De finale van het UEFA Europees Kampioenschap van Engeland in 2020 door toedoen van Italië werd bekeken door een ‘historisch’ piekpubliek van 31 miljoen kijkers in het VK via de BBC en ITV samen, volgens BARB-cijfers geleverd door overnights.tv.

Terwijl de twee rivaliserende omroepen het tegen de kijkers opnemen, en de langverwachte showdown op beide kanalen werd vertoond, zegevierde BBC over ITV, met 25 miljoen stemmen om gastheer Gary Lineker te zien, samen met experts en voormalige Engelse internationals Alan Shearer, Rio Ferdinand en Frank Lampard.

Vergeleken met de zes miljoen die kozen voor de verslaggeving van ITV, met Mark Pougatch als presentator, naast Ian Wright, Roy Keane en Gary Neville in de studio.

Op BBC One waren Jermaine Jenas en Guy Mowbray aanwezig om Three Lions-fans door de procedure te leiden met commentaar, terwijl Alex Scott, Gabby Logan en Jurgen Klinsmann allemaal aanwezig waren op het veld in het Wembley Stadium.

Ondertussen stond ITV naast Sam Matterface en Lee Dixon als commentaarduo, ondanks kritiek op hun inbreng tijdens de overwinning van Engeland in de halve finale op Denemarken.

Elders gaven Emma Hayes, Ashley Cole en Seema Jaswal hun mening vanaf het veld. Luke Shaw opende binnen enkele minuten de score voor Engeland; een voorsprong die Engeland vasthield tot Leonardo Bonucci in de 67e minuut de gelijkmaker voor Italië maakte.

Omdat de twee partijen niet van elkaar konden worden gescheiden tijdens de extra tijd op 1-1, werd de finale van Euro 2020 beslist door middel van penalty’s, waarbij de Azzurri het zilverwerk opeiste op een 3-2 shoot-out score, ondanks Engeland panalty stopper Jordan Pickford maakt twee saves voor de Three Lions.

De wedstrijd zal echter nog steeds de geschiedenis ingaan als het op twee na meest bekeken televisie-evenement in de geschiedenis van het VK, na de finale van het WK 1966 die 32,3 miljoen kijkers trok en de begrafenis van Diana, Princess of Wales in 1997, die 32,1 miljoen bereikte.

Hoewel er voorafgaand aan de wedstrijd werd gesproken over de ‘ITV-vloek’, die verwijst naar het commerciële kanaal dat een zorgwekkend aantal nederlagen van Engeland uitzendt, waaronder het vertrek van Gareth Southgate uit het WK 2018 door toedoen van Kroatië, zijn de cijfers waarschijnlijk toegeschreven aan het aandeel advertenties op ITV.

De zender had een historisch aantal kijkers van 27 miljoen kijkers toen Engeland Denemarken van zich af sloeg om de finale van Euro 2020 te bereiken, maar de cijfers kwamen tekort in de finale.

In de nasleep van de historische overwinning van Italië, die de ongeslagen reeks van Roberto Mancini tot 34 wedstrijden uitbreidde, is gesuggereerd dat de UEFA de mogelijkheid overweegt om de continentale competitie uit te breiden naar een toernooi met 32 ​​teams.

De beslissing om nog eens acht teams aan de mix toe te voegen, zou volgens de Associated Press worden overwogen als onderdeel van een herziening van het formaat voorafgaand aan het biedproces voor Euro 2028.

Topgoal®
Topgoal® 2022 18+ Online wedden op sporten en casino’s is in Nederland is toegestaan , op de site van Topgoal® zal er geen legaal aanbod te vinden zijn met de gereguleerde operators die een Nederlandse licentie bezitten daar Topgoal® geheel onafhankelijk en transparant informatie in haar berichtgeving wenst te verstrekken.