Transgender vrouwen mogen niet meedoen aan World Athletics

Home » Transgender vrouwen mogen niet meedoen aan World Athletics

President van World Athletics, Lord Sebastian Coe, heeft bevestigd dat het bestuursorgaan voor atletiek transgendervrouwen heeft verboden deel te nemen aan internationale evenementen voor vrouwen.

Vanaf 31 maart kunnen transgender-vrouwen niet deelnemen aan grote atletiekwedstrijden voor vrouwen, omdat de sportorganisatie problemen noemde met transgender-vrouwen die meer testosteron in het bloed hebben dan de gemiddelde vrouwelijke deelnemer, waardoor een oneerlijk voordeel ontstaat.

Onder de vorige uitspraak mochten transgendervrouwen die deelnamen aan vrouwensporten de bloedtestosteronlimiet van 5 nmol/L niet overschrijden en moesten ze zich gedurende een periode van 12 maanden binnen deze parameters houden.

Lord Coe verklaarde dat de beslissing van World Athletics was geleid door het overkoepelende principe dat is om de vrouwelijke categorie te beschermen, maar schetste wel dat de beslissing misschien niet voor altijd is.

Hij vervolgde: Beslissingen zijn altijd moeilijk als ze tegenstrijdige behoeften en rechten tussen verschillende groepen met zich meebrengen, maar we blijven van mening dat we eerlijkheid voor vrouwelijke atleten boven alle andere overwegingen moeten handhaven.

We zullen ons hierbij laten leiden door de wetenschap rond fysieke prestaties en mannelijke voordelen die zich de komende jaren onvermijdelijk zullen ontwikkelen en naarmate er meer bewijs beschikbaar komt, zullen we onze positie herzien, maar we geloven dat de integriteit van de vrouwelijke categorie in de atletiek van het grootste belang is.

De World Athletics Council heeft een werkgroep opgericht die onderzoek zal doen naar de geschiktheid van transgenders die later deelnemen aan atletiekwedstrijden, bovendien stemde de raad ook in met een stemming die de hoeveelheid testosteron in het bloed van atleten met Differences in Sex Development (DSD) zou beperken – een aandoening die een combinatie van mannelijke/vrouwelijke kenmerken kan zijn, vaak aangeduid als intersekse.

Volgens een nieuwe uitspraak zullen DSD-atleten verplicht worden om hun bloedtestosteron binnen 2,5 nmol/L te houden, wat voorheen 5 nmol/L was en gedurende meer dan twee jaar binnen de limiet te blijven om deel te nemen aan atletiekwedstrijden.

Transgendervrouwen die meedoen aan vrouwencompetities hebben eerder kritiek gekregen van velen binnen de atletiekwereld, daarbij verwijzend naar oneerlijke voordelen omdat ze hogere testosteronniveaus hebben dan eerdere mannelijke hormonen.

Dit werd duidelijk toen de Nieuw-Zeelandse gewichtheffer Laurel Hubbard, een transgendervrouw die in haar dertiger jaren overging, zich kwalificeerde voor de Olympische Spelen in Tokio.

Topgoal®
Topgoal® 2022 18+ Online wedden op sporten en casino’s is in Nederland is toegestaan , op de site van Topgoal® zal er geen legaal aanbod te vinden zijn met de gereguleerde operators die een Nederlandse licentie bezitten daar Topgoal® geheel onafhankelijk en transparant informatie in haar berichtgeving wenst te verstrekken.