De Spaanse LaLiga boekte een recordomzet van € 5,045 miljard voor het COVID-hit 2019/20, wat neerkomt op een stijging van de inkomsten met 3,6% in vergelijking met het vorige seizoen 2018/19.

Professional services en accountantskantoor PricewaterhouseCoopers (PwC) voegden eraan toe dat het cijfer zonder de pandemie de hoogten van € 5,321 miljard had kunnen bereiken. In totaal maakten de uitzendinkomsten 35% uit van de totale inkomsten, waarbij LaLiga € 1,770 miljard genereerde uit de verkoop van mediarechten.

Commerciële inkomsten – inclusief sponsoring en licenties – stegen marginaal tot € 987 miljoen, terwijl de inkomsten op wedstrijddagen daalden tot € 796 miljoen, waarbij de campagne 2019/20 achter gesloten deuren werd voltooid.

Bovendien merkte het rapport op dat LaLiga – SmartBank-clubs 9,3% van de totale inkomsten voor hun rekening namen, wat de grootste bijdrage van de tweederangs-teams aan het totale bedrag tot nu toe betekent, terwijl PwC eraan toevoegde dat LaLiga de enige grote Europese divisie was die winst boekte voor de campagne 2019/20, met een nettoresultaat van € 77 miljoen.

Het grootste deel van de impact van COVID zal worden gezien in het seizoen 20-21, met stadions zonder fans en een transfermarkt die wordt gekenmerkt door clubs die verantwoordelijkheid nemen om de door COVID veroorzaakte situatie het hoofd te bieden, zei LaLiga in een verklaring.

Dankzij de economische controle die LaLiga-clubs en SAD’s zichzelf hebben opgelegd en hun inspanningen om dit te beheersen, is de competitie goed voorbereid op de impact van COVID in het seizoen 20-21, waar we kunnen inschatten dat ondanks dat het economische jaar nog niet is gesloten, zullen de resultaten lager zijn dan verwacht, maar dankzij de economische kracht van de clubs zullen ze dit moeilijke seizoen aankunnen.

Vooruitkijkend naar het onlangs afgesloten seizoen 2020/21, voorspelde PwC dat de totale omzet van LaLiga zal dalen tot € 3,545 miljard, als gevolg van een verlies aan inkomsten op wedstrijddagen.

De Spaanse voetbalbond heeft onlangs echter een aantal verlengingen van de rechten met zijn uitzendpartners afgerond, waaronder een platenovereenkomst met ESPN in de VS, een verlenging van de deal met DAZN in Duitsland en Oostenrijk, en beIN Sports in Frankrijk.

Meest recent sloot de competitie ook een deal met Digi Sport voor de Roemeense rechten voor de Spaanse topklasse.

Topgoal®
Topgoal® 2022 18+ Online wedden op sporten en casino’s is in Nederland is toegestaan , op de site van Topgoal® zal er geen legaal aanbod te vinden zijn met de gereguleerde operators die een Nederlandse licentie bezitten daar Topgoal® geheel onafhankelijk en transparant informatie in haar berichtgeving wenst te verstrekken.