Europa en de VS: contrasterende sportcompetitieformaten

Home » Europa en de VS: contrasterende sportcompetitieformaten

Het is geen geheim dat voetbal of soccer, zoals het in Amerika wordt genoemd de populairste sport ter wereld is. Wist je echter dat een van de redenen waarom het Europese voetbal zo succesvol is vanwege het unieke systeem dat promotie en degradatie omvat?

In dit systeem strijden teams in een piramideachtige structuur waarbij de beste teams in elke competitie naar een hogere divisie gaan, terwijl de onderste teams degraderen naar een lagere divisie, dit zorgt ervoor dat elke game ertoe doet, waar je ook bent in de competitie, en biedt kansen voor kleinere teams om door de gelederen te stijgen en op het hoogste niveau te strijden.

Op de voorlaatste speeldag van het seizoen 2021/22 van de Engelse Premier League stond Everton, een team dat sinds 1954 niet meer in de tweede divisie heeft gespeeld, op de rand van degradatie. Ze wonnen een 3-2-thriller van Crystal Palace en de scènes uit hun thuisstadion waren die van het winnen van een Premier League-titel.

Fans bestormden het veld, staken vuurwerk af en bleven urenlang om een 16e van de 20 plaats te vieren, de slechtste in de clubgeschiedenis.

Amerikaanse sportcompetities zoals de NBA, NHL en NFL werken daarentegen op een gesloten systeem waarbij teams die al deel uitmaken van de competitie in de nabije toekomst gegarandeerd een plek in de competitie krijgen.

Dit kan leiden tot zelfgenoegzaamheid en een gebrek aan concurrentievermogen, aangezien teams weinig stimulans hebben om te verbeteren als hun plek in de competitie al veilig is.

Eigenaren van teams hebben hun hoofdcoaches in het verleden zelfs aangemoedigd om te tanken, omdat dit in het belang is van veel teams die niet van kampioenschap-kaliber zijn.

Bovendien zorgt een promotie- en degradatiesysteem voor meer spanning en betrokkenheid bij de fans, in een gesloten systeem spelen dezelfde teams elk jaar tegen elkaar, wat voorspelbaar en saai kan worden.

Een promotie en degradatiesysteem zorgt daarentegen voor onvoorspelbaarheid en drama, terwijl teams vechten om te overleven in de competitie of om naar een hoger niveau te klimmen.

Concluderend, het promotie- en degradatiesysteem in het Europese voetbal is een beter systeem voor een sportcompetitie dan het gesloten systeem dat wordt gebruikt in Amerikaanse sportcompetities zoals de NBA, NFL of NHL.

Hoewel Amerikaanse sportcompetities om financiële redenen nooit zullen overstappen, kunnen we de opwinding en het concurrentievermogen waarderen dat het Europese voetbalsysteem voor de sport brengt.

Dus of je nu een doorgewinterde voetbalfan bent of een toevallige waarnemer, houd de promotie en degradatiegevechten in de Europese voetbalcompetities in de gaten – je weet nooit wanneer je team naar de top presteert of je hart breekt !

Topgoal®
Topgoal® 2022 18+ Online wedden op sporten en casino’s is in Nederland is toegestaan , op de site van Topgoal® zal er geen legaal aanbod te vinden zijn met de gereguleerde operators die een Nederlandse licentie bezitten daar Topgoal® geheel onafhankelijk en transparant informatie in haar berichtgeving wenst te verstrekken.