Het hof van beroep van Borgarting in Oslo heeft bevestigd dat het model van exclusieve gokrechten van Norsk Tipping in Noorwegen niet in strijd is met de EER-overeenkomst.

Momenteel mag in Noorwegen alleen Norsk Tipping de meeste vormen van gokken aanbieden, terwijl Norsk Rikstoto het monopolie heeft om paardenraces aan te bieden.

De zaak werd vanaf 2018 door loterijexploitant Norsk Lotteri AS aanhangig gemaakt bij de Oslo District Court en Borgarting Court of Appeal, nadat het een gokvergunning had aangevraagd in het rechtsgebied.

Het zei dat het monopolie van Norsk Tipping in strijd was met de EER-overeenkomst.

Volgens de Europese Vrijhandelsassociatie – de intergouvernementele organisatie van IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland – garandeert de EER-overeenkomst gelijke rechten en plichten binnen de interne markt voor individuen en bedrijven in de EER (Europese Economische Ruimte).

Het voorziet in de opname van EU-wetgeving die de vier vrijheden bestrijkt; het vrije verkeer van goederen, diensten, personen en kapitaal in de 30 EER-Staten.

Het hof van beroep van Borgarting heeft nu geoordeeld dat het monopolie van Norsk Tipping op kansspelen mag worden gehandhaafd, aangezien het niet in strijd is met artikel 31 van de EER-overeenkomst.

Dit artikel stelt dat er geen beperkingen zullen zijn aan de vrijheid van vestiging van onderdanen van een EG-lidstaat of een EVA-staat op het grondgebied van een andere van deze staten en dat dit ook omvat “het opzetten van agentschappen, filialen of dochterondernemingen ”.

De rechtbank oordeelde dat het exclusieve rechtenmodel geschikt is om spelers door te sluizen naar een meer verantwoord kansspelaanbod en daarmee bijdraagt ​​aan het verminderen van de omvang van kansspelproblemen.

Het wees erop dat het bestaan ​​van ongereguleerde online kansspelen in Noorwegen niet noodzakelijkerwijs betekende dat het model met exclusieve rechten niet geschikt was.

Uit het arrest bleek dat de staat een aantal maatregelen toepast om te voorkomen dat niet-gereguleerde exploitanten op de Noorse markt optreden.

Met betrekking tot de gok producten van Norsk Tipping was het Hof van oordeel dat de exploitant zich meer op verantwoordelijkheid dan op de aantrekkelijkheid van zijn aanbod concentreerde.

Dit heeft de exploitant naar eigen zeggen een leider gemaakt als het gaat om verantwoord spelen, evenals in de klantenscreening die het onderneemt.

De zaak kan echter nog steeds in beroep worden gegaan bij het Noorse Hooggerechtshof.

De Norwegian Industry Association for Online Gaming (NBO) riep vorig jaar op om een ​​einde te maken aan het bestaande gokmonopolie, nadat uit nieuw onderzoek bleek dat de kansspelverslaving onder Noren toenam.

In juni vorig jaar lanceerde het Noorse Ministerie van Cultuur een raadpleging over een consolidering van de gokwetten van het land in één enkele kansspelwet, die tot doel had de monopolies van Norsk Tipping en Norsk Rikstoto op de markt te behouden en tegelijkertijd de bescherming van klanten te verbeteren.

Vorige maand heeft de regering de nieuwe kansspelwet ingediend, die een belofte bevatte om grotere sancties op te leggen aan exploitanten en aangesloten bedrijven die zonder vergunning gokken aan klanten in het rechtsgebied aanbood.

Topgoal®
Topgoal® 2022 18+ Online wedden op sporten en casino’s is in Nederland is toegestaan , op de site van Topgoal® zal er geen legaal aanbod te vinden zijn met de gereguleerde operators die een Nederlandse licentie bezitten daar Topgoal® geheel onafhankelijk en transparant informatie in haar berichtgeving wenst te verstrekken.