Franse ANJ kondigt openbare raadpleging aan over gokadvertenties

Home » Franse ANJ kondigt openbare raadpleging aan over gokadvertenties

De Franse gokregulator L’Autorité nationale des jeux (ANJ) heeft een openbare raadpleging over reclame gelanceerd, die waarschuwt dat dit belangrijke wijzigingen in het regelgevingskader in het land kan inluiden.

Frankrijk de raadpleging, die gisteren (20 september) van start is gegaan, zal een maand duren en is bedoeld om feedback van Franse burgers te verzamelen over de perceptie van kansspelen en de promotiestrategieën van operators.

Het zal ook burgers peilen over de bevoegdheden die ANJ tot haar beschikking heeft om reclame te reguleren, en of nieuwe controles nodig zijn om jongeren en kwetsbaren te beschermen.

De toezichthouder heeft de raadpleging gelanceerd na sterke kritiek te hebben geuit op Franse gok exploitanten voor wat het zag als buitensporige reclame tijdens het Euro 2020-voetbaltoernooi van deze zomer.

In juli riep ANJ operators op voor een vergadering en vertelde hen dat er een grens was overschreden tijdens de reclame rond het evenement.

Het oordeelde dat verschillende campagnes buitensporig waren in het volume van de betrokken advertenties, en dat andere onevenredig gericht waren op jongere spelers.

Dit werd gevolgd door de aankondiging van een vijf puntenplan van de toezichthouder, inclusief regelmatige beoordelingen van de advertenties van licentiehouders, en de toezegging om tegen eind 2021 strengere richtlijnen voor marketing in te voeren.

ANJ wees op een onderzoek, uitgevoerd door Harris Interactive tijdens Euro 2020, als bewijs van de ontevredenheid van het grote publiek met wijdverbreide gok advertenties.

Het onderzoek onder meer dan 1.000 personen van 18 jaar en ouder, zei ANJ, suggereerde dat meer dan de helft van degenen die advertenties voor sportweddenschappen zagen, van mening waren dat er te veel op above-the-line-kanalen waren.

Bijna acht op de tien, zo voegde het eraan toe, meenden dat het advertentievolume zou kunnen leiden tot een toename van kansspelverslaving in Frankrijk.

De eerste online raadpleging zal worden gevolgd door twee workshops voor burgerdialoog, die in verschillende regio’s van het land worden gehouden, om de aanvaardbaarheid van gok advertenties en mogelijke wijzigingen in de huidige regelgeving te beoordelen.

Op deze forums wordt ook besproken hoe jongeren beter kunnen worden beschermd tegen gok advertenties.

ANJ zal ook bijdragen verzamelen van operators, beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg, overheidsinstanties en verenigingen en ook discussies houden om elk van deze belanghebbenden persoonlijk hun mening te laten geven.

De toezichthouder zal ook samenwerken met de Autorité de régulation professionnelle de la publicité (ARPP) om een ​​workshop te organiseren waarbij kansspelexploitanten en reclamebureaus betrokken zijn.

Deze bijdragen zullen door ANJ worden verzameld en worden gebruikt om een ​​plan op te stellen om de meest urgente problemen te identificeren, nieuwe advertentierichtlijnen te formaliseren en indien nodig nieuwe regelgeving voor te stellen aan de overheid.

ANJ-president Isabelle Falque-Pierrotin zei dat het overleg tot doel had zoveel mogelijk belanghebbenden te betrekken bij het bereiken van een consensus over hoe de controle op gok-advertenties kan worden verfijnd en verbeterd.

Gokreclame gaat ons allemaal aan: spelers, niet-spelers, ouders, opvoeders, operators enzovoort, legde ze uit.

Iedereen zal zijn mening kunnen geven over een acceptabel evenwicht tussen het adverteren van gok-producten en het handhaven van een recreatief spelniveau.

Het is dan aan ons als toezichthouder om evenwichtige en effectieve aanbevelingen te doen, op basis van een consensus met alle belanghebbenden.

De actie van de regelgever op het gebied van reclame is de laatste stap die is gezet sinds L’Autorité de régulation des jeux en ligne (ARJEL) werd vervangen door ANJ om te werken aan een meer maatschappelijk verantwoorde benadering van regelgeving.

Op de dag dat het officieel de enige gokregulator van Frankrijk werd, zei Falque-Pierrotin dat ze geloofde dat het uiteindelijke doel was om de regelgeving te heroverwegen.

Het heeft zich al uitgesproken tegen de voormalige monopolie-exploitanten van het land, La Française des Jeux en Pari-Mutuel Urbain, vanwege hun reclamepraktijken, en heeft een vijfpijler strategie opgesteld om haar aanpak van regulering in de komende drie jaar te sturen.

Deze nieuwe strategie is er uiteindelijk op gericht om ervoor te zorgen dat gokken een aanzienlijk rendement blijft opleveren voor de Franse samenleving via belastingen, terwijl ook een hoge standaard van consumenten – bescherming wordt gehandhaafd.

Topgoal®
Topgoal® 2022 18+ Online wedden op sporten en casino’s is in Nederland is toegestaan , op de site van Topgoal® zal er geen legaal aanbod te vinden zijn met de gereguleerde operators die een Nederlandse licentie bezitten daar Topgoal® geheel onafhankelijk en transparant informatie in haar berichtgeving wenst te verstrekken.