El Classico-rivalen Real Madrid en FC Barcelona hebben de recente verkoop van een belang van 10% in LaLiga aan CVC Capital voor een bedrag van € 2,7 miljard veroordeeld.

De overeenkomst tussen LaLiga – dat de twee hoogste niveaus van het Spaanse voetbal beheerst – en de in Luxemburg gevestigde private equity-onderneming, zal resulteren in de oprichting van een nieuw bedrijf dat verantwoordelijk is voor commerciële zaken zoals sponsorovereenkomsten, waarin CVC een 10% inzet.

De competitie voegde er aanvankelijk aan toe dat sportief toezicht en beheer van audiovisuele rechten buiten de reikwijdte van de overeenkomst blijven, en hoopt dat de geldinjectie het Spaanse voetbal zal helpen bij het herstel van de financiële gevolgen van de COVID-19-pandemie.

De behandeling van de kwestie van de audiovisuele rechten in het bijzonder is echter door de El Classico-clubs benadrukt als een nadelige invloed op de toekomst van het Spaanse clubvoetbal.

Nadat ze op de hoogte waren gebracht van de volledige details van de overeenkomst, verklaarden de clubs dat de transactie de audiovisuele rechten van LaLiga-clubs voor de komende 50 jaar zal beïnvloeden, ondanks de voorwaarden van de deal waarbij teams deze rechten op competitieve basis voor drie jaar ondertekenen.

Real Madrid hekelde specifiek een ‘misleidende structuur’ die de komende vijf decennia 10,95% van de audiovisuele rechten van teams zal onteigenen, wat volgens de Los Blancos in strijd met de wet is.

De verklaring van Real Madrid concludeerde: Real Madrid kan geen onderneming steunen die de toekomst van 42 clubs uit de Primera en Segunda División overdraagt ​​aan een groep investeerders, om nog maar te zwijgen van de toekomst van die clubs die zich in de komende 50 jaar kwalificeren.

Real Madrid zal de Vergadering van Afgevaardigde Leden bijeenroepen om over de overeenkomst te debatteren en het aanzienlijke verlies aan eigen vermogen te bespreken, ongekend in onze 119-jarige geschiedenis.

Bovendien hebben de twee clubs LaLiga ook bekritiseerd omdat het niet heeft onderhandeld over de aankoop van het aandeel en de voorwaarden van de overeenkomst met de teams van de eerste en tweede divisie.

In een reactie op de CVC-deal zei de club: FC Barcelona vindt het ongepast om een ​​overeenkomst van een halve eeuw te ondertekenen, gezien de onzekerheden die de voetbalwereld altijd omringen.

De voorwaarden van het contract dat LaLiga beschrijft, veroordelen de toekomst van FC Barcelona met betrekking tot uitzendrechten.

FC Barcelona wil zijn verbazing uitspreken over een door LaLiga gestuurd akkoord waarin geen rekening is gehouden met de mening van de teams, ook die van FC Barcelona.

Er is niet eens een presentatie geweest van opties die door andere concurrenten worden aangeboden om de voor- en nadelen te evalueren in een postpandemische situatie waarin er nog veel vragen onbeantwoord zijn.

De verklaring van Barcelona kwam kort nadat werd aangekondigd dat steraanvaller Lionel Messi de club na 18 jaar zou verlaten, waarbij de club financiële en structurele obstakels noemde die de verlenging van zijn contract in de weg stonden.

Bovendien zijn beide teams nog steeds betrokken bij het afgescheiden European Super League (ESL)-toernooi, samen met Juventus uit de Serie A waarbij het trio eerder de consistente dwang van de UEFA met betrekking tot de kwestie heeft veroordeeld.

Topgoal®
Topgoal® 2022 18+ Online wedden op sporten en casino’s is in Nederland is toegestaan , op de site van Topgoal® zal er geen legaal aanbod te vinden zijn met de gereguleerde operators die een Nederlandse licentie bezitten daar Topgoal® geheel onafhankelijk en transparant informatie in haar berichtgeving wenst te verstrekken.