ITIA schorst een andere speler vanwege matchfixingzaak in het Belgische tennis

Home » ITIA schorst een andere speler vanwege matchfixingzaak in het Belgische tennis

Het International Tennis Integrity Agency (ITIA) heeft de Tunesische speler Anis Ghorbel voor drie jaar geschorst vanwege corruptie in verband met de bredere matchfixing zaak in België.

ITIA tennis matchfixing Ghorbel werd schuldig bevonden aan vier inbreuken op het Tennis Anti-Corruption Program (TACP).

De ITIA zei dat dit de schorsing en een boete van € 18.365 rechtvaardigde.

De schorsing loopt vanaf de datum van het besluit (4 januari) tot en met 3 januari 2027. De overtredingen hebben betrekking op het fixen van wedstrijden in 2016 en 2017.

Ghorbel, die in 2016 op de wereldranglijst voor singles op de wereldranglijst stond van 479, ontkent alle aanklachten.

Specifieke inbreuken op de TACP omvatten twee schendingen die verband houden met sectie D.2.a.i – het niet melden van een corrupte aanpak, de ITIA constateerde ook een enkele schending van sectie D.1.b, het vergemakkelijken van weddenschappen op de uitslag van een wedstrijd, en sectie D.1.d van het bedenken van de uitkomst of het aspect van een wedstrijd.

De schorsing betekent dat Ghorbel niet kan spelen, coachen of deelnemen aan tennisevenementen die zijn goedgekeurd door ITIA-leden of nationale verenigingen, de aanklachten wegens matchfixing bij tennis lopen hoog op Ghorbel is de nieuwste tennisser die te maken krijgt met sancties vanwege de strafzaak waarbij een matchfixing-syndicaat in België betrokken was.

Samenwerking tussen de ITIA en de Belgische autoriteiten leidde tot een gevangenisstraf van vijf jaar voor syndicaatsleider Grigor Sargsyan.

Het harde optreden begon na de veroordeling van Sargsyan in november, hierdoor werden in november 2023 aanvankelijk 16 spelers uitgesloten, zoals eerder gerapporteerd, eerst op 13 november, vervolgens op 17 november en op 24 november.

Andere recente aanklachten zijn onder meer die tegen de Franse tennisser Leny Mitjana, hij kreeg een schorsing van tien jaar nadat hij schuldig was bevonden aan corruptie en matchfixing.

In totaal heeft de ITIA de afgelopen drie maanden 22 spelers en officials verboden vanwege dezelfde zaak.

Topgoal®
Topgoal® 2022 18+ Online wedden op sporten en casino’s is in Nederland is toegestaan , op de site van Topgoal® zal er geen legaal aanbod te vinden zijn met de gereguleerde operators die een Nederlandse licentie bezitten daar Topgoal® geheel onafhankelijk en transparant informatie in haar berichtgeving wenst te verstrekken.