Het Nomura Research Institute (NRI) heeft geschat dat het annuleren van de aanstaande Olympische en Paralympische Spelen in Tokio Japan 1,81 biljoen yen zou kosten, het equivalent van $ 17 miljard.

Japan worstelt momenteel om de verspreiding van het COVID-19-virus in te dammen en slechts 5% van de bevolking is volledig gevaccineerd, waardoor velen zich afvragen of de verplaatste wedstrijden door moeten gaan.

Het onderzoek van de NRI suggereert echter ook dat er een risico is op een nog groter economisch verlies als na de spelen een nieuwe noodtoestand wordt uitgeroepen vanwege een toename van COVID-19-oorzaken tijdens het evenement.

Zelfs als de spelen worden geannuleerd, zal het economische verlies kleiner zijn dan (de schade die wordt aangericht door) een noodtoestand, merkte Takahide Kiuchi, Executive Economist bij de NRI op, in een gesprek met Kyodo News.

Het instituut schat ook dat als de wedstrijden doorgaan zonder toeschouwers, het toernooi ongeveer 1,66 biljoen yen zal genereren, een daling van 146,8 miljard yen dan wanneer het evenement zou doorgaan met binnenlandse toeschouwers.

Bovendien heeft Kyodo News afzonderlijk gemeld dat de gouverneur van Tokio, Yuriko Koik, van plan is de regering te vragen de lopende noodtoestand van het coronavirus te verlengen tot na de deadline van 31 mei met de zomerspelen slechts twee maanden verwijderd.

De Japanse premier, Yoshihide Suga, zal naar verwachting op vrijdag 28 mei een besluit nemen over de geplande verlenging.

Kiuchi en de NRI berekenden dat de eerste noodverklaring in 2020 – die samenviel met de herschikking van de Olympische Spelen met een jaar – leidde tot een economisch verlies van ongeveer 6,4 biljoen yen, terwijl de tweede noodtoestand tussen januari en maart resulteerde in een verlies van 6,3 biljoen yen.

De groep schat verder dat de derde en huidige verklaring, die eind april begint, zal leiden tot een verlies van 1,9 biljoen yen, een cijfer dat zal blijven stijgen als de noodsituatie na 31 mei voortduurt.

Deze schattingen suggereren dat een beslissing over het al dan niet houden van de spelen en het beperken van toeschouwers moet worden gemaakt op basis van de impact op infectierisico’s, niet vanuit het standpunt van economisch verlies, voegde Kiuchi toe.

Hoewel het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft ingestemd om Olympische atleten te vaccineren in samenwerking met het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Pfizer, blijft de publieke oppositie tegen de spelen toenemen, waarbij IOC-voorzitter Thomas Bach zijn bezoek aan de locatie van het evenement uitstelt.

Topgoal®
Topgoal® 2022 18+ Online wedden op sporten en casino’s is in Nederland is toegestaan , op de site van Topgoal® zal er geen legaal aanbod te vinden zijn met de gereguleerde operators die een Nederlandse licentie bezitten daar Topgoal® geheel onafhankelijk en transparant informatie in haar berichtgeving wenst te verstrekken.