Malte Hegeler, Head of Product Development bij OddsMatrix, schrijft voor SBC News hoe het overbruggen van de kenniskloof tussen esports en sportweddenschappen kan bijdragen aan een lucratievere toekomst.

De wereld van esports kan vaak ondoordringbaar lijken voor degenen die niet zijn opgegroeid ondergedompeld in de meest iconische titels, voor niet-ingewijden kan het kijken naar een Dota 2-evenement een zeer verwarrende ervaring zijn.

De actie is meedogenloos en omdat er zoveel tegelijkertijd op het scherm gebeurt, is het vaak moeilijk om bij te houden.

Voor ingewijden zijn dergelijke toernooien echter net zo aantrekkelijk als het WK voor voetbalfans, het is ook lucratief: het internationale wereldkampioenschap van Dota 2 brak negen jaar op rij esports-prijzenpool records en bereikte 34 miljoen dollar in 2019.

Er bestaat een generatie- en culturele kloof rond esports, wat simulatiegames betreft, zou een FIFA- of NBA2K-wedstrijd voor veel jongeren net zo boeiend kunnen worden als zijn echte voetbaltegenhanger, terwijl dit publiek aanzienlijk groeide tijdens de door pandemie gedwongen pauze in de echte sport.

Maar hoewel esports titels in simulatiestijl nu gemakkelijker te begrijpen zijn voor de typische sportbook-manager van middelbare leeftijd, is er nog steeds een kloof als het gaat om het latente potentieel van wedden op dergelijke producten – vooral als het gaat om echte esports-titels .

Van cruciaal belang voor onze branche is dat deze kenniskloof – en een gebrek aan begrip over de schaal van aantrekkingskracht over de volle breedte van het esports aanbod – leidt tot gemiste kansen.

Er wordt geschat dat er een half miljard esports fans zijn en over de hele wereld groeien, terwijl alleen al in de VS de prognose is dat esports tegen het einde van dit jaar 84 miljoen kijkers zal hebben.

Om dat cijfer in context te plaatsen, dat zijn vijf miljoen meer kijkers dan Major League Baseball haalt. Binnen het OddsMatrix sportbook strijden FIFA-evenementen om de derde positie in de omzet van weddenschappen met tennis, en tot dusverre in 2021.

Het publiek voor pure esports is jong, betrokken en bereid om digitaal en op enorme schaal geld uit te geven.

Volgens gegevens van McKinsey vertegenwoordigen generatie Z en millennials alleen al in de Verenigde Staten ongeveer $ 350 miljard aan koopkracht, terwijl de evolutie van demografische trends betekent dat het publiek voor esports groter is dan dat voor de NBA of MLB.

De reis naar het betrekken van die menigte – die een voorheen niet aangeboorde inkomstenstroom vertegenwoordigt – met aantrekkelijke aanbiedingen voor esports-weddenschappen staat nog in de kinderschoenen, maar zelfs nu is er geen grotere groeisector in het geheel van sportweddenschappen.

Geen weg terug

Onderzoek uitgevoerd door EveryMatrix onthulde dat de pandemie samenviel met het 40 keer groeien van esports-weddenschappen, waarbij de meeste weddenschappen werden geplaatst op sportsimulaties.

Zelfs nu, een jaar later, zijn de inkomsten van esports-weddenschappen zeven keer hoger dan vóór de pandemie, wat aangeeft dat veel van degenen die in 2020 voor het eerst hebben ingezet, niet zijn gestopt.

In de hele sector waren esports-weddenschappen eind vorig jaar meer dan 12 miljard dollar waard, een verviervoudiging ten opzichte van het cijfer dat vier jaar eerder werd opgetekend, hoewel games met een sportthema een enorme aantrekkingskracht blijven uitoefenen, zoals blijkt uit het succes van FIFA, bevatten klassieke esports-titels zoals CS:GO en Dota 2 ook een aanzienlijk potentieel om een ​​enorm publiek voor de gokindustrie aan te trekken.

Bij EveryMatrix voegen we voortdurend nieuwe esports-titels toe, waaronder rijzende ster Valorant, die met succes de FPS- en MOBA-genres combineert.

Veel op esports gerichte bookmakers hebben geprobeerd om hun deel van deze actie op zich te nemen, maar de waarheid is dat er maar weinigen presteren die in de buurt komen van het niveau dat ze zouden kunnen zijn.

Nogmaals, dit spreekt tot een discrepantie tussen degenen met kennis van de esports-wereld en degenen die sportweddenschappen kennen.

De sleutel tot het ontsluiten van het potentieel van esports-weddenschappen ligt in de integratie van marktkennis in een snel, betrouwbaar sportsbook-platform, dit is waar onze OddsMatrix esports-oplossing goed tot zijn recht komt.

Met een diepgaande kennis van de sportweddenschappen en de esports-industrie, weten we hoe we onze operator partners boeiende esports-weddenschappen kunnen aanbieden.

Ons nieuw verbeterde platform biedt een ongeëvenaard breed scala aan esports-evenementen, bestaande uit meer dan 40.000 pre-live en 50.000 live-evenementen per maand in meer dan 270 toernooien, met 95 verschillende soorten weddenschappen en duizenden teamlogo’s.

Meer dan 40.000 wedstrijden worden elke maand gestreamd en onze service kan worden geleverd als een feed of een gehoste oplossing, met realtime kansen, statistieken, scores en afwikkelingen, geautomatiseerde handel terwijl er ook meerdere opties zijn voor operators om hun eigen kansen te configureren, winstmarge aanpassen.

Het begrijpen van de fijne kneepjes van in-play en skins gokopties binnen esports kan een moeilijke barrière zijn om te overwinnen.

Wat veel eenvoudiger te begrijpen is, is dat dit een embryonale markt is met een enorm groeipotentieel voor alle slimme operators die de juiste platformpartner selecteren.

Soms is het beter om de besturing over te laten aan de experts.

Topgoal®
Topgoal® 2022 18+ Online wedden op sporten en casino’s is in Nederland is toegestaan , op de site van Topgoal® zal er geen legaal aanbod te vinden zijn met de gereguleerde operators die een Nederlandse licentie bezitten daar Topgoal® geheel onafhankelijk en transparant informatie in haar berichtgeving wenst te verstrekken.