Door de aanhoudende COVID-19-pandemie is het gecombineerde Europese voetbalmarktcontract in 2019/20 met 13% gedaald, aangezien de totale inkomsten met € 3,7 miljard zijn gedaald tot € 25,2 miljard, wat de eerste inkomensdaling is sinds de wereldwijde financiële crisis in 2008/09.

Uit het 30e jaarlijkse overzicht van Football Finance van Deloitte’s Sports Business Group bleek dat de ‘big five’ Europese competities in 2019/20 € 15,1 miljard aan inkomsten genereerden, een daling van 11% ten opzichte van het voorgaande jaar.

Zoals gemeld door Deloitte in juni, daalde de omzet van Premier League-clubs met 13% van een record van £ 5,2 miljard in 2018/19 tot £ 4,5 miljard in 2019/20, de eerste daling van de totale inkomsten in de geschiedenis van de Premier League en de laagste totale inkomsten niveau sinds 2015/16.

De impact van COVID-19 zorgde ook voor een recordniveau van de gecombineerde verliezen vóór belastingen van Premier League-clubs van £ 966 miljoen, gedreven door de omzetdaling van £ 648 miljoen en verergerd door de stijging van de lonen met £ 126 miljoen.

In absolute termen hadden de ‘big five’ Europese competities – die een recordaandeel van 60% van de Europese voetbalmarkt vertegenwoordigen – de grootste financiële impact, met een gecombineerde omzetdaling van 11% tot € 15,1 miljard.

De Duitse Bundesliga rapporteerde de kleinste daling van de totale inkomsten, aangezien het seizoen voor het einde van het financiële jaar werd voltooid en er slechts minimale kortingen aan omroepen werden betaald.

De Bundesliga genereerde een omzet van € 3,2 miljard en overtrof La Liga (€ 3,1 miljard) als de op een na hoogste voetbalcompetitie die inkomsten genereert in 2019/20 nadat de inkomsten uit La Liga met 8% daalden.

De Italiaanse Serie A, met een omzet van € 2,1 miljard en de Franse Ligue 1 (de enige ‘big five’ Europese competitie die zijn seizoen heeft geannuleerd als reactie op de pandemie), met een omzet van € 1,6 miljard, vervolledigen de totale omzet van € 15,1 miljard van de ‘big five’ Europese competities.

Dan Jones, partner en hoofd van de Sports Business Group bij Deloitte, legt uit: Het zal een aantal jaren duren voordat de volledige financiële impact van de COVID-19-pandemie op het Europese voetbal bekend is.

Maar we beginnen nu de omvang te zien van de financiële impact die de pandemie heeft gehad op Europese clubs.

Opgemerkt moet worden dat hoewel het nu 16 maanden geleden is dat de pandemie in Europa toesloeg, de analyse in dit rapport zich richt op het boekjaar 2019/20 en daarom in de meeste gevallen slechts drie maanden aan COVID-19-impact verklaart.

De opschorting van competities leidde tot een verkeerde afstemming van de seizoensafsluiting en typische financiële rapportageperiodes in Engeland, Spanje en Italië.

Dit zal ertoe leiden dat sommige elementen van inkomsten en kosten met betrekking tot het seizoen 2019/20 worden erkend in het boekjaar eindigend in 2021 en dus de editie van volgend jaar van Deloitte’s Jaaroverzicht van Football Finance.

Topgoal®
Topgoal® 2022 18+ Online wedden op sporten en casino’s is in Nederland is toegestaan , op de site van Topgoal® zal er geen legaal aanbod te vinden zijn met de gereguleerde operators die een Nederlandse licentie bezitten daar Topgoal® geheel onafhankelijk en transparant informatie in haar berichtgeving wenst te verstrekken.