50+1-regel moet worden onderzocht door DFL vanwege zorgen over stabiliteit

Home » 50+1-regel moet worden onderzocht door DFL vanwege zorgen over stabiliteit

De Duitse voetballiga (DFL) heeft plannen onthuld om de 50+1-eigendomsregel in voetbalcompetities in heel Duitsland te versterken, omdat het vreest dat het zijn doel verliest.

De 50+1-regel werd in 1998 ingevoerd om elke Duitse club en zijn fans een meerderheidsbelang in het vaste voetbalteam te geven, terwijl de rest van de 49% kan bestaan uit externe of buitenlandse investeerders, waardoor fans een belangrijke stem hebben in hoe het team opereert.

Vanwege de recente opkomst van RB Leipzig, die een aanzienlijke vergoeding in rekening brengt voor stemgerechtigd lidmaatschap en de bevoegdheid heeft om de aanvraag te weigeren, is de regel in twijfel getrokken in termen van effectiviteit en stabiliteit.

RB Leipzig werd ook een tijdlang Red Bull Leipzig genoemd voordat een juridische strijd de Bundesliga-club dwong om het simpelweg te veranderen in RB Leipzig, aangezien de club eigendom is van Red Bull GmbH, die rechtstreeks in strijd is met de 50+1 regel.

Andere beruchte zaken tegen de regel zijn Bayer Leverkusen en Wolfsburg, die enorme bedragen hebben ontvangen van respectievelijk hun farmaceutische en autobezitters, die beide eigenaar waren van de clubs vóór de instelling van de regel.

De DFL onderzoekt momenteel de aanscherping van de regels en de naleving van de uitspraak voor haar toezicht op Bundesliga en 2. Bundesliga-clubs.

De voetbalorganisatie heeft bevestigd dat ze ernaar streven om geen uitzonderingen meer op de regel toe te staan, zoals ze deden aan TSG Hoffenheim.

Er is geen tijdlijn gegeven waarop de nieuwe richtlijnen voor de 50+1-regel van kracht worden, maar de DFL onthulde dat clubs die willen deelnemen aan de eerste en tweede divisie van het Duitse voetbal, zich aan de nieuwe reeks regels moeten houden.

Een DFL-woordvoerder zei: Dit voorstel is nu ingediend bij het Bundeskartellamt, onder andere zullen er in de toekomst geen vrijstellingen worden aangeboden van de 50+1 regel.

Topgoal®
Topgoal® 2022 18+ Online wedden op sporten en casino’s is in Nederland is toegestaan , op de site van Topgoal® zal er geen legaal aanbod te vinden zijn met de gereguleerde operators die een Nederlandse licentie bezitten daar Topgoal® geheel onafhankelijk en transparant informatie in haar berichtgeving wenst te verstrekken.