrijkste element in de vergelijking de fans alle fans van over de hele wereld de belangrijkste stakeholders van iedereen zijn.

En we moeten werken in het belang van de vier miljard voetbalfans over de hele wereld. Ik ben net terug van een reis naar Ivoorkust, Liberia en Sierra Leone.

Ik heb daar scholen bezocht en ben getuige geweest van de extreme behoeften maar ook van de hoop en waardigheid die voetbal kan brengen aan miljoenen kinderen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd in de Spaanse krant DiarioAS De auteur van dat artikel is Joaquín Maroto (@AS_Maroto)

Topgoal®
Topgoal® 2022 18+ Online wedden op sporten en casino’s is in Nederland is toegestaan , op de site van Topgoal® zal er geen legaal aanbod te vinden zijn met de gereguleerde operators die een Nederlandse licentie bezitten daar Topgoal® geheel onafhankelijk en transparant informatie in haar berichtgeving wenst te verstrekken.