De Zaak 1X BET en haar activiteiten !

Home » De Zaak 1X BET en haar activiteiten !

1Xbet, een van de giganten op het gebied van online sportweddenschappen, een officiële partner van Barcelona, CAF en PSG, opereert illegaal op veel van zijn markten, vooral in Afrika.

Tot nu toe waren deze landen er, gehinderd door het ontbreken van lokale (of internationale) regelgeving en het gebrek aan middelen, niet in geslaagd om hen ervan te weerhouden binnen hun grenzen te opereren.

Dit zou kunnen veranderen als het voorbeeld van Marokko wordt gevolgd, een strafrechtelijke klacht tegen 1Xbet, de eerste in zijn soort waar dan ook, is zojuist ingediend door de Marokkaanse gamingorganisatie MDJS bij de rechtbank van Rabat.

De in Cyprus gevestigde exploitant van sportweddenschappen 1XBet, officiële weddenschapspartner van de African Football Confederation (Caf), PSG en FC Barcelona, is het onderwerp van een strafrechtelijke klacht van de Marokkaanse nationale kansspelautoriteit MDJS voor illegaal opereren in het Afrikaanse land.

Het nieuws maakte de voorpagina van de Franse krantenkrant van Marokko Aujourd’hui le Maroc op 14 november en was het onderwerp van een no-holds-barred column door de redactionele directeur van het dagblad Saad Benmansour, waarin hij een delinquent onderneming hekelde, een van de beste-verdachte piraten van gokken in de wereld, die hij beschuldigde van het bedriegen van de Marokkaanse staat van ten minste 700 miljoen.

De delinquent onderneming in kwestie was 1XBet, officiële weddenschapspartner van de Afrikaanse voetbalbond CAF, PSG, FC Barcelona, Lille Olympique, de recente Nigeriaanse kampioenen Akwa United en de Marokkaanse drievoudig winnaar van de Afrikaanse Champions League Raja Club Athletic. 1XBet, de in Cyprus gevestigde exploitant die door drie Russen is opgericht op de vlucht voor het rechtssysteem van hun land en vorig jaar failliet verklaard door een rechtbank op Curacao.

1XBet, die een van Afrika’s grootste spelers ooit telt – en de huidige president van de Kameroense FA – Samuel Eto’o als een van hun ambassadeurs, naast de Braziliaanse legende Dani Alves en de Russische pornoster Eva Elfie.

1XBet, die in een handvol landen een vergunning heeft, maar in veel meer op de zwarte lijst of illegaal is en is gesanctioneerd in Oekraïne, waar ze ervan worden verdacht klantgegevens door te geven aan Russische veiligheidsdiensten.

In Marokko hebben de autoriteiten eindelijk het geduld met de exploitant verloren en een strafrechtelijke klacht ingediend die, indien succesvol, 1XBet voorgoed uit het land zal worden geschopt en zijn lokale agenten zware straffen kunnen krijgen.

Volgens de Marokkaanse media Tel Quel hebben de Marokkaanse ministeries van Economie en Binnenlandse Zaken sindsdien het voorbeeld van MDJS gevolgd en hun eigen klachten ingediend bij de aanklager van het Hooggerechtshof van Rabat.

Dat 1XBet illegaal opereert binnen Marokko is een feit, volgens de definitie van illegale weddenschappen die zijn aangenomen door de 41 landen die het Macolin-verdrag tot nu toe hebben ondertekend (*) Marokko is een van hen.

llegaal sportweddenschappen: elke sportweddenschapsactiviteit waarvan het type of de exploitant niet is toegestaan onder het toepasselijke recht van het rechtsgebied waar de consument zich bevindt.

Aangezien het door de staat gerunde orgaan Marocaine des jeux et des sports, dat de eerste klacht tegen 1XBet indiende, een wettelijk monopolie heeft op alle kansspelactiviteiten in Marokko, kan het in dit opzicht niet duidelijker zijn.

Nee ifs, geen buts, geen grijze zone.

1XBet is niet alleen ongelicentieerd en ongereguleerd in Marokko: het is niet illegaal.

Dit had de exploitant er niet van weerhouden om iets meer dan een jaar geleden een ongekende promotie-aanval in het land te lanceren, 4 meter x 4 meter werden reclameborden gebouwd langs snelwegen en kruispunten in Rabat, Tanger en Casablanca.

Er werd een ogenschijnlijk onschuldige app gelanceerd met de naam OneX-Sport Helper, waarmee degenen die het in Marokko hebben gedownload weddenschappen konden plaatsen op een van de zustermerken van 1XBet, 1Win.

1XBet Marokko heeft zijn eigen officiële Instagram-pagina opgezet en video’s op YouTube geplaatst, met minimale aandacht voor de beeldrechten van featured voetballers, waaronder Erling Haaland.

Een specifieke 1XBet Morocco-website, die nu in het land is geblokkeerd, maar toegankelijk blijft via een VPN (*), ging live en toonde trots zijn partnerschappen met Barca, PSG, Caf en anderen.

Reclameslots werden gekocht op de nationale radio en televisie, influencers werden gerekruteerd om de boodschap van 1XBet op hun sociale mediakanalen te pushen, Raja tekende een multi-miljoen dirhams deal om de naam van het merk op hun shirts te zetten.

1XBet werd zo zichtbaar dat niemand kon twijfelen dat ze een legitieme operatie moesten zijn om zich zo brutaal te gedragen – wat natuurlijk precies was wat 1XBet wilde dat iedereen zou geloven.

Hoe kan iemand denken dat een bedrijf net zo alom tegenwoordig is als buiten de wet? – Maar ze deden het.

De terugval.
Hoe de Marokkaanse autoriteiten besloten terug te vechten, ze waren de eersten die dit deden in Afrika, waar exploitanten van sportweddenschappen vrijwel overal in de vrije hand genieten.

MDJS had goede redenen om een tegenaanval te hebben: al hun winsten gaan naar de financiering van de Marokkaanse sport, van basis tot eliteniveau, en ze hadden gezien hoe illegale exploitanten, eerst 1XBet, zo snel waren gegroeid dat ze nu bijna een derde van de sportweddenschappenmarkt in het land controleerden.

Het verlies aan inkomsten was zodanig dat het een existentiële bedreiging vormde voor de Marokkaanse sport als geheel.

Het omslagpunt was misschien wel een conferentie die vorige week werd georganiseerd door MDJS en de Raad van Europa in Rabat, waar Josimar was uitgenodigd om een presentatie te geven van zijn onderzoek naar het op Limassol gebaseerde platform.

Het was toen duidelijk dat alle relevante autoriteiten van Marokko nu samen waren gebracht om actie te ondernemen tegen 1XBet, iets waarvan we begrijpen dat het maanden van onderhandelingen achter de schermen heeft geduurd.

Het is nu klaar, maar zullen andere Afrikaanse landen volgen?

Zeven van hen hadden vertegenwoordigers naar Rabat gestuurd: Kameroen, Ivoorkust, Guinee, Guinee-Bissau, Sierra Leone, Tunesië en Oeganda, allemaal landen waar 1XBet opereert, ongeacht of het daar een vergunning heeft of niet.

Hoe ingewikkeld de situatie ook mag worden aangetoond wanneer zowel Oeganda als Ivoorkust in 2020 en 2022 vergunningen hebben verleend aan respectievelijk 1XBet, ondanks het feit dat beide landen nadelig zijn beïnvloed door de aanwezigheid van de exploitant binnen hun grenzen.

De Oegandese kansspelautoriteit NLGRB droeg in 2022 het equivalent van 2,7 miljoen dollar bij aan nationale sportprogramma’s, terwijl de Ivoriaanse tegenhanger, LONACI, in hetzelfde jaar bijna vijf keer zoveel voor hetzelfde doel ophaalde.

Waarom beide instanties een aanzienlijk deel van dat geld zouden opgeven in ruil voor een fractie ervan in termen van licentiekosten is bijna onbegrijpelijk en hetzelfde geldt voor Nigeria, dat via haar lokale dochteronderneming BeaufortBet een vergunning heeft .

Afrika, El Dorado van illegale exploitanten.
Waarom Afrika zo’n magneet is geworden voor exploitanten van sportweddenschappen, legaal of niet, is gemakkelijk te begrijpen, exploitanten van sportweddenschappen hebben lang gebruik gemaakt van het ontbreken van internationaal erkende regelgeving voor hun triljoenen-dollar-industrie om zaken te doen in landen waar ze geen recht hebben om te opereren.

Ze beweren dat de licenties die ze hebben betaald in rechtsgebieden zoals de Filippijnen, Malta, Curacao en het Verenigd Koninkrijk hen tot gereguleerde entiteiten maken en hen op de een of andere manier het recht geven om hun online sportboeken aan klanten uit andere landen aan te bieden.

Of ze zullen gewoon verhuizen naar landen die geen gelijke tred hebben gehouden met de ontwikkeling van online gokken en geen regelgevingskader hebben, de eerste van deze landen zijn Afrikaanse landen, waarvan er vele hulpeloos zijn om de enorme stroom van kansspelexploitanten in te dammen die zich nu specifiek op het continent richten.

Afrika is een keuze ten prooi aan gewetenloze operators. Het klantenbestand is er, enthousiast en groeit in een tempo dat elders op de planeet ongeëvenaard is, het oudste continent is ook de jongste in termen van bevolking. Ongeveer 80 procent van de sportweddenschappen daar wordt nu via mobiele telefoons geplaatst. Voetbal is overal koning, van Caïro tot Kaapstad.

Regelgeving… welke regelgeving?

Sommige landen hebben er geen, anderen hebben niet de middelen om ze af te dwingen.

De kosten voor Afrika als geheel zijn enorm in financiële en maatschappelijke termen, geld dat de lokale economieën zou moeten irrigeren, belandt in het buitenland, in de rekeningen van bedrijven die meestal geen CFA-frank, een shilling of een dirham aan belastingen betalen.

Het percentage gokverslaving is – waarschijnlijk – het hoogste ter wereld. 84 procent van de (meestal mannelijke) jonge Kenianen die deelnamen aan een onderzoek van GeoPoll dat begin 2022 werd gepubliceerd, zei dat ze hadden deelgenomen aan gokken en weddenschappen.

Een derde van hen plaatste elke dag minstens één weddenschap, het is vermeldenswaard dat 1XBet de Keniaanse licentie in 2019 had opgeschort nadat ze schuldig werden bevonden aan het richten op minderjarige klanten, waardoor hun Premier League-partner Tottenham hun partnerschap met de Russisch-Cypriot bookmaker (*) annuleerde.

In zo’n onrustig landschap heeft Marokko het voorbeeld gegeven dat anderen in Afrika zouden kunnen volgen op voorwaarde dat ze de middelen hebben om dit te doen, Somalië, waar 1XBet, heel ongelooflijk, middelen heeft gevonden om te opereren, ondanks dat alle gokactiviteiten in het islamitische land verboden zijn, heeft ook teruggevochten.

Tutorials die specifiek gericht waren op Somalische gokkers waren online gepubliceerd, waarin ze stapsgewijze instructies kregen over het openen van een account en het plaatsen van weddenschappen bij 1XBet, totdat het Somalische ministerie van Communicatie er genoeg van had en een verbod uitvaardigde op de exploitant en de vreselijke inhoud van zijn aanbod in augustus 2023.

Marokko en Somalië zijn echter de uitzondering – tot nu toe, we hadden te horen gekregen dat de Afrikaanse voetbalbond zijn 10-jarige, 60 miljoen euro sponsordeal met 1XBet reviewed, maar dat was negen maanden geleden en er is sindsdien niets gebeurd.

CAF-voorzitter Patrice Motsepe en secretaris-generaal Véron Mosengo-Omba hebben nog niets in het openbaar gezegd over een van hun grootste financiers.

Als de leiders niet leiden, wie moeten dan de volgelingen volgen?

Marokko, misschien?

(*) Om te citeren uit de website van de Raad van Europa is het Verdrag .

(*) Spanje is een van deze landen, tot grote ergernis van zijn buren. Bijna alleen in Europa heeft het Spaanse directoraat-generaal Kansloten (GOJ) besloten om een meer ‘ontspannen’ aanpak van de verlening van vergunningen aan te gaan. Zij zijn van mening dat het gemakkelijker is om toezicht te houden op de activiteiten van de exploitanten van de grijze markt” als zij in het regelgevingskader worden opgenomen. Daarom is 1XBet in staat geweest om een van de belangrijkste commerciële partners van FC Barcelona te worden.

(*) In de toegang vanuit andere landen dan Marokko, zoals Josimar deed via een Ghanese VPN, verwijzen de oude Marokkaanse URL’s door naar de Ghanese versie van de 1XBet-website.

(*) 1XBet is echter teruggekaatst en heeft zijn Keniaanse licentie teruggewonnen en staat in de rij voor het veiligstellen van de sponsorrechten voor de Keniaanse Premier League, die op zoek is naar een kernpartner sinds een ander sportweddenschapsplatform, BetKing, hun deal in 2021 beëindigde.

Topgoal®
Topgoal® 2022 18+ Online wedden op sporten en casino’s is in Nederland is toegestaan , op de site van Topgoal® zal er geen legaal aanbod te vinden zijn met de gereguleerde operators die een Nederlandse licentie bezitten daar Topgoal® geheel onafhankelijk en transparant informatie in haar berichtgeving wenst te verstrekken.