Boston Celtics geconfronteerd met Chinese mediaverbod na Kanters Tibet-opmerkingen

Home » Boston Celtics geconfronteerd met Chinese mediaverbod na Kanters Tibet-opmerkingen

De uitzending van de Boston Celtics van de National Basketball Association (NBA) is in China stopgezet, na opmerkingen van een van de spelers van het team over de Tibetaanse soevereiniteit.

De centrale speler van Celtics, Enes Kanter, beschreef de Chinese president en voorzitter van de Chinese Communistische Partij Xi Jinping als een wrede dictator en vertelde dat hij een boodschap had voor de nationale leider en zijn handlangers.

Onder de wrede heerschappij van de Chinese regering zijn de fundamentele rechten en vrijheden van het Tibetaanse volk onbestaande, merkte hij op. Een aparte Tweet van de speler, gemarkeerd met de hashtag #FreeTibet, luidde: Meer dan 150 Tibetanen hebben zichzelf levend verbrand en in de hoop dat een dergelijke daad meer bewustzijn over Tibet zou vergroten.

Ik sta achter mijn Tibetaanse broeders en zusters, en ik steun hun roep om Vrijheid.

Tibet is sinds de annexatie in 1959 een integraal onderdeel van de Volksrepubliek China, waarna de status van de regio een belangrijke oorzaak van protest en controverse is geworden.

Als gevolg van Kanters opmerkingen werd de confrontatie tussen de Celtics en de New York Knicks onderbroken door de omroep Tencent – ​​die eerder dit jaar zijn samenwerking met de NBA versterkte via zijn Tencent Music Entertainment (TME)-divisie – terwijl de centrale overheid ook een antwoord.

Toen hem werd gevraagd naar Kanter, merkte Wang Wenbin, een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, op: De speler die u noemde was op jacht naar macht en probeerde aandacht te krijgen met Tibet-gerelateerde kwesties.

Hij voegde eraan toe: Tibet maakt deel uit van China. We zullen die aanvallen nooit accepteren om de ontwikkeling en vooruitgang van Tibet in diskrediet te brengen.

Het verlies van Chinese omroepinkomsten zou een flinke klap kunnen betekenen voor de financiën van Celtics, aangezien de activiteiten van de NBA in het land naar schatting $ 5 miljard waard zijn, terwijl de kijkcijfers voor individuele games 200 miljoen hebben bereikt.

De franchise heeft ook aanzienlijke kritiek gekregen op Chinese sociale media, waarbij Weibo een populair sociale-mediaplatform dat vaak wordt vergeleken met Twitter het account van de speler heeft opgeschort.

Een Celtics-fanpagina op het platform verklaarde: Alle informatie over het team zal niet meer op deze Weibo verschijnen.

Elk gedrag dat de harmonie van de natie en de waardigheid van het moederland ondermijnt, verzetten we ons resoluut.

De controverse bouwt voort op de schade die in 2019 aan de relatie van de NBA met de Chinese autoriteiten is toegebracht, toen Daryl Morey, algemeen directeur van Houston Rockets, zijn steun aan anti-Beijing-demonstranten in Hong Kong tweette.

Als gevolg hiervan trok Tenecet een jaar lang alle berichtgeving van de NBA, maar zond geen games uit met de Philadelphia 76ers nadat Morey was benoemd tot General Manager van het team.

De door de staat gerunde omroep CCTV trok zich ook terug uit de uitzending van de NBA China Games tussen de Los Angeles Lakers en Brooklyn Nets.

Als gevolg van de controverses heeft de competitie geschat dat het tijdens het seizoen 2019/20 tot $ 400 miljoen heeft verloren.

Topgoal®
Topgoal® 2022 18+ Online wedden op sporten en casino’s is in Nederland is toegestaan , op de site van Topgoal® zal er geen legaal aanbod te vinden zijn met de gereguleerde operators die een Nederlandse licentie bezitten daar Topgoal® geheel onafhankelijk en transparant informatie in haar berichtgeving wenst te verstrekken.