Het debat over de clubfinanciën in de Premier League vertoont geen tekenen dat het zal verdwijnen !

Home » Het debat over de clubfinanciën in de Premier League vertoont geen tekenen dat het zal verdwijnen !

Juridische discussies over de Financial Fair Play-regels (FFP) van de Premier League zullen volgens Sky News doorgaan en misschien zelfs escaleren.

Volgens de media zou een naamloze Premier League-club een arbitrageprocedure kunnen starten om de introductie van nieuwe regels voor geassocieerde partijentransacties (APT) te voorkomen.

De overige 19 clubs uit de Premier League zijn daar blijkbaar donderdag van op de hoogte gebracht, hoewel zoals gezegd de naam van de club in kwestie niet is genoemd, meldt Sky dat de ploeg vermoed wordt dat het Manchester City is.

Speculatie rond de mogelijke betrokkenheid van City bij een dergelijke rechtszaak is niet verrassend, aangezien het team wordt geconfronteerd met een onderzoek wegens 115 vermeende schendingen van de FFP-regels die meer dan tien jaar oud zijn.

De club heeft zich in het verleden ook vocaal gekant tegen strengere ATP-wetten, de regels in kwestie die volgens City in strijd zouden kunnen zijn met de Engelse concurrentiewetten, zouden clubs ervan weerhouden hoogwaardige commerciële partnerschappen te sluiten met fondsen die vervolgens worden gebruikt voor spelerstransfers.

Een door Sky geciteerde bron legde de nieuwe ATP-voorstellen van de League uit: Het hele punt van de APT-regels is om te voorkomen dat clubs hun inkomsten boven de eerlijke marktwaarde opdrijven door transacties met partijen met gemeenschappelijk eigendom te orkestreren.

Elke poging om deze te blokkeren is egocentrisch en zal uiteindelijk het spel beschadigen.

Manchester City is eigendom van de City Football Group, waarvan het meerderheidsbelang in handen is van Abu Dhabi United Group, eigendom van Sjeik Mansour bin Zayed Al Nahyan, lid van de koninklijke familie van de VAE.

De club kwam in 2008 onder de eigendom van het in de VAE gevestigde consortium, waarna het aan een historische succesvolle reeks is begonnen, waarbij meerdere titels in de Premier League werden gewonnen en het team de tweede Engelse ploeg werd die de continentale treble won en zich aansluiten bij stadsrivaal Manchester United als de enige clubs die dit hebben gedaan.

In dit tijdperk is de club echter ook onder de loep genomen vanwege vermeende FFP-schendingen, maar City is onvermurwbaar gebleven dat het‘onweerlegbaar bewijs heeft dat beschuldigingen tegen zijn commerciële integriteit zal afkeuren.

De clubfinanciën zijn de laatste tijd een belangrijk gespreksonderwerp geworden in het Engelse voetbal vanwege enkele spraakmakende gevallen waarin de competitie haar regels voor winstgevendheid en duurzaamheid handhaafde, waarbij Everton en Nottingham Forest in overtreding waren.

Everton werd eerder dit jaar onderworpen aan een aftrek van 10 punten omdat hij niet aan de vereisten voldeed, en wordt nu – naast East Midlands-kant Forest – geconfronteerd met verdere gevolgen.

Ondertussen zou het Engelse voetbal klaar kunnen zijn voor meer geconsolideerd regelgevend toezicht naarmate de regering verder gaat met plannen om een nieuwe voetbalregulator in te voeren die toezicht houdt op de clubactiviteiten en belangen, het resultaat van de door fans geleide evaluatie van voetbal die in 2021 begon.

Lucy Frazer, DCMS-secretaris – die toezicht houdt op de oprichting van de toezichthouder en op ander overheidsbeleid met betrekking tot sport – heeft volgens Sky ook overleg gevoerd met Premier League-clubs over de nieuwe ATP-regels.

Topgoal®
Topgoal® 2022 18+ Online wedden op sporten en casino’s is in Nederland is toegestaan , op de site van Topgoal® zal er geen legaal aanbod te vinden zijn met de gereguleerde operators die een Nederlandse licentie bezitten daar Topgoal® geheel onafhankelijk en transparant informatie in haar berichtgeving wenst te verstrekken.