FATF op schema om Gibraltar in februari 2024 van grijze lijst te schrappen

Home » FATF op schema om Gibraltar in februari 2024 van grijze lijst te schrappen

Raja Kumar, president van de Financial Action Task Force (FATF), heeft bevestigd dat Gibraltar op schema ligt om te worden verwijderd van de lijst van rechtsgebieden onder meer toezicht.  

In een plenaire sessie op vrijdag zei de FATF dat het Britse overzeese gebied zijn actieplan aanzienlijk heeft voltooid en een inspectie ter plaatse zou sturen om de voortgang te controleren.

Deze exit-inspectie is de laatste fase van het proces voordat de internationale AML-organisatie een rechtsgebied van de zogenaamde grijze lijst schrapt.

Het zal erop gericht zijn na te gaan of de uitvoering van de AML/CTF-hervormingen is begonnen en dat er in de toekomst politieke wil is om het werk voort te zetten.

De regering van Gibraltar is optimistisch dat de FATF het zal schrappen van de lijst tijdens de volgende plenaire vergadering, die gepland staat voor februari 2024.

Iedereen in Gibraltar zal blij zijn met dit nieuws en deze zeer positieve uitkomst van harte verwelkomen, zei de minister van Justitie, Handel en Industrie van Nigel Feetham KC, Gibraltar.

Ik wil al die autoriteiten bedanken die onvermoeibaar in dit proces hebben gewerkt en ons blijven steunen in ons werk om deze actiepunten aan te pakken en Gibraltar zo snel mogelijk van de grijze lijst te verwijderen.

FATF plaatst Gibraltar op grijze lijst

De FATF plaatste Gibraltar oorspronkelijk op de grijze lijst tijdens de plenaire vergadering van juni 2022 een vergadering waarin Malta ook van de lijst werd geschrapt.

Aanwezigheid op de lijst heeft ertoe geleid dat in Gibraltar gevestigde bedrijven te maken hebben met mogelijk verhoogde nalevingskosten, evenals meer moeite om toegang te krijgen tot financiële diensten.

We hebben ons volledig gecommitteerd aan dit proces en kijken ernaar uit om met de FATF in gesprek te gaan bij het verder ontwikkelen van onze strategieën in onze strijd tegen economische criminaliteit, zei Feetham.

Marcus Pleyer, de toenmalige voorzitter van het lichaam, zei dat de status van het schiereiland als een online gokcentrum een belangrijke rol speelde in de beslissing om het aan de grijze lijst toe te voegen.

Hij benadrukte met name dat Gibraltar niet passende sancties heeft opgelegd aan kansspelexploitanten voor AML/CTF-faillissementen.

Na de plenaire vergadering heeft de FATF het grondgebied een actieplan voorgelegd ter verbetering van haar financiële regeling.

Het plan vroeg Gibraltar om zijn financiële toezichthouders meer bevoegdheden te geven om wettelijke sancties na te streven en aan te tonen dat het actiever en succesvoller was om confiscatiebevelen na te streven.

De regering verwachtte aanvankelijk dat het plan binnen 12 maanden zou worden afgerond, met een deadline van mei 2023.

Uiteindelijk werd deze tijdlijn niet gehaald, en in juni 2023 waarschuwde de FATF Gibraltar dat alle deadlines nu zijn verstreken.

Topgoal®
Topgoal® 2022 18+ Online wedden op sporten en casino’s is in Nederland is toegestaan , op de site van Topgoal® zal er geen legaal aanbod te vinden zijn met de gereguleerde operators die een Nederlandse licentie bezitten daar Topgoal® geheel onafhankelijk en transparant informatie in haar berichtgeving wenst te verstrekken.