Kansspelcommissie juicht “succesvolle implementatie” van creditcardverbod toe

Home » Kansspelcommissie juicht “succesvolle implementatie” van creditcardverbod toe

De GB Gambling Commission heeft vastgesteld dat haar verbod op het gebruik van creditcards om te gokken succesvol is geweest en heeft geconstateerd dat het verbod soepel is uitgevoerd, goed is ontvangen en niet heeft geleid tot onbedoelde gevolgen.

Het zei echter dat meer onderzoek nodig was, omdat klanten op de hoogte bleven van andere manieren om met krediet te gokken.

De toezichthouder kondigde in januari 2020 een verbod aan op het gebruik van creditcards – en e-wallets gefinancierd met creditcards – om te gokken en het verbod treedt in april van dat jaar in werking.

Destijds werd er bezorgdheid geuit dat klanten nog steeds met krediet zouden kunnen gokken met behulp van een aantal andere methoden, maar de toezichthouder zei te geloven dat het verbod nog steeds de schade zou verminderen door wrijving toe te passen voor degenen die overwegen te gokken met geleende fondsen.

Als gevolg hiervan heeft de toezichthouder een evaluatie van het verbod uitgevoerd om er zeker van te zijn dat het het gewenste effect had zonder onbedoelde gevolgen.

De toezichthouder gebruikte een online-enquête van Yonder onder ongeveer 2.000 volwassenen, plus focusgroep bijeenkomsten met 30 respondenten, die allemaal de afgelopen 12 maanden online hebben gegokt, inclusief het gebruik van een creditcard om dit te doen vóór het verbod, evenals overleg met een grote bank.

Bij de evaluatie van de tenuitvoerlegging van het verbod stelde de Commissie vast dat het met succes was ingevoerd.

Een grote high street bank heeft ons laten weten dat ze het volume en de waarde van goktransacties met creditcards met de gokverkopercode, MCC7995, hebben zien dalen tot een zeer laag niveau na het verbod, zei het.

Het voegde eraan toe dat het geen schendingen van het verbod door exploitanten had ontdekt.

Bij het onderzoeken van het besluit om ook e-wallets met krediet te verbieden, zei de toezichthouder dat een aantal betalingsproviders garanties hadden gegeven dat deze betalingen nu werden geblokkeerd.

Hoewel een klein aantal van deze transacties plaatsvond kort nadat het verbod van kracht werd, werden deze – aldus de toezichthouder – snel opgelost.

Een zorg van de toezichthouder was dat spelers grote bedragen zouden storten met een creditcard vlak voordat het verbod van kracht werd.

Het zei echter dat gegevens van de grote hoofdstraatbank geen bewijs leverden dat dit gebeurde.

Een ander punt van zorg was dat sommige gokkers hun bron van leningen zouden verplaatsen naar risicovollere vormen van krediet, zoals betaaldag-leningen met zeer hoge rentetarieven.

Het onderzoek suggereerde echter dat het gebruik van rood staan, betaaldagleningen en andere leningen allemaal stabiel bleef toen het verbod van kracht werd.

Het lenen van geld van familie en vrienden en het gebruik van betalingen via mobiele telefoons vertoonden wel een kleine stijging, maar de toezichthouder merkte op dat respondenten hun beslissingen om te lenen toe te schrijven aan de gevolgen van de Covid-19 pandemie in plaats van het creditcardverbod, terwijl mobiele telefoons rekeningbetalingen waren een nieuwe methode die groeide vanuit een extreem lage basis.

Over het geheel genomen constateerde de toezichthouder dat – nadat het verbod van kracht werd – 76% van de mensen die met een creditcard hadden gegokt, nu geen geleend geld gebruikte 15% gebruikte wel geleend geld en schreef hun keuzes toe aan het verbod, terwijl 9% geleend geld gebruikte, maar zei dat dit te wijten was aan andere factoren.

De toezichthouder merkte echter op dat de totale steekproef voor deze enquête klein was, namelijk slechts 131.

Uit het focusgroeponderzoek bleek dat sommige spelers vaak geclassificeerd als risico of probleem gokkers wel tijdelijke oplossingen gebruikten, zoals geld van hun creditcard naar een betaalrekening overboeken voordat ze met een bankpas betaalden.

Evenzo heeft de toezichthouder gekeken of spelers mogelijk illegale geldbronnen hebben gebruikt, zoals woekeraars of diefstal.

Het Illegal Money Lending-team van de toezichthouder onderzocht dit onderwerp en sprak met families van gokverslavingen, die zeiden dat het geen specifieke meldingen had ontvangen van illegale geldleningen van gokkers die hebben verklaard dat ze hebben geleend vanwege het creditcardverbod.

Dit moet echter onder observatie blijven, aangezien het team het aantal ontvangen meldingen tijdens de pandemie aanzienlijk heeft verminderd, voegde het eraan toe.

Pandemie gerelateerde factoren zoals de sluiting van normale ontmoetingsplaatsen tussen woekeraars en slachtoffers, bewegingsbeperkingen en zelfisolatie hebben waarschijnlijk bijgedragen aan de afname van het aantal meldingen, maar dit kan veranderen nu de beperkingen zijn versoepeld.

Bij het onderzoeken of het verbod ertoe leidde dat spelers naar zwarte marktwebsites verhuisden, zei de toezichthouder dat er geen toename was van meldingen van ongeoorloofd spelen.

Onze bronnen hebben geen verplaatsing naar bronnen op de zwarte markt geïdentificeerd als gevolg van het creditcardverbod, hoewel de motivaties van het individu om te gokken met een exploitant zonder vergunning zelden bekend zijn, zei het.

Ten slotte vroeg de Commissie zich af of het verbod mogelijk onevenredig veel overlast heeft veroorzaakt voor vrijetijdsgokkers.

In plaats van dit ongemak, ontdekte het dat de meningen over het algemeen positief zijn en voor sommigen heeft het verbod het bewustzijn vergroot van het bedrag dat aan gokken wordt uitgegeven.

Gezien deze bevindingen zei de toezichthouder dat tot nu toe geen bewijs is gevonden dat een vereiste voor significante corrigerende maatregelen zou ondersteunen.

Het is echter ook duidelijk dat het bewustzijn van juridische oplossingen redelijk hoog is en degenen die voldoende gemotiveerd zijn om met geleend geld te gokken, zullen waarschijnlijk een manier vinden om dit te doen, zij het met meer wrijving, voegde het eraan toe.

Voortdurende monitoring van gedrag is belangrijk in het geval dat het einde van de lockdown beperkingen leidt tot een toename van meer schadelijke vormen van financiering van gokactiviteiten.

Als gevolg hiervan zal verder onderzoek worden uitgevoerd door NatCen, dat een aanbestedingsprocedure heeft gewonnen om het uit te voeren, en in opdracht van Gambling Research Exchange Ontario (GREO), gefinancierd door wettelijke regeling.

Topgoal®
Topgoal® 2022 18+ Online wedden op sporten en casino’s is in Nederland is toegestaan , op de site van Topgoal® zal er geen legaal aanbod te vinden zijn met de gereguleerde operators die een Nederlandse licentie bezitten daar Topgoal® geheel onafhankelijk en transparant informatie in haar berichtgeving wenst te verstrekken.