Autoriteiten in 28 landen nemen 7,9 miljoen dollar in contanten in beslag.

LYON, Frankrijk – Terwijl de meesten van ons als gewone fans naar het UEFA Europees kampioenschap voetbal keken, richtten honderden gespecialiseerde agenten in 28 landen zich op georganiseerde misdaadgroepen die miljoenen wilden verdienen aan illegaal gokken en gerelateerde witwasactiviteiten.

INTERPOL’s Operatie SOGA VIII (afkorting van voetbalgokken) leidde tot duizenden invallen en de arrestatie van zo’n 1.400 verdachten in Azië en Europa.

De autoriteiten namen 7,9 miljoen dollar in contanten in beslag, evenals computers en mobiele telefoons die waren verbonden met bijna 465 miljoen dollar aan weddenschappen.

Illegaal gokken genereert aanzienlijke winsten voor georganiseerde misdaadnetwerken en wordt vaak nauw geassocieerd met andere misdrijven, zoals het witwassen van geld en corruptie.

De operatie werd gecoördineerd door de eenheden voor financiële misdrijven en corruptiebestrijding van INTERPOL, met steun van de Asia-Pacific Expert Group on Organised Crime (APEG) en de INTERPOL Match Fixing Task Force (IMFTF).

De politie van Hong Kong arresteerde meer dan 800 verdachten, waaronder de vermeende spil van een door de triaden gecontroleerd bookmakers-syndicaat, die bijna 2,7 miljoen dollar in contanten en records met details van honderden miljoenen aan weddenschappen in beslag nam, waardoor het een van hun meest succesvolle operaties tegen illegaal gokken ooit is.

Onze collectieve ervaring heeft ons geholpen om te anticiperen op verbanden tussen goksyndicaten en hun illegale tegenhangers tijdens Euro 2020.

Dit leidde ons uiteindelijk naar georganiseerde misdaadgroepen die op wereldwijde schaal actief waren en enorme winsten genereerden, zegt Wong Wai, hoofd van de georganiseerde politie van Hong Kong Crime and Triad Bureau en voorzitter van INTERPOL’s Asia-Pacific Expert Group on Organised Crime.

SOGA VIII zag zijn sterkste deelname van Europese landen, evenals een reeks wetshandhavingsinstanties, om illegaal gokken vanuit verschillende hoeken aan te pakken.

Operatie SOGA VIII – Italië Operatie SOGA VIII – Italië Operatie SOGA VIII – Italië 1 / 3 de Italiaanse autoriteiten voerden een landelijke operatie uit tijdens Euro 2020, resulterend in de inspectie van 280 gokwinkels en 1,3 miljoen euro aan sancties voor illegale gokoperaties.

Dergelijke internationale operaties zijn de sleutel tot de collectieve strijd tegen illegale weddenschappen, maar ook voor het ontwikkelen van nationale en internationale samenwerkingskaders, zegt Roberto Ribaudo, directeur van de afdeling Economische en Financiële Misdaad bij het Nationaal Centraal Bureau van INTERPOL in Rome.

De operatie van dit jaar toonde een duidelijke verschuiving naar online activiteiten, waarbij criminelen optimaal gebruik maakten van financiële technologie, waaronder het gebruik van internationale gokwebsites en online bankrekeningen.

Bovendien zagen agenten toegenomen activiteit op online gaming-platforms, forums en sociale media, waar individuen goktips of zelfs betalingen zouden aanbieden aan degenen die bereid waren online bankrekeningen te openen voor geldoverdrachten.

De operatie werd uitgevoerd onder auspiciën van Project Anti Cyber-Enabled Financial Crimes (CEFIN), gefinancierd door de Republiek Korea.

Tot op heden hebben de acht SOGA-operaties van INTERPOL geleid tot meer dan 19.100 arrestaties, inbeslagnames van meer dan 63 miljoen dollar in contanten en de sluiting van meer dan 4.000 illegale gokhuizen die voor meer dan 7,3 miljard dollar aan weddenschappen verwerkten.

Deelnemende landen: Oostenrijk, Azerbeidzjan, Bahrein, België, Brunei, Cambodja, China, Kroatië, Tsjechië, Finland, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, India, Ierland, Italië, Maleisië, Malediven, Filippijnen, Polen, Portugal, Roemenië, Rusland, Singapore, Spanje, Zwitserland, Verenigd Koninkrijk en Vietnam.

Topgoal®
Topgoal® 2022 18+ Online wedden op sporten en casino’s is in Nederland is toegestaan , op de site van Topgoal® zal er geen legaal aanbod te vinden zijn met de gereguleerde operators die een Nederlandse licentie bezitten daar Topgoal® geheel onafhankelijk en transparant informatie in haar berichtgeving wenst te verstrekken.