Clubs op alle niveaus van het Europese voetbal hebben naar schatting € 9 miljard aan inkomsten misgelopen in de boekjaren 2019/2020 en 2020/2021 als gevolg van de ‘destructieve’ effecten van de pandemie naarmate de huidige campagne ten einde loopt, aldus bij UEFA.

Het jaarlijkse benchmark rapport voor clublicenties waarin werd opgemerkt dat ‘elk niveau en elke hoek van het profvoetbal hard is getroffen, toont aan dat de huidige projectie van gederfde inkomsten over de periode 2019/21 € 7,2 miljard is voor het hoogste niveau en € 1,5 miljard voor professioneel voetbal van een lager niveau.

The European Club Football Landschap voegde er echter aan toe dat de inkomsten uit de topclub sterk waren gestegen, en met een jaarlijkse groei van 8,2% droegen de 711 clubs uit de top divisie in 2019 € 1,9 miljoen bij aan hun inkomsten, terwijl de bedrijfswinst de op één na hoogste ooit was. opgenomen en de kasreserves en balansen van de club waren ‘de sterkste ooit’.

Clubs bespaarden naar schatting € 2 miljard aan extra boetes en kortingen voor binnenlandse tv-contracten nadat de 38 Europese topcompetities hun seizoen 2020 konden afsluiten met alle divisies die aan het huidige seizoen konden beginnen, ondanks het uitstel van de UEFA Europese kampioenschappen 2020 en vertragingen in de UEFA clubcompetities.

UEFA-voorzitter Aleksander Čeferin merkte op: In het verslag van vorig jaar zei ik dat het Europese voetbal sterk, verenigd veerkrachtig en klaar voor nieuwe uitdagingen is.

Maar niemand had kunnen voorspellen dat we in de moderne tijd de grootste uitdaging voor voetbal, sport en samenleving zouden moeten aangaan.

Dankzij bijna een decennium van financiële fair play regels had het Europese voetbal vóór de uitbraak echter nauwelijks een betere financiële vorm kunnen hebben.

Desalniettemin voegde de UEFA eraan toe dat het rapport laat zien hoe het Europese voetbal samenwerkte om een ​​grotere crisis te voorkomen nadat diepgaande samenwerking met belanghebbenden het mogelijk maakte om de wereldwijde transferperiode te verlengen en de regels voor financiële fair play aan te passen.

Met het oog op de toekomst suggereerde de UEFA dat de algemene belangstelling voor het Europese clubvoetbal hoger is dan ooit, met recordcijfers voor televisiekijkers, een recordaantal nieuwe clubinvesteerders en -investeringen en een opleving van het club webverkeer, waarnaar in het rapport wordt verwezen.

Het hele voetbalecosysteem, professioneel, amateur en jeugd, is zwaar verstoord door de pandemie, voegde Čeferin toe.

Dit vereist diepe samenwerking en een gecoördineerde respons in de hele voetbalpiramide, solidariteit, niet eigenbelang, moet zegevieren en zal de dag winnen.

Dit rapport laat duidelijk zien dat we nu in een nieuwe financiële realiteit opereren en het wordt duidelijk dat onze huidige Financial Fair Play regelgeving moet worden aangepast en geactualiseerd.

Financiële duurzaamheid blijft ons doel en de UEFA en het Europese voetbal zullen als team samenwerken om onze sport uit te rusten met nieuwe regels voor een nieuwe toekomst.

In april kondigde de UEFA aan dat het zijn inkomsten had zien dalen tot € 3,04 miljard voor 2019/20 een daling met € 819 miljoen ten opzichte van de omzet van het voorgaande jaar, waarbij 90% van de inkomsten uit hetzelfde seizoen afkomstig was van clubcompetities, zoals de UEFA Champions League en UEFA Europa League.

Topgoal®
Topgoal® 2022 18+ Online wedden op sporten en casino’s is in Nederland is toegestaan , op de site van Topgoal® zal er geen legaal aanbod te vinden zijn met de gereguleerde operators die een Nederlandse licentie bezitten daar Topgoal® geheel onafhankelijk en transparant informatie in haar berichtgeving wenst te verstrekken.