Gianni Infantino: FIFA kan wedstrijdmanipulatie niet alleen bestrijden

Home » Gianni Infantino: FIFA kan wedstrijdmanipulatie niet alleen bestrijden

De FIFA heeft de hulp nodig van regionale aangesloten verenigingen in de strijd tegen matchfixing en matchmanipulation, heeft de voorzitter van het bestuur, Gianni Infantino, beweerd.

De wereldwijde voetbalbond hield eind vorige week zijn eerste jaarlijkse integriteit-stop in Singapore, waarin Infantino een openingstoespraak hield over de dreiging waarmee voetbal wordt geconfronteerd door corruptie en matchfixing.

De manipulatie van de wedstrijd in het voetbal is iets waar we tegenwoordig misschien minder over horen in het nieuws, maar dat betekent niet dat de dreiging is verdwenen, zei hij.

Integendeel, voetbal is een industrie van meerdere miljarden dollars en zal als zodanig altijd een verleidelijk doelwit zijn voor allerlei criminele activiteiten.

We moeten ervoor zorgen dat het speelveld gelijk blijft en het spel vrij is van kwaadaardige invloeden van buitenaf, want als dat niet het geval is, zal het bestaan van onze geliefde sport worden bedreigd, we moeten op onze hoede blijven.

Infantino heeft het niet mis toen hij opmerkte dat de wereldwijde waarde van voetbal de sport een ideaal doelwit maakt voor georganiseerde misdaad en corruptie.

Forbes is indicatief voor voetbalrijkdom en schatte dat in 2023 de 30 meest gewaardeerde teams ter wereld gemiddeld $ 2,17 miljard waard waren.

Ondertussen is voetbal veruit de populairste en meest bekeken sport ter wereld, dit maakt het op zijn beurt misschien wel de meest weddenschap op sport, in de gevestigde en sterk gereguleerde Britse gokmarkt is voetbal de afgelopen jaren de belangrijkste gokmarkt geweest en is het in 2019 de traditionele kansspel sport van paardenrennen over.

Tegen deze achtergrond is voetbal herhaaldelijk een doelwit geweest voor corruptie en criminele activiteiten. Italië is misschien wel een van de bekendste voorbeelden hiervan, waarbij het land getuige is van het beruchte Calciopoli-weddenschaps schandaal van 2006.

Gelukkig voor sport zijn controverses van deze omvang de afgelopen jaren niet meer gezien. Zoals Infantino opmerkte, is de dreiging echter nooit verdwenen, en waarschijnlijk ook nooit, zolang er mogelijkheden voor mensen om geld te winnen op de sport bestaan.

De International Betting Integrity Association (IBIA) heeft herhaaldelijk de prevalentie van verdachte gokactiviteiten rond voetbal opgemerkt in zijn driemaandelijkse en jaarlijkse rapporten. De sport is meestal de bron van de meest inzetwaarschuwingen of staat op de tweede plaats na tennis.

In het laatste rapport van de IBIA, dat betrekking had op het geheel van 2023, was voetbal goed voor 63 meldingen van weddenschappen, de IBIA verklaarde dat dit consistent in de loop van de tijd was, met 67 meldingen in 2022 en 66 in 2021.

Als het wereldwijde bestuursorgaan is het de plicht van de FIFA om de integriteit van zijn sport te beschermen, dit is een taak die Infantino beweert dat de FIFA het niet alleen kan doen.

Het heeft de steun nodig van zijn aangesloten verenigingen op zowel continentaal als nationaal niveau, zei hij.

De FIFA zet zich in voor het voorkomen en sanctioneren van alle vormen van wedstrijdmanipulaties, corruptie en andere onethische of illegale activiteiten, maar we kunnen dit alleen met uw hulp doen.

De ledenverenigingen van de FIFA zijn verantwoordelijk voor de bestrijding en aanpak van wedstrijdmanipulatie op hun grondgebied en niemand is immuun voor deze bedreiging.

Infantno’s ambtstermijn als FIFA-president is de bron van enkele controverses – hoewel hij niet de eerste leider van de vereniging is die het onderwerp is geweest van af en toe negatieve opmerkingen of kop.

Lezers zullen zich waarschijnlijk de controverse over de toekenning van het WK 2022 aan Qatar herinneren.

Hoewel deze beslissing werd genomen voorafgaand aan de start van het FIFA-voorzitterschap van Infaintio in 2016, bleven de beschuldigingen van corruptie en daarmee samenhangende controverse tot en met de editie van het toernooi in 2022 voortgezet.

Deze beschuldigingen van corruptie waren echter gescheiden van de kwestie van matchfixing en op dit gebied heeft de FIFA geprobeerd om binnen te dringen. In 2020 ondertekende het orgaan een memorandum van stemmen met het VN-Bureau voor drugs en criminaliteit, waarmee het in september vorig jaar werd verlengd om het Global Integrity Programme in te voeren.

Nu de wereldwijde goksector steeds meer blijft groeien, worden belanghebbenden zich steeds meer bewust van de risico’s voor matchfixing. Brazilië bereidt zich bijvoorbeeld voor op de lancering van een landelijke gokmarkt later dit jaar en de vereisten voor matchfixing zijn prominent opgenomen in licentieomstandigheden.

Waarnemers in markten zoals Brazilië hebben ook gesproken over het belang van spelerstraining en het aanbieden van anti-matchfixing-instrumenten.

Dit zijn doelstellingen die met de FIFA worden gedeeld, en dus hopelijk zal een coherente integriteitsbeschermingsstrategie op wereldschaal in vorm komen, maar dit zal geen gemakkelijke taak zijn.

Topgoal®
Topgoal® 2022 18+ Online wedden op sporten en casino’s is in Nederland is toegestaan , op de site van Topgoal® zal er geen legaal aanbod te vinden zijn met de gereguleerde operators die een Nederlandse licentie bezitten daar Topgoal® geheel onafhankelijk en transparant informatie in haar berichtgeving wenst te verstrekken.