Een groep van 60 voorstanders van hervormers van de kansspelwet UK hebben zich aangesloten bij de Big Step-campagne door op te roepen tot opschorting van kansspelreclame tijdens het UEFA European Football Championship deze zomer.

The Big Step, een initiatief van de liefdadigheidsinstelling Gambling with Lives, heeft zijn suggesties in een brief uiteengezet aan verschillende omroepen en mediakanalen over televisie, radio en online verticale markten, waaronder ITV, Channel 4, Channel 5, Sky Sports, BT Sport, TalkSPORT, Global Radio, Acast en Stakhanov.

Ondertekenaars van de brief van de campagne zijn onder meer overlevenden van gokgerelateerde schade, evenals Carolyn Harris MP en Ronnie Cowan MP, de voorzitter en vicevoorzitter van de All-Party Parliamentary Group on Gambling Related Harm (GRH APPG).

Daarnaast hebben ook collega-parlementsleden Paul Blomfield, Stuart McDonald en Mark Menzies hun steun betuigd evenals Christina Marriott, CEO van de Royal Society for Public Health en Louisa Mason, Senior Policy and Communications Executive bij de Gambling Health Alliance.

De brief luidt: Het toernooi heeft lang op zich laten wachten en na een moeilijke tijd voor het land, zouden fans ervan moeten kunnen genieten zonder te stoppen met gok reclame, vooral gezien de druk van de pandemie.

Hoewel we het recht van volwassenen om te wedden als ze dat willen, steunen, heeft gok reclame geen voordelen voor de volksgezondheid en draagt ​​het bij aan schade, maar het is bijna onmogelijk om naar voetbal te kijken of ernaar te luisteren zonder eraan te worden blootgesteld.

Het promoten van kansspelen, inclusief producten met een verslavingspercentage tot 50% is in grote tegenspraak met het goede werk dat voetbal doet en we zijn bezorgd dat deze normalisatie een generatie jonge fans creëert die denken dat ze moeten wedden om te kijken of luister naar een spel.

Door middel van campagnes, evenementen en partnerschappen met voetbalclubs die gemeenschapseducatie en bewustmakingsprogramma’s aanbieden wil The Big Step dit groeiende probleem aanpakken.

Bekende clubs die hebben samengewerkt met het programma zijn onder meer League Two side Forest Green Rovers FC, die vorige week de eerste Engelse voetbalclub werd die zich bij de oproep voor een gok sponsoringverbod voegde evenals Tranmere Rovers FC en Billericay Town FC. James Grimes, oprichter van de Big Step, merkte op: Ik heb de Big Step opgericht als een herstellende gokverslaafde die verslaafd was geraakt aan voetbalweddenschappen.

Ik hou hartstochtelijk van het spel, maar we kunnen de schadelijke relatie met gok reclame niet laten voortduren.

Voetbal is tijdens de pandemie een baken van hoop geweest en de euro zal een reden zijn om te vieren, want we hopen dat het herstel doorzet.

Maar ze mogen geen platform zijn om verslavende en schadelijke gok producten te promoten.

De brief aan de omroepen komt omdat gok reclame steeds meer onder publieke en politieke controle komt te staan met een mogelijk verbod op sponsorovereenkomsten tussen sportclubs en gok operatoren die wordt aangeprezen als de meest waarschijnlijke uitkomst van de herziening van de Gambling Act van 2005.

Topgoal®
Topgoal® 2022 18+ Online wedden op sporten en casino’s is in Nederland is toegestaan , op de site van Topgoal® zal er geen legaal aanbod te vinden zijn met de gereguleerde operators die een Nederlandse licentie bezitten daar Topgoal® geheel onafhankelijk en transparant informatie in haar berichtgeving wenst te verstrekken.