FIFA heeft gedetailleerde plannen om $ 200 miljoen aan compensatie uit te keren aan twee regionale voetbalbestuursorganen, met betrekking tot het schandaal van 2015 dat resulteerde in de val van president Sepp Blatter.

Het pakket van $ 200 miljoen zal fondsen compenseren die zijn gestolen tijdens de controverse van 2015, waarbij fraude, omkoping, witwassen en afpersing werden gepleegd door samenzweringsfunctionarissen en sportmarketingmanagers.

FIFA, het Noord- en Midden-Amerikaanse en Caribische bestuursorgaan CONCACAF en de Zuid-Amerikaanse autoriteit CONMEBOL zullen het verdeelde geld delen, dat door het Amerikaanse ministerie van Justitie in beslag is genomen van de bankrekeningen van vervolgde functionarissen.

De aankondiging van vandaag bevestigt dat geld dat door corrupte voetbalfunctionarissen en sportmarketingmanagers is gestolen door middel van fraude en hebzucht, zal worden teruggegeven aan waar het thuishoort en zal worden gebruikt om de sport ten goede te komen, aldus Jacquelyn M Kasulis, waarnemend Amerikaanse procureur voor het oostelijke district van New York.

Vanaf het begin zijn dit onderzoek en deze vervolging gericht geweest op het berechten van overtreders en het herstellen van onrechtmatig verkregen winsten voor degenen die werken ten behoeve van het mooie spel. Ons kantoor zal, samen met onze wetshandhavings-partners altijd werken om slachtoffers van misdrijven te compenseren.

Het schandaal in 2015 leidde tot de vervanging van Sepp Blatter door de zittende FIFA-voorzitter, Gianni Infantino, die de autoriteiten van het Amerikaanse ministerie van Justitie zes jaar geleden bedankte voor hun tussenkomst, die volgens hem functionarissen in staat heeft gesteld de FIFA fundamenteel te veranderen van een giftige organisatie.

Hij gaf verder aan dat het FIFA-aandeel van de $ 200 zal worden gebruikt om de FIFA Foundation te financieren, met als doel het ondersteunen van jeugd- en gemeenschapsprogramma’s om zoveel mensen in de voetbalwereld positief te beïnvloeden.

In zijn verklaring vervolgde Infantino: Sinds 2016 werken de FIFA en het Amerikaanse ministerie van Justitie nauw samen en ik geloof dat deze beslissing ook de aanzienlijke vooruitgang erkent die we hebben geboekt op het gebied van goed bestuur en transparantie, allemaal van die werd besproken en gepresenteerd door FIFA-functionarissen en mij in vergaderingen met de autoriteiten.

Vandaag weten ze dat dit geld bij de Fifa Foundation in goede handen is en zal dienen waar het voor bedoeld is.

Namens alle toekomstige begunstigden over de hele wereld wil ik de Amerikaanse autoriteiten bedanken voor het vertrouwen in de FIFA en we zullen ervoor zorgen dat deze fondsen correct worden gebruikt en tastbare voordelen opleveren voor mensen die het echt nodig hebben.

Eerder dit jaar kreeg Blatter een schorsing van zes jaar en acht maanden opgelegd voor alle voetbalgerelateerde activiteiten op zowel nationaal als internationaal niveau, na een onderzoek door de arbitragekamer van een onafhankelijke ethische commissie.

De Zwitserse ex-president zat al een schorsing van zes jaar uit, terwijl voormalig secretaris-generaal Jérôme Valcke ook een schorsing van zes jaar kreeg bovenop zijn huidige schorsing van tien jaar.

Topgoal®
Topgoal® 2022 18+ Online wedden op sporten en casino’s is in Nederland is toegestaan , op de site van Topgoal® zal er geen legaal aanbod te vinden zijn met de gereguleerde operators die een Nederlandse licentie bezitten daar Topgoal® geheel onafhankelijk en transparant informatie in haar berichtgeving wenst te verstrekken.