Overheidsrapport stelt Zweedse regelgever in staat om de offshore-markt hard aan te pakken

Home » Overheidsrapport stelt Zweedse regelgever in staat om de offshore-markt hard aan te pakken

Een nieuw rapport van het Zweedse regeringsrapport zou de autoriteiten de bevoegdheid kunnen geven om alle vormen van kansspelen zonder vergunning van de markt te blokkeren, ongeacht of de exploitanten zich op Zweedse spelers richten.

Volgens het rapport – van Gunnar Larsson, directeur-generaal van de Zweedse Kamer van Koophandel, naast het ministerie van Financiën zouden alle gokspelen die toegankelijk zijn voor klanten in Zweden worden beschouwd als vallend onder de kansspel wet.

Dit zou een grote verandering zijn ten opzichte van de huidige reikwijdte, daarin staat dat online kansspelen die niet op de Zweedse markt zijn gericht, niet worden beschouwd als aangeboden in Zweden.

Dit betekent dat bedrijven die zich niet richten op lokale klanten – maar hen niet blokkeren om te spelen – het doelwit kunnen zijn.

Hieruit volgt dat de Nederlandse minister van Consumentenbescherming Sander Dekker een soortgelijke verandering aankondigde vlak voordat de online gokmarkt van het land werd geopend.

Dit resulteerde in een aantal operators zoals Entain, Kindred, 888 Betsson, LeoVegas en Casumo die allemaal Nederlandse klanten blokkeerden.

Het Zweedse rapport stelde ook een wijziging voor in de manier waarop betalingen worden geblokkeerd voor exploitanten zonder vergunning.

Onder de nieuwe regels zou de bepaling van de Kansspelwet over betalingsblokkering komen te vervallen.

In plaats daarvan kan het blokkeren van betalingen worden uitgevoerd via het Främjandeförbudet (promotieverbod), dat gokexploitanten zonder vergunning verbiedt om hun diensten in Zweden te promoten.

Regelgever Spelinspektionen zal betalingsproviders informeren over eventuele operators waaraan betalingen moeten worden geblokkeerd.

Daarnaast kan Spelinspektionen testaankopen doen, waardoor het kan zien of bepaalde goksites beschikbaar zijn voor Zweedse spelers.

Als het gaat om de maatregelen tegen kansspelen zonder vergunning, zijn we positief, zegt Patrik Hofbauer, chief executive van loterij- en igaming-operator Svenska Spel.

Dit biedt een kans voor meer kanalisatie op de Zweedse gamingmarkt, aangezien activiteiten zonder vergunning worden stopgezet.

Waarnemend BOS-directeur-generaal Ann-Sofie Olsson zei dat effectieve handhaving van wetten tegen kansspelen zonder vergunning noodzakelijk was om de Zweedse gereguleerde markt tot een succes te maken.

We verwelkomen hardere acties tegen bedrijven zonder vergunning, het gaat om de veiligheid van spelers, zei ze, dat was de reden waarom een ​​nieuw licentiesysteem werd geïntroduceerd.

Als het systeem langzaam wordt uitgehold, zijn we allemaal verliezers, maar vooral de Zweedse spelers.

Het rapport stelde ook een aantal wijzigingen voor in de regels voor het corrigeren van wiskunde.

Volgens de voorgestelde regels moeten alle licentiehouders informatie over vermoedelijke matchfixing indienen bij Spelinspektionen, die deze informatie vervolgens moet doorsturen naar licentiehouders en relevante sportfederaties.

Licentiehouders moeten ook controleren of sporters weddenschappen hebben geplaatst die in strijd zijn met de matchfixing-regels.

Ook zouden eisen worden gesteld aan internationale informatie-uitwisseling op het gebied van matchfixing.

Wat betreft de voorstellen om matchfixing te voorkomen, zijn we het volledig eens met de onderzoeker dat sterkere spieren nodig zijn om valsspelen in de sportarena’s tegen te gaan, zei Olsson.

Er wordt al veel gedaan, maar we staan ​​in alle opzichten open om onze kennis en maatregelen voor fair play bij te dragen.

Nu is het afwachten of deze voorstellen het effect hebben dat we allemaal willen.

Hofbauer zei zeer verheugd te zijn dat deze nieuwe maatregelen werden opgenomen, en merkte op dat Svenska Spel eerder had aangedrongen op deze regels.

Onze eerste indruk van de voorgestelde maatregelen tegen matchfixing is zeer positief, zei hij.

Het onderzoek bevat veel van de maatregelen die we wilden, vooral met betrekking tot de invoering van een systeem voor het delen van informatie over vermoedelijke matchfixing.

Nu is het belangrijk dat de maatregelen worden uitgevoerd en werkelijkheid worden om effect te hebben.

De directeur-generaal van Spelinspektionen, Camilla Rosenberg, zei dat de nieuwe maatregelen zouden helpen om kansspelen zonder vergunning en matchfixing effectiever aan te pakken.

We staan ​​positief tegenover de voorstellen die onze mogelijkheden versterken om effectiever te werken tegen ongeoorloofd spel en matchfixing, zei Rosenberg.

We kijken ernaar uit om meer met andere spelers samen te kunnen werken om de doelen van de hervorming van de gamingmarkt beter te bereiken.

Naast het rapport publiceerde Spelinspektionen ook een geactualiseerde versie van haar eigen strategie tegen illegaal gokken.

Deze strategie verduidelijkt dat op dit moment een voorwaarde voor online gokken zonder Zweedse vergunning om als illegaal te worden beschouwd in Zweden, is gericht op de Zweedse markt.

Verder wordt uiteengezet dat het richten op de Zweedse markt het aanbieden van prijzen in Zweedse kronen omvat, het gebruik van een dot.se-domein, algemene voorwaarden die verwijzen naar Zweedse klanten een Zweeds telefoonnummer voor klantenservice of marketing inclusief affiliate marketing in het Zweeds.

Elke site die Zweedse klanten blokkeert, kan niet worden beschouwd als getarget op Zweden.

Het nieuwe strategiedocument merkte ook op dat hoewel Spelinspektionen al samenwerkt met de politie om illegaal gokken aan te pakken, het ook zijn werk zou moeten uitbreiden met het Zweedse consumentenagentschap, finansinspektionen, de Zweedse belastingdienst en het Zweedse handhavingsbureau.

Topgoal®
Topgoal® 2022 18+ Online wedden op sporten en casino’s is in Nederland is toegestaan , op de site van Topgoal® zal er geen legaal aanbod te vinden zijn met de gereguleerde operators die een Nederlandse licentie bezitten daar Topgoal® geheel onafhankelijk en transparant informatie in haar berichtgeving wenst te verstrekken.