Malta: onderzoekers zeggen dat illegale operatie 30% van de loterijmarkt in beslag neemt

Home » Malta: onderzoekers zeggen dat illegale operatie 30% van de loterijmarkt in beslag neemt

Lokale media hebben gemeld dat een illegale loterij bijna een derde van de loterijverkopen in Malta steelt.

Onderzoekers hebben naar verluidt beweerd dat een illegale loterijoperatie tot 30 procent van de omzet van de officiële nationale loterij van Malta steelt.

MaltaToday zegt dat financiële rechercheurs op de hoogte kwamen van de operatie na de arrestatie van Melvin Theuma in verband met de moord op de journaliste Caruana Galizia in 2019.

MaltaToday meldt dat het is geïnformeerd dat de huidige exploitanten van de illegale loterij de operatie, of een deel ervan, hebben geërfd van Theuma, die het bewijs van de staat heeft omgezet in ruil voor presidentieel gratie.

We schatten dat 30 procent van de ruim € 30 miljoen die elk jaar op de legitieme loterijmarkt wordt gespeeld, in de illegale loterij kan worden gespeeld”, aldus een bron.

De parallelle lotto is gekoppeld aan de Nationale Loterij van Malta. Spelers zetten in op dezelfde nummers en winnen afhankelijk van de getrokken nummers in het officiële spel er zijn er maar een paar die deze illegale lotto exploiteren, maar ze hebben elk een hoek van het eiland of ‘districten’ die onder hun controle vallen waarbij hun lopers de nummers in de dorpsbars en każini nemen, zei een bron en dat veel exploitanten banden hadden met de bouw en de vastgoedmarkt.

Ze hebben allemaal legitieme bedrijven – ze zijn goed bekend in de stad, het kunnen respectabele types zijn die op het dorpsfeest worden gesnapt met lokale politici, maar de bouw is belangrijk voor hen, omdat het een wereld is waarin contante transacties constant worden gebruikt.

En met de hoeveelheden contant geld die ze maandelijks inzamelen… nou, het moet op de een of andere manier worden schoongemaakt, of in sommige gevallen aan een goed doel worden gegeven, als het hun aanzien vergroot.

De parallelle lotto is een feit in de dorpsbars waar het wordt gespeeld – stamgasten hebben een rekening met de lopers, waar ze altijd dezelfde nummers spelen, voegde de bron eraan toe.

Malta Nationale Loterij Afgelopen juli heeft de Malta Gaming Authority (MGA) een nieuwe licentie voor tien jaar afgegeven voor de Nationale Loterij van Malta, de toezichthouder verleende de licentie aan de National Lottery PLC van IZI Group, die Maltco Lotteries Limited verving als de exploitant van de loterij.

De nieuwe operator kreeg exclusieve rechten nadat de privatiseringseenheid van de regering in juli vorig jaar een Request for Proposals had uitgebracht, in maart 2022 werd een concessieovereenkomst ondertekend door het ministerie van Economische Zaken, Europese Fondsen en Landen.

Het is de eerste keer in 18 jaar dat een volledig Maltees bedrijf de loterij exploiteert, het was de tweede poging van IZI Group om de licentie te winnen nadat het deelnam aan het laatste bod in 2012 maar verloor van Maltco Loterijen.

Maltco Lottery is eigendom van Intralot, Associated Supplies Limited en The Players Group (24 procent) en runt de Nationale Loterij van Malta sinds de privatisering ervan in 2003, maar nam niet deel aan de laatste aanbesteding.

Topgoal®
Topgoal® 2022 18+ Online wedden op sporten en casino’s is in Nederland is toegestaan , op de site van Topgoal® zal er geen legaal aanbod te vinden zijn met de gereguleerde operators die een Nederlandse licentie bezitten daar Topgoal® geheel onafhankelijk en transparant informatie in haar berichtgeving wenst te verstrekken.